Ήταν η δεκαετία του 90 τότε που  στην Ελλάδα φαίνονταν να πηγαίνουν όλα πρίμα- έστω και με δανεικά. Οι δουλειές αυξάνονταν, οι μισθοί ανέβαιναν, η Θεσσαλία άλλαζε καταναλωτικές συνήθειες και πολλοί άλλαζαν status.

Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας υπήρχε μια μπουτίκ με ακριβά καλοραμμένα ρούχα που συμβόλιζαν την εποχή της ευμάρειας. Ο Carouzos. Μια αθηναϊκή φίρμα που προσέλκυε πελάτες απ΄όλη τη Θεσσαλία.

Σήμερα βέβαια Carouzos δεν υπάρχει, όχι μόνο στη Λάρισα αλλά ούτε στο κέντρο της Αθήνας όπου ξεκίνησε γράφοντας μια λαμπρή ιστορία στο ρούχο.

Η κατάρρευση 

Λένε ότι οι μύθοι δεν εκποιούνται αλλά στην εποχή της βαθιάς κρίσης που διανύουμε στην Ελλάδα, ακόμη και αυτοί βγαίνουν στο σφυρί για χρέη. 

Κάπως έτσι εντός του Νοεμβρίου, η πάλαι ποτέ εμβληματική μπουτίκ του οίκου Carouzos στην γωνία των οδών Κανάρη & Σέκκερη στο Κολωνάκι βγαίνει στο σφυρί από την Alpha Bank για χρέη που αγγίζουν το 1.476.710 ευρώ.

Η συγκεριμένη ήταν η ναυαρχίδα της αυτοκρατορίας που ξεκίνησε ο αείμνηστος Αντώνης Καρούζος αλλάζοντας για πάντα το ντύσιμο των Ελλήνων.

Ήταν αυτός που τους έμαθε τον Zegna, την Prada, τα κουστούμια του οίκου Brioni, τα κασμιρένια πουλόβερ της Cornegliani και ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχίσει.

Όμως δεν υπάρχει πια ούτε κανένας κατάλογος, ούτε ο Carouzos. Υπάρχουν χρέη που πρέπει να αποπληρωθούν και τίποτε άλλο που να θυμίζει το ένδοξο παρελθόν της ιστορικής φίρμας, τότε που πολιτικοί, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και εκδότες πέρναγαν την είσοδο της μπουτίκ στην Κανάρη.

Αυτής, που άντεξε μέχρι τον Μάϊο του 2014 να κρατάει μόνη της τα βάρη μιας τσακισμένης αυτοκρατορίας, οι κληρονόμοι της οποίας δεν κατάφεραν τελικά να την σώσουν.

Ήταν η τελευταία που έκλεισε ένα Σάββατο του Μάη, πριν τρία χρόνια με τους υπαλλήλους να κλαίνε μαζί με τους τελευταίους πελάτες που μπήκαν για να ψωνίσουν.

Αυτό τον Νοέμβριο πλειστηριάζεται, σε μια από αυτές τις θλιβερές τελετές που λαμβάνουν χώρα στα ειρηνοδικεία της χώρας, ότι απέμεινε από την αλλοτινή κραταιή επιχείρηση.

Σαν αυτή που ξεκίνησε πριν από δεκαετίες ένας Κρητικός με όραμα…

Ζ.Η.