Η κατασκευή της πρώτης πλωτής ανεμογεννήτριας για το έργο Floatgen, που αποτελεί μόλις το πρώτο έργο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Γαλλίας, ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την εταιρεία LOC.

Η Γαλλία διαθέτει ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, λόγω των ισχυρών, σταθερών ανέμων σε περιοχές με βαθύτερα νερά, στα ανοιχτά των γαλλικών ακτών τόσο στον Ατλαντικό όσο και στη Μεσόγειο. Επιπλέον, η δυνατότητα επιλογής πλωτών ανεμογεννητριών που μπορούν να μετακινηθούν βαθύτερα στη θάλασσα σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη οπτική διατάραξη του τοπίου από ό,τι με τη χρήση σταθερών υπεράκτιων ανεμογεννητριών. Αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την γαλλική κοινή γνώμη, μαζί με τις δαπανηρές κρατικές επιχορηγήσεις. Οι δύο αυτοί παράγοντες οδήγησαν στην καθυστέρηση της ανάπτυξης αρκετών σταθερών υπεράκτιων έργων κατά τέσσερα έως έξι χρόνια.

Το έργο αιολικής ενέργειας Floatgen Demonstrator, με την εταιρεία Ideol επικεφαλής της κοινοπραξίας, και με τη συμμετοχή έξι άλλων ευρωπαϊκών εταίρων (Centrale Nantes, Bouygues Travaux Publics, Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης, RSK, Zabala, Fraunhofer), έχει σχεδιαστεί για να αποδείξει την τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα της τεχνολογίας ενσωματωμένων πλωτών ανεμογεννητριών, ανοίγοντας τον ορίζοντα για ένα μειωμένο, ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορεί σύντομα να φτάσει τα επίπεδα των συμβατικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει μία πλωτή δομή σκυροδέματος, η οποία χρησιμοποιεί έξι γραμμές πρόσδεσης για την αγκυροβόλησή της, γεγονός που οδήγησε σε τεχνικές προκλήσεις.

Η Γαλλία έχει ήδη αναθέσει σε κοινοπραξίες την κατασκευή τεσσάρων πιλοτικών αιολικών έργων ανοικτής θαλάσσης.

reuters