Στο κοινό και στους εμπόρους της Μαγνησίας και της ευρύτερης Θεσσαλίας παραδίδεται από σήμερα, επίσημα, η νέα σύγχρονη ιχθυόσκαλα Βόλου, στην περιοχή Μπουρμπουλίθρα, μια επένδυση το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 5,5 εκ. ευρώ.

Η νέα ιχθυόσκαλα, που άρχισε να λειτουργεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και τη μετεγκατάσταση των ιχθυεμπόρων, θα καλύπτει, πέραν της Μαγνησίας, ανάγκες όλης της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας και της Μακεδονίας, δίνοντας με τη λειτουργία της λύσεις στην ιχθυοπαραγωγή και στη διακίνηση αλιευτικού προϊόντος, αξίας άνω των €5 εκατ. ετησίως.

Ήδη, 11 ιχθυέμποροι έχουν μισθώσει 15 από τα 20 συνολικά γραφεία, ενώ μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να έχουν μισθωθεί και τα υπόλοιπα. Υπολογίζεται ότι ήδη καθημερινά διακινούνται 1.200 τελάρα ιχθυοαλιευμάτων, ενώ κατά μέσο όρο, την πρώτη εβδομάδα διακινήθηκαν 30 τόνοι αλιευμάτων.

Ο σχεδιασμός του έργου ανάγεται στο ...μακρινό 1995, ενώ το 1997, το Λιμενικό Ταμείο, με απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής, παραχώρησε 13,5 στρέμματα στο τότε Υπουργείο Γεωργίας προκειμένου να κατασκευαστεί μία σύγχρονη ιχθυόσκαλα, έργο, το οποίο επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις.

Οι σταθμοί του έργου

• Η α’ φάση, ύψους 162 χιλ δραχμών ξεκίνησε το 1992, όταν και κατασκευάστηκε ο ντόκος, οπότε και έγινε η διαμόρφωση του χειμάρρου Ξηριά.

• Η υλοποίηση της β’ φάσης ξεκίνησε το 1996, που αφορούσε την ολοκλήρωση του ντόκου, στοιχίζοντας 364 εκ. δραχμές και ολοκληρώθηκε το 1999.

Η δεύτερη φάση του έργου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2000 - 2007, με προϋπολογισμό 4,6 εκ. ευρώ και αφορούσε στην κατασκευή του ίδιου του κτιρίου. Το διάστημα 1999-2000 δαπανήθηκαν επιπλέον 63 εκατ. δραχμές για συμπληρωματικές εργασίες.

• Το έργο δημοπρατήθηκε το 2007 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

• Το 2008 αναδείχθηκε ανάδοχος η ΕΝΕΤ Α.Ε.

• Το 2010 εξέδωσε οικοδομική άδεια η λιμενική αρχή και από το 2011 έως το 2014 ήταν σε εξέλιξη η κατασκευή. Το 2013 έγινε η προσωρινή παραλαβή και το 2014 η οριστική παραλαβή. • Τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου, το Υπουργείο υπέγραφε σύμβαση παραχώρησης της ιχθυόσκαλας στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΕΚΑΛ Α.Ε.) που θα είναι ο φορέας διαχείρισης της νέας ιχθυόσκαλας του Βόλου.

Η πράξη παράδοσης παραλαβής έγινε τον Νοέμβριο του 2015.

• Τον Ιούλιο του 2020, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου προχώρησε στην παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης του χώρου στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, ο οποίος διεκπεραίωσε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και έθεσε τη νέα ιχθυόσκαλα Βόλου σε λειτουργία.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr