Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση στον τυροκομικό κλάδο καθώς η αδυναμία μικρών και μεσαίων τυροκομικών μονάδων να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, λόγω της κρίσης, έχουν οδυνηρές συνέπειες για τους παραγωγούς γάλακτος και όχι μόνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Thessaliaeconomy.gr, η λήξη των μηνών Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου συνοδεύτηκε από σωρεία απλήρωτων επιταγών απο τυροκόμους προς κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα πολλοί εκ των τελευταίων να βρίσκονται σε δραματικό αδιέξοδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα έξω από τα δικαστήρια των Σερρών συγκεντρώθηκαν δεκάδες ντόπιοι κτηνοτρόφοι διαμαρτυρόμενοι για ποσό 200.000 ευρώ που τους οφείλει θεσσαλικό τυροκομείο με το οποίο συνεργάζονται. Οι τελευταίες εξελίξεις ρίχνουν διαρκώς την τιμή του γάλακτος καθώς οι παραγωγοί σπεύδουν να το διαθέσουν όσο όσο, με τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες να το απορροφούν με δυσκολία καθώς όλες βρίσκονται με τις αποθήκες τους γεμάτες από αδιάθετα τυροκομικά.

Η νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, -κυρίως λόγω της ραγδαίας πτώσης της κατανάλωσης της φέτας και της «κόπωσης» των εξαγωγών- αναμένεται να πλήξει τον κτηνοτροφικό κλάδο καθώς η εκτροφή ζώων με σκοπό την γαλακτοπαραγωγή παύει να είναι συμφέρουσα και πολλοί παραγωγοί αναπόφευκτα θα εγκαταλείψουν τις μονάδες τους.
Οι συνέπειες για τον κλάδο και την Ελληνική οικονομία σίγουρα δεν θα είναι αμελητέες.
Κ.Τ.