Τους αποκλεισμένους από τον τραπεζικό δανεισμό  στηρίζει η Action Finance Initiative (AFI) χρηματοδοτώντας με μικροπιστώσεις ύψους μέχρι 12.500 ευρώ μικροεπαγγελματίες αλλά  και ανέργους για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση και να αναπτυχθούν.

Η AFI  είναι Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 2014. Μέσα σε 7 χρόνια προσέφερε στήριξη με   πάνω από 5 εκατομμύρια σε 530 μικρούς επιχειρηματίες, αλλά και ανέργους τους οποίους καθοδήγησε στην ίδρυση της δικής τους επιχείρησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο  1 στους 2 νέους επιχειρηματίες ήταν πρώην άνεργος και 3 στα 5 εγκεκριμένα εγχειρήματα αφορούν στην ίδρυση νέας επιχείρησης.

Το ποσοστό αθέτησης πληρωμών στα δάνεια που έχει χορηγήσει είναι μόλις 2,2%, ενώ δημιουργήθηκαν 800 νέες θέσεις εργασίας.

Μέσα από την χορήγηση μικροπιστώσεων η ΑFI προωθεί την αυτοαπασχόληση, μειώνει την ανεργία και βοηθάει τους επιχειρηματίες να πετύχουν οικονομική ανεξαρτησία, έτσι ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να δημιουργήσουν ανταποδοτικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα, η AFI βοηθάει και σταθεροποιεί τις νεοσύστατες ή και υφιστάμενες  επιχειρήσεις, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και συμβουλευτική υποστήριξη, τόσο πριν όσο και μετά τη χρηματοδότηση επιδιώκοντας να προσφέρει στους Έλληνες επιχειρηματίες τα απαραίτητα εφόδια που θα τους βοηθήσουν να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Να σημειωθεί ότι η  Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Action Finance Initiative (AFI, ιδρύθηκε το 2014 στην Αθήνα από την ActionAid Hellas και τη γαλλική οργάνωση ADIE και πλέον δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα μέσω των γραφείων της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η AFI προσκαλεί όσους χρειάζονται ένα μικρό κεφάλαιο κίνησης ή επενδυτικό κεφάλαιο για να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση ή να αναπτύξουν την υφιστάμενη εταιρία τους να παρακολουθήσουν κάποια από τις επόμενες διαδικτυακές ενημερώσεις, συμπληρώνοντας την αίτηση ενδιαφέροντος στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.afi.org.gr/el/apply

Όπως είναι γνωστό το καλοκαίρι του 2020 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη χορήγηση μικροχρηματοδοτήσεων έως 25.000 ευρώ. Σύμφωνα με το νόμο δικαίωμα δικαίωμα να χορηγούν μικροπιστώσεις έχουν και μη κερδοσκοπικές εταιρείες, όπως και συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς τα μέλη της.

Οι εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην συγκεκριμένη αγορά θα πρέπει να καταθέσουν φάκελο και να αδειοδοτηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία και θα τις εποπτεύει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η AFI  θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ.

Να σημειωθεί ότι η μικροπίστωση δίνεται με την υπογραφή μιας σύμβασης, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, και αυτό επειδή  οι  εταιρείες μικροπιστώσεων καθώς δεν  λαμβάνουν καταθέσεις, δεν μπορούν να ζητούν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Έφη Καραγιώργου mononews.gr