Φωτοβολταϊκό πάρκο διαθέσιμο σε κοπάδια προβάτων για βοσκή υπόσχονται να κατασκευάσουν οι Γάλλοι της εταιρείας Valorem στα Φάρσαλα, στα 3.500 στρέμματα που σκοπεύουνε να μισθώσουν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η γαλλική εταιρεία εφόσον ανακηρυχθεί ως πλειοδότης στη σχετική δημοπρασία, στις Κοινότητες Θετιδίου και Αγίου Κωνσταντίνου στα Φάρσαλα, υπόσχεται σειρά αντισταθμιστικών οφελών για την περιοχή.

Ενδεικτικά ο εκπρόσωπος της εταιρείας Άρης Αραβίδης,  μιλώντας στην εφημερίδα Ελευθερία (Γιώργος Ρούστας), διευκρινίζει ότι «το ποσοστό μείωσης των λογαριασμών ρεύματος που θα απολαύσουν οι κάτοικοι είναι σημαντικό και εξαρτάται από το σύνολο των συμμετεχόντων στη ρύθμιση, καθώς το ποσό αυτό θα επιμεριστεί», αλλά εκτιμά ότι «ο αριθμός των δικαιούχων περιορίζεται στις διπλανές με τα έργα κοινότητες, άρα θα είναι μικρός ο αριθμός και σημαντική η μείωση των λογαριασμών τους».

Σχολιάζοντας τις ενστάσεις που ακούστηκαν ότι δεν προηγήθηκε διάλογος με τους ντόπιους για μια τόσο μεγάλη επένδυση, ο κ. Αραβίδης ανέφερε ότι «έχει ήδη λάβει χώρα μια ενημερωτική συνάντηση με κατοίκους του Θετιδίου, ενώ το γεγονός ότι δεν ακολούθησαν άλλες, το αποδίδει «στους περιορισμούς της πανδημίας που έχουν βάλει όρια στην επικοινωνία».

Δεσμεύεται ωστόσο ότι «η επιστροφή στην κανονικότητα, θα σηματοδοτήσει και την επανέναρξη των προσπαθειών μας για απευθείας συναντήσεις και σε τοπικό επίπεδο». Όσον αφορά στους φόβους των κτηνοτρόφων της περιοχής ότι θα μειωθούν οι βοσκήσιμες εκτάσεις, ο εκπρόσωπος της Valorem είναι καθησυχαστικός, καθώς δηλώνει πως «τα περισσότερα στρέμματα θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα -όπως και τώρα- για κτηνοτροφική δραστηριότητα, ενώ σε όσα στρέμματα χρησιμοποιηθούν για κατασκευή Φ/Β, η συνύπαρξη προβάτων με τα Φωτοβολταϊκά θα είναι δυνατή.

Οι συνέργειες που θα προκύψουν, μπορεί αντιθέτως να ευνοήσουν την τοπική κτηνοτροφία, καθώς μια περιφραγμένη και ασφαλής έκταση θα δοθεί στους τοπικούς κτηνοτρόφους για συνεκμετάλλευση» (φωτογραφία).

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr