Επιστολή στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων με κοινοποίηση στο αρμόδιο υπουργείο, με την οποία ενημερώνει για την αποχώρησή της από την παραχώρηση του οικοπέδου στην Αιτωλοακαρνανία, έστειλε η Repsol. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως, η εταιρεία σχεδίαζε εδώ και καιρό την έξοδό της από το εν λόγω θαλάσσιο οικόπεδο, καθώς δεν είχε προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στο συγκεκριμένο πεδίο από το...προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, η εταιρεία δραστηριοιποείται σε δύο ακόμη blocks, αυτά του Ιονίου και των Ιωαννίνων.

Ο Pablo Bannatyne, Senior Manager Επενδυτικών Σχέσεων της πολυεθνικής εταιρείας, δηλώνει πως, "δεν μπορώ να διαψεύσω τη θέλησή μας να φύγουμε από την Ελλάδα, ούτε όμως να σας την επιβεβαιώσω. Η αποχώρησή μας από το block της Αιτωλοακαρνανίας είναι ειλημμένη απόφαση, όμως αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως γενικότερα η εταιρεία αναδιατυπώνει τους στόχους της.

Έχουμε δραστηριότητα σε περισσότερα από 20 κράτη και ο κλάδος του upstream αναδιαρθρώνεται σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε. Επομένως, αναμένεται να παγώσουμε επενδυτικά μας πλάνα ή ακόμη και να αποχωρήσουμε από δραστηριότητες upstream διεθνώς".

Σημειώνεται πως η εταιρεία έως το 2025 αποεπενδύει από τον τομέα του upstream, ενώ έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με απώτερο σκοπό το μηδενισμό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισπανική εταιρεία δεν βλέπει ευκαιρίες στην ελληνική αγορά για τα επόμενα χρόνια, κάτι που οφείλεται στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, αλλά και στο γεγονός πως δεν φαίνεται να υπάρχουν απολήψιμα αποθέματα φυσικού αερίου.

Αντιθέτως, τα όποια δυνητικά κοιτάσματα πετρελαίου υπάρχουν, δεν ανταποκρίνονται στη σύγχρονη τάση για φυσικό αέριο, ενώ η εταιρεία είχε δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ στο block των Ιωαννίνων, όπου επίσης δραστηριοποιείται.

Σημειώνεται πως η διεθνής τάση στην αγορά ενέργειας είναι η απανθρακοποίηση. Εν ολίγοις, η μετάβαση στο οικολογικό φυσικό αέριο και στην πράσινη ενέργεια. Επομένως, ο χώρος για ανάπτυξη πετρελαϊκών κοιτασμάτων, το προσεχές μέλλον, ολοένα περιορίζεται. 

Νικόλας Ταμπακόπουλος BnB