Νέες διαστάσεις παίρνει το ζήτημα του ενεργειακού κόστους και των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η ραγδαία αύξηση των τιμών ρεύματος. Το πρόβλημα αναδείχθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) και ενδεικτική της πίεσης στη ρευστότητα που δέχεται ο κλάδος της μεταποίησης είναι η εκτίμηση του προέδρου του ΣΒΕ Αθανάσιου Σαββάκη.

Οπως είπε, οι ελληνικές επιχειρήσεις «που είδαν να αυξάνονται οι εξαγωγές τους εν μέσω υγειονομικής κρίσης, είτε θα συνεχίσουν να εκτελούν τα συμβόλαιά τους αντιμετωπίζοντας τεράστιες ζημίες εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας είτε θα αναγκαστούν να μην εκτελέσουν τις συμφωνίες τους και να βρεθούν αναξιόπιστες στη διεθνή αγορά».

Εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου της μεταποίησης μετέφεραν στην ημερίδα το κλίμα απόγνωσης που επικρατεί και το οποίο ενισχύθηκε από τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων της ενεργειακής αγοράς για μη ορατά σημάδια αποκλιμάκωσης πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Η αγορά, διά του προέδρου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Γιώργου Κούβαρη και του διευθύνοντος συμβούλου της Elpedison Νικόλαου Ζαχαριάδη, υπέδειξε στη βιομηχανία τα νέα εργαλεία που διατίθενται για τη διαχείριση του ρίσκου από τις διακυμάνσεις της τιμής του ρεύματος. Ενα από αυτά είναι τα διμερή συμβόλαια, με τον κ. Κούβαρη μάλιστα να ανακοινώνει ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρίσκεται πολύ κοντά στις τελικές υπογραφές με δύο μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές. Ο ίδιος προέκρινε και τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στον χώρο της κατανάλωσης και την απαλλαγή με αυτό τον τρόπο του κόστους μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, όπως προέκυψε από τις παρεμβάσεις στη συζήτηση τόσο του προέδρου της ΡΑΕ Αθανάσιου Δαγούμα όσο και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών του ΑΔΜΗΕ Ιάσονα Ρουσόπουλου, η αγορά δεν είναι έτοιμη να παράσχει αυτά τα εργαλεία στην παρούσα συγκυρία. Για να υπάρξουν διμερή συμβόλαια θα πρέπει να λειτουργήσουν έργα ΑΠΕ που δεν θα υλοποιηθούν με εγγυημένες τιμές.

Οι χαμηλές εγγυημένες τιμές στην τελευταία δημοπρασία της ΡΑΕ δημιούργησαν έδαφος για την υλοποίηση και φωτοβολταϊκών έργων με χρηματοδότηση που μπορούν να διασφαλίσουν με την υπογραφή ενός μακροπρόθεσμου διμερούς συμβολαίου. Η αλλαγή του τοπίου, όμως, και σε σχέση με τις τιμές ρεύματος και σε σχέση με τις τιμές των ηλιακών πάνελ καθιστά σκεπτικούς τους επενδυτές, ενώ σε κάθε περίπτωση τέτοια έργα δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από το 2023.

Κυρίως όμως τα διμερή συμβόλαια θα αποκτήσουν δυναμική μετά το 2024 που θα σταματήσουν οι δημοπρασίες για νέα έργα με εγγυημένες τιμές. Σε αυτή τη φάση, δυνατότητες για υπογραφή και άμεση ισχύ διμερών συμβολαίων δίνουν μόνο παλαιά αιολικά που έχουν εξαντλήσει την 20ετή σύμβαση με τον ΑΔΜΗΕ για την απορρόφηση της παραγωγής σε εγγυημένη τιμή και έργα αυτής της κατηγορίας φαίνεται να είναι τα διμερή που προχωράει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Οι ΑΠΕ, σε κάθε περίπτωση, όπως τονίστηκε και από τον πρόεδρο της ΡΑΕ Αθανάσιο Δαγούμα, θα αποτελέσουν αξιόπιστη πηγή ηλεκτροδότησης για τη βιομηχανία μόνο εάν συνδυαστούν με αποθήκευση. Τα διμερή συμβόλαια, ωστόσο, θα αποτελέσουν σίγουρα στο πολύ άμεσο μέλλον εργαλείο διαχείρισης ρίσκου για τους μεγάλους καταναλωτές, γι’ αυτό και στην αγορά έχουν αρχίσει εδώ και μήνες οι συζητήσεις μεταξύ επενδυτών ΑΠΕ, προμηθευτών ενέργειας και μεγάλων καταναλωτών.

Προσκόμματα παρουσιάζει και η λύση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για ιδιοπαραγωγή και ιδιόχρηση, που θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κόστους ενέργειας και την οποία διερευνά η βιομηχανία, στο πλαίσιο και της μείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση βιομηχανιών στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, οι οποίες έχουν υποβάλει στον ΔΕΔΔΗΕ αιτήσεις για σχετικά έργα και έχουν απορριφθεί στο σύνολό τους λόγω κορεσμού του δικτύου.

Χρύσα Λιάγγου Καθημερινή