Δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας λαμβάνουν οι αρχές σε Ισπανία (Καταλονία), Βόρεια Ιρλανδία, Ρουμανία, Κροατία και Τσεχία, αλλάζοντας το ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των cafe bar, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις προχωρούν και σε lockdown του κλάδου. Μάλιστα, την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος, Εμ. Μακρόν.

Η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο και θα διαρκέσει αρχικά τέσσερις εβδομάδες. Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να παρατείνει αυτήν την απαγόρευση για άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Εκτός από το Παρίσι, οι περιορισμοί θα ισχύσουν επίσης στη Γκρενόμπλ, τη Λιλ, τη Λιόν, την Τουλούζη και άλλες πόλεις.

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ: ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΠΑΡ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΓΙΑ 15 ΜΕΡΕΣ

Για 15 ημέρες κλείνουν από σήμερα το βράδυ τα μπαρ και τα εστιατόρια στην περιφέρεια της Καταλονίας, προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της επιδημίας Covid-19. Η επιβολή της οδηγίας γίνεται μετά τον μερικό αποκλεισμό της Μαδρίτης και άλλων περιορισμών, που επιβλήθηκαν στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρας και της Γαλικίας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αύξηση των μολύνσεων στην Ισπανία, όπου η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 33.000 ανθρώπους.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ: LOCKDOWN

Η Βόρεια Ιρλανδία πρόκειται να επιβάλει τους αυστηρότερους περιορισμούς κατά του Covid-19, που έχουν επιβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις αρχές του καλοκαιριού, κλείνοντας από την Παρασκευή για τέσσερις εβδομάδες τα εστιατόρια και τις παμπ Η περιοχή έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες ένα από τα μεγαλύτερα επίκεντρα της πανδημίας στην Ευρώπη. Το lockdown θα επηρεάσει όλο τον τομέα της εστίασης, με εξαίρεση τις υπηρεσίες παραλαβής και παράδοσης φαγητού. Σημειώνεται ότι οι υγειονομικές αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας κατέγραψαν 6.286 νέα κρούσματα κορονοϊού.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πάνω από 3.000 νέα κρούσματα ημερησίως τις τελευταίες ημέρες καταγράφει η Ρουμανία, που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας στην Ανατολική Ευρώπη, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να απαγορεύει από σήμερα όλες τις ιδιωτικές εκδηλώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως γάμους και βαπτίσεις, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους δημόσιους χώρους στις πόλεις όπου ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων σε διάστημα δύο εβδομάδων ξεπερνά τα 3 ανά 1.000 ανθρώπους. H λειτουργία των εσωτερικών χώρων εστιατορίων θα εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων σε κάθε πόλη. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους στις περιοχές, όπου τα κρούσματα είναι λιγότερα από 1,5 ανά 1.000 ανθρώπους και στο ένα τρίτο της χωρητικότητάς τους στις πόλεις όπου τα κρούσματα κυμαίνονται μεταξύ 1,5 και 3 ανά 1.000 κατοίκους.

ΚΡΟΑΤΙΑ: ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

Πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του Covid-19 λαμβάνει και η Κροατία, που καταγράφει 3.210 ενεργά κρούσματα ή περίπου 1.000 περισσότερα σε σχέση με πριν από μια εβδομάδα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, τα μπαρ και τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και να λειτουργούν με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών, ενώ οι διοργανωτές δημόσιων συναθροίσεων άνω των 50 ατόμων θα πρέπει να ζητούν άδεια τουλάχιστον πέντε ημέρες νωρίτερα.

ΤΣΕΧΙΑ: ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΑΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΑΜΠ

Πάνω από 8.000 κρούσματα κατέγραψε η Τσεχία, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να ανακοινώσει νέα μέτρα για τον περιορισμό της νόσου, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή ως τις 3 Νοεμβρίου. Αυτά αφορούν το κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ και των κλαμπ σε όλη την Τσεχία, όπως και την απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους.

FnB