Τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν στην κυκλοφορία του κόσμου από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της HoReCa για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενίσχυσαν την τάση για μαγείρεμα στο σπίτι. Αυτό, όπως ήταν φυσικό, λειτούργησε προς όφελος των περισσότερων κατηγοριών τροφίμων, μεταξύ των οποίων ήταν και τα θαλασσινά.

ΣΤΟ +32,7% ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Α’ ΔΙΜΗΝΟΥ

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα κατεψυγμένα θαλασσινά, η ζήτηση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, τόσο στα ψαροπωλεία και τα παντοπωλεία τροφίμων, όσο και στα supermarkets. Σύμφωνα με στοιχεία της IRI που εξετάζει τις πωλήσεις των προϊόντων σε αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, ο τζίρος των κατεψυγμένων θαλασσινών αυξήθηκαν πέρυσι κατά 14% σε σχέση με το 2019 (και +18% ο όγκος πωλήσεων), ενώ στο πρώτο δίμηνο του 2021, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υπερδιπλάσιοι, καθώς οι πωλήσεις εμφάνισαν αύξηση 32,7% (και 27,6% σε όγκους).

Η ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΝΙΚΗΣΕ ΤΑ… ΠΛΟΚΑΜΙΑ

Στις υποκατηγορίες και πιο συγκεκριμένα στις δύο βασικές, τα κατεψυγμένα ψάρια (τσιπούρες, λαβράκια κ.ά.) εμφάνισαν άνοδο που άγγιξε το 40%, ξεπερνώντας μάλιστα σε αξία και όγκους την παραδοσιακή κορυφαία κατηγορία, αυτή των κεφαλόποδων (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές κλπ), η οποία "έτρεξε" με 23,4% το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021. Τέλος, η μικρότερη κατηγορία, αυτή των surimi (δηλαδή τεμαχισμένου καβουριού, αστακού κλπ), έκλεισε το δίμηνο με επίσης σημαντική άνοδο, της τάξης του 20,5%.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΟΝ… ΚΑΝΟΝΑ

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, παρότι στην συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων, η μεγαλύτερη ανάπτυξη πωλήσεων καταγράφηκε στα hypermarkets, στη συγκεκριμένη αγορά υπάρχει μια διαφορετική εικόνα. Στα κεφαλόποδα, την πρωτιά σε αύξηση τζίρου (26,3%) την έχουν τα καταστήματα 1.000-2.500 τ.μ., ενώ στα κατεψυγμένα ψάρια, τα μικρά καταστήματα (έως 400 τ.μ.) με άνοδο 45,1%.

ΥΠΕΡΔΠΛΑΣΙΑ Η ΖΗΤΗΣΗ ΣΕ Β. ΕΛΛΑΔΑ

Εξετάζοντας την εικόνα των πωλήσεων ανά γεωγραφική περιοχή, στα κεφαλόποδα ξεχώρισαν, με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες, η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα. Και στα κατεψυγμένα ψάρια, οι περιοχές αυτές εμφάνισαν τη μεγαλύτερη δυναμική.

Μάκης Αποστόλου BnB