Λουκέτο και στα 16 καταστήματα που διατηρεί στη χώρα μας βάζει η Pizza Hut. Η διεθνής αλυσίδα εστίασης έκρινε ότι η δραστηριότητά της δεν είναι πλέον βιώσιμη και αποχωρεί από την Ελλάδα.

Η πανδημία του κορωνοϊού και το πλήγμα που προκάλεσε η επέλασή της στον κλάδο εστίασης έδωσε τη χαριστική βολή στην Pizza Hut, η οποία ήδη είχε υποβαθμίσει την παρουσία της στη χώρα μας διακόπτοντας τη λειτουργία των καταστημάτων της στη Θεσσαλονίκη.

Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές κοντά στην εταιρεία, «έκανε μεγάλες προσπάθειες όλα τα προηγούμενα χρόνια για να επιστρέψουν τα καταστήματα σε θετικούς ρυθμούς λειτουργίας και ανάπτυξης». Επιπλέον, προσθέτουν ότι «τα τελευταία 12 χρόνια, και παρά τις αλλεπάλληλες οικονομικές ζημίες, επένδυσε 23 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της αλυσίδας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα την τελευταία δεκαετία δημιούργησε και διασφάλισε περισσότερες από 450 θέσεις εργασίας.

Δυστυχώς, όμως, η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε μια κρίση πρωτοφανή στη χώρα μας και διεθνώς, πλήττοντας βαριά τον κλάδο της εστίασης και δεν μπόρεσε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα.

Το κλείσιμο καταστημάτων της Pizza Hut στην Ελλάδα εξαιτίας του lockdown οδήγησε σε σημαντικές απώλειες – πολλαπλασιάζοντας τις ήδη υπάρχουσες επιχειρηματικές και οικονομικές προκλήσεις. Συνεπώς, το όλο εγχείρημα κατέστη μη βιώσιμο και οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες θα ήταν καταδικασμένες σε αποτυχία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η NPC International, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης καταστημάτων Pizza Hut στις ΗΠΑ μέσω franchise, υπέβαλε πρόσφατα αίτηση κήρυξης χρεοκοπίας.

Οπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ήδη η εταιρεία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα λόγω της χαμηλής επίδοσης των 1.227 εστιατορίων Pizza Hut τα οποία διαχειριζόταν. Επίσης, σύμφωνα με το Business Insider, παρότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι πωλήσεις της Pizza Hut αυξήθηκαν, γεγονός που αποδίδεται και στη στροφή των πελατών στο delivery, τα νέα μέτρα προστασίας που έπρεπε να εφαρμόσει η NPC τής κόστισαν ακριβά, φτάνοντας τις 750.000 δολ. τον μήνα.

Οπως τόνισαν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το φαινόμενο δεν εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα. Πριν από λίγες μέρες πτώχευσε η NPC International, μια από τις μεγαλύτερες δικαιοδόχους (franchisees) της Pizza Hut στις ΗΠΑ, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, οι οποίες προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της εταιρείας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η πίτσα ως προϊόν, στην Ελλάδα και διεθνώς, πλέον διατίθεται από πολλαπλά σημεία πώλησης (στη χώρα μας από φούρνους μέχρι σουβλατζίδικα), με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να είναι ισχυρός».

Η απόφαση αυτή, όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «έρχεται σε συνέχεια πολύμηνων προσπαθειών της Pizza Hut στην Ελλάδα για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση. Η εταιρεία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τελικά, σε αυτό το πολύ δυσμενές πλαίσιο, αναγκάστηκε να λάβει την απόφαση διακοπής της λειτουργίας των καταστημάτων και την αποχώρηση της αλυσίδας από την Ελλάδα», με συνέπεια να χάσουν τη δουλειά τους 180 εργαζόμενοι.

H Pizza Hut, όπως αναφέρει, έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τον νόμο, καταβάλλοντας τις σχετικές αποζημιώσεις συν ειδική πρόσθετη αποζημίωση και έχοντας εξοφλήσει το σύνολο των οφειλών της προς τους εργαζομένους. Τέλος, όλες οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές της Pizza Hut τηρούνται κανονικά, αναφέρει η επιχείρηση.