H νέα, σύγχρονη ιχθυόσκαλα του Βόλου εγκαινιάστηκε την Δευτέρα στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση και του διευθύνοντα συμβούλου του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Απόστολου Αποστολάκου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό και τόνισε ότι βάζει τη Μαγνησία σε αναπτυξιακή τροχιά, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι στον νέο αναπτυξιακό νόμο προβλέπονται ενισχύσεις έως και 70% για επενδύσεις στην Μαγνησία.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι «η νέα ιχθυόσκαλα του Βόλου είναι ένα σημαντικό έργο που είχε καθυστερήσει και από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε θέλαμε να επιταχύνουμε τα έργα που είχαν κολλήσει και το επιτύχαμε ξεκινώντας από το Ελληνικό και δουλεύοντας σε μία συχνότητα, αυτή της δημιουργίας ενός φιλικού στις επενδύσεις περιβάλλοντος και σ' αυτό το πλαίσιο κινηθήκαμε και για την ιχθυόσκαλα του Βόλου, η οποία θα λειτουργήσει δίνοντας μια αναπτυξιακή πορεία στην περιοχή, δημιουργώντας συνθήκες καλύτερες και θα παράσχει στήριξη στους αλιείς. Η αλιεία είναι ένας κλάδος που η κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να στηρίξει, αλλά πάνω απ' όλα αυτό που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι να δώσει στους πολίτες καλύτερες υπηρεσίες, ανταγωνιστικές τιμές και φυσικά καλύτερα και ποιοτικότερα προϊόντα».

Κατά την ομιλία του, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι «η διοίκηση του ΟΚΑΑ ξεκίνησε και κατάφερε να υλοποιήσει ένα έργο που καθυστέρησε εδώ και μια δεκαετία» προσθέτοντας ότι «το έργο δίνει μια διαφορετική εικόνα. Δίνει την εικόνα μιας Ελλάδας που πάει μπροστά, που δέχεται τις επενδύσεις και θέλει να στηρίξει τους επαγγελματίες και τους απλούς πολίτες, δίνοντας τη δυνατότητα να ψωνίσουν φθηνότερα και ποιοτικότερα προϊόντα».

Επίσης, ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στην αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας και αναφέρθηκε στους τρεις νόμους- εργαλεία που θα αξιοποιηθούν. «Ένας από τους νόμους αφορά την περιοχή της Μαγνησίας. Είναι ο αναπτυξιακός νόμος που θα τεθεί σε διαβούλευση σήμερα. Ένας νόμος που δίνει ιδιαίτερη στήριξη στην ΠΕ Μαγνησίας και ευρύτερα στην περιφέρεια Θεσσαλίας, δίνοντας ποσοστά ενίσχυσης που φτάνουν και στο 70% για επενδύσεις στην περιοχή. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε αύξηση της ενίσχυσης των επενδύσεων στην περιφέρεια, ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι στην περιφέρεια χτυπά η καρδιά της επιχειρηματικότητας και θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, διότι θέλουμε οι νέες και οι νέοι να βρουν δουλειά και να μείνουν στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, με την κίνηση που υπάρχει για επενδύσεις από το εξωτερικό και από Έλληνες, παρατηρούμε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα ισχύουν κατ' ουσία οι νόμοι και το ποσοστό στήριξης. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα δείτε πολλές δραστηριότητες και στρατηγικές επενδύσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ Απόστολος Αποστολάκος, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι ο Βόλος στα επόμενα χρόνια θα παίξει στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής και ανέφερε ότι «η νέα ιχθυόσκαλα είναι η αρχή στις κυβερνητικές προσπάθειες να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να λειτουργήσει το εμπόριο στη σύγχρονη εποχή».

«Ήδη η ιχθυόσκαλα Βόλου βρίσκεται σε λειτουργία από το τέλος Σεπτεμβρίου και υπάρχουν εν λειτουργία 10 επιχειρήσεις με 14 γραφεία, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 70% της δυναμικότητάς της και θεωρείται η καλύτερη ιχθυόσκαλα της Ελλάδας και με τα σύγχρονα δίκτυα υποδομών και τους νέους οδικούς άξονες θα εξυπηρετηθεί όχι μόνο η Κεντρική Ελλάδα, αλλά από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι και τη Λαμία θα μπορεί να εφοδιάζεται με ελεγμένα ψάρια σε καλές τιμές και με ένα πολύ μοντέρνα εμπόριο. Ήδη με βοήθεια του ΟΛΒ έχει διανοιχτεί ο δίαυλος και από την ερχόμενη εβδομάδα θα προσεγγίζουν πλήρως τα αλιευτικά», πρόσθεσε κ. Αποστολάκος.

Υπενθύμισε δε, ότι «η ομάδα μας δούλεψε πολύ σκληρά, είχαμε σχέδιο, συντονισμό και ξεπεράσαμε όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που δεν μπορούσαν να λυθούν τα τελευταία 10 χρόνια. Υπάρχουν 20 γραφεία χονδρεμπόρων και μπορούν και οι αλιείς εκ του νόμου και του θεσμικού πλαισίου να πωλούν τα ψάρια τους ακόμη και αν έρχονται για μία μέρα και παρέχουμε όλες τις διευκολύνσεις και το know how που ο οργανισμός έχει από το 1954 αναπτύξει, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις οι οποίες είναι διαρκώς ελεγχόμενες».

Να σημειωθεί ότι η ιχθυόσκαλα του Βόλου θεωρείται η πιο σύγχρονη στην Ελλάδα. Σε μόλις ένα μήνα λειτουργίας δραστηριοποιούνται ήδη 10 ντόπιες επιχειρήσεις και άλλες τρεις από την περιφέρεια, διακινούνται καθημερινά περίπου 20 τόνοι αλιευμάτων, εκ των οποίων το 85% είναι εγχώρια και το 15% αλιεύματα από την ΕΕ και τρίτες χώρες και εξάγονται κάθε μέρα 1.200 ιχθυοκιβώτια.

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, οι βουλευτές Μαγνησίας Θανάσης Λιούπης και Κώστας Μαραβέγιας, και πολλοί τοπικοί παράγοντες.

Z.H thessaliaeconomy.gr