Οι θεσσαλοί στον βυθό της κάλπης – τα μύδια, και η μάχη της ομπρέλας

Οι θεσσαλοί στον βυθό της κάλπης – τα μύδια, και η μάχη της ομπρέλας

Μικρές εκπλήξεις και μεγάλες απογοητεύσεις είχε η χθεσινή ψηφοφορία.

@ Αν δούμε το νέο πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης, ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών είναι ασφαλώς ο …Πούτιν. Και ο θεός βοηθός… 

$ Στη χώρα μας η κυβέρνηση κόντυνε αρκετά, ενώ τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να είναι μια μεγάλη απογοήτευση. 

# Ο Μητσοτάκης παραμένει ακόμα κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό, όχι όμως λόγω του έργου και των επιδόσεών του, αλλά εξαιτίας της απουσίας στοιχειωδώς αξιόπιστης εναλλακτικής επιλογής. Ο Βελό και ο Νατσιός χαίρονται,  η ακροδεξιά στην Ελλάδα συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 20% …

@ Η Ελληνική Λύση προσπέρασε ακόμα και το ΚΚΕ το οποίο πανηγυρίζει γιατί έλαβε 9,25%, ενώ η “Φωνή Λογικής”, ένα νέο κόμμα από το δεξιό άκρο, κατάφερε με ποσοστό 3,04% να μπει στην Ευρωβουλή.

& Τέλος, τα πρώην παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ, η παρέα της Νέας Αριστεράς, πήγαν… άπατα, ενώ ο πάλαι ποτέ ιεροκήρυκας της ρήξης και της ανατροπής (Γ. Βαρουφάκης) δεν κατάφερε ούτε καν να ενοχλήσει, κατά το προεκλογικό σλόγκαν του ΜέΡΑ25. Ξεπέρασε όμως τους πρώην συντρόφους του - είναι και αυτό μια παρηγοριά. 

Θεσσαλοί

Αν ρίξουμε μια ματιά στις επιδόσεις των θεσσαλών υποψηφίων στις χθεσινές εκλογές η αναζήτησή τους γίνεται στον …βυθό. Κανείς δεν κατάφερε να εκλεγεί, ούτε ο Σαχινίδης στον οποίο τα γκάλοπ έδιναν λιγοστές ελπίδες. Η μόνη εκλεγείσα, με κάποια σχέση με τα μέρη μας, είναι η Ελεονώρα Μελέτη, θεσσαλή νύφη με σύζυγο που κατάγεται από το Διάσελο – στα ημιορεινά της Φαρκαδόνας. 

Έτοιμη η πεζογέφυρα Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που οδηγεί στο Αλκαζάρ. Με νέα ξυλεία στο οδόστρωμα και στη σκάλα, θα υποδεχτεί σε λίγες ημέρες το φεστιβάλ Πηνειού. Η ανακατασκευή της αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αναβάθμιση και ανάπλαση του Πάρκου Αλκαζάρ  με συνολικό προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα προήλθαν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τον Δήμο Λαρισαίων.

Παραλίες 1

Κατά τα λοιπά οι μετεωρολόγοι προβλέπουν η Θεσσαλία από σήμερα να μπαίνει σε …βραστήρα, ενώ στα παράλια επικρατεί μια αναταραχή για τα τετραγωνικά των μπιτσόμπαρων. Μέχρι τώρα οι καταπατήσεις έφερναν ξαπλώστρες και οι ξαπλώστρες κατανάλωση. Η νομιμότητα ωστόσο είναι μια άβολη υπόθεση για αρκετά από τα αφεντικά της προσοδοφόρας καταπατημένης παραλίας που τώρα  δυσανασχετούν. Μερικοί καταστηματάρχες σχεδιάζουν να βάλλουν ένα μικρό ενοίκιο σε όσους επιλέγουν τις οργανωμένες παραλίες για κολύμπι και αναψυχή. Τα περισσότερα μπαρ ωστόσο ξεκίνησαν τη σεζόν ενσωματώνοντας το όποιο κόστος στην τιμή του καφέ χωρίς άλλη επιβάρυνση του πελάτη για την ομπρελοξαπλώστρα. 

Παραλίες 2

Η χρέωση είναι καλοδεχούμενη όταν αξίζει τα λεφτά της. Πριν από δυο καλοκαίρια τo Isanti, ένα μπιτς μπαρ στον Πλαταμώνα με εξαιρετικές υπηρεσίες, είχε λανσάρει την πεντάστερη εκδοχή της ξαπλώστρας. Εντούτοις επένδυσε στην άμμο - κυριολεκτικά και μεταφορικά. Παρακείμενη επιχείρηση θαλασσίων δραστηριοτήτων τάραξε στις μηνύσεις τον λαρισαίο ιδιοκτήτη της για καταπάτηση δημόσιας γης, με αποτέλεσμα φέτος να μην ανοίξει καν. Θα φανεί γρήγορα κατά πόσο η ψηφιακή χωροθέτηση της παραλίας θα φέρει αποτελέσματα. Οι κτηματικές υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες ενώ οι τοπικές αρχές είναι συχνά απρόθυμες να παρέμβουν…

Συνεταιριστικές τράπεζες

Πολύ μικρό το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει πρόσβαση στις συστημικές τράπεζες. Τα δάνεια που χορηγούνται είναι ελάχιστα. Διαφορετική ωστόσο η εικόνα για τις συνεταιριστικές τράπεζες που βρίσκονται κοντύτερα στους μικρούς. Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για την πορεία του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας (Λίμνη Πλαστήρα), υπήρξε ζωντανό παράδειγμα. Στο πάνελ φιλοξενήθηκε θεσσαλός ιδιοκτήτης οικογενειακής επιχείρησης που επιδοτήθηκε για να ξεκινήσει την λειτουργία της αλλά δεν μπορούσε να βρει κεφάλαιο κίνησης. Οι μεγάλες τράπεζες ούτε καν καταδέχτηκαν να ασχοληθούν μαζί του, όπως είπε ο ίδιος περιγράφοντας την αγωνιώδη προσπάθειά του να βρει χρήματα. Τελικά τον έσωσε η Τράπεζα Θεσσαλίας και σήμερα η επιχείρησή του πορεύεται στην αγορά με ευοίωνο μέλλον. 

 @ Λαρισαίος επιχειρηματίας που ασχολείται με τη μυδοκαλλιέργεια στον Μακρύγιαλο Πιερίας, μας περιέγραφε με θλίψη την κατάσταση στον κλάδο. Οι απώλειες φέτος είναι μεγάλες, η αύξηση της θερμοκρασίας στη θάλασσα σκοτώνει τα μύδια. Για να μην ξεχνάμε την κλιματική αλλαγή…

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανιές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa

Facebook Like
Tο thessaliaeconomy.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.