Πλησιάζει στο τέλος της η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου - Μαντουδίου Ευβοίας, καθώς το 2021 το έργο προχώρησε σημαντικά.

Οι εργασίες κατασκευής του υποσταθμού Σκιάθου και η αναβάθμισης του υποσταθμού Μαντουδίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η ολοκλήρωση της νέας γραμμής τους αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, εντός του 2022.

Τα κυριότερα στοιχεία του έργου:

-Η ηλεκτρική διασύνδεση των Σποράδων περιλαμβάνει μία εναέρια γραμμή μήκους 17 χλμ. με σημείο εκκίνησης το Μαντούδι και με κατεύθυνση τα βορειοανατολικά παράλια της Εύβοιας -από όπου ξεκινά το υποβρύχιο τμήμα της καλωδίωσης, μήκους 35 χλμ.- μετέπειτα προσαιγιαλώνεται στη Σκιάθο. 

-Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου 150 kV ανάμεσα στη Σκιάθο και το Μαντούδι Ευβοίας τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου του 2020.

-Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 52,3 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η ηλεκτρική διασύνδεση είναι έργο-ορόσημο για τα νησιά των Σποράδων, καθώς όλο το σύμπλεγμα θα εξασφαλίσει ασφαλή ηλεκτροδότηση, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες οπότε η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα λόγω της τουριστικής περιόδου.

-Η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία Ελληνικά Καλώδια για το έργο «Μαντούδι-Σκιάθος», ύψους 42,8 εκατ. ευρώ, αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου μήκους 30 χλμ μεταξύ Σκιάθου και Εύβοιας, με μέγιστο βάθος πόντισης 400 μέτρων. Το δεύτερο σκέλος του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή νέου Υποσταθμού GIS 150/20 kV στη Σκιάθο, για το οποίο έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος η ABB με σύμβαση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ.

Τα τρία νησιά των Σποράδων αυτή τη στιγμή τροφοδοτούνται με ρεύμα μέσω της γραμμής μεταφοράς που ξεκινάει από τον υποσταθμό στο νότιο Πήλιο (Λαύκος). Ωστόσο, όταν εμφανίζονται βλάβες στη γραμμή τροφοδοσίας του υποσταθμού Λαύκου με τον Βόλο, συνήθως λόγω κακοκαιρίας, σημειώνονται διακοπές τροφοδότησης.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr