Η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει δικούς της «προστατευτικούς» δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, σε απάντηση προς την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από όλο τον κόσμο, προειδοποίησε η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ.

Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η Cecilia Malmstrom, επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, είπε ότι οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες θα περιμένουν να δουν την επίσημη ανακοίνωση για τους αμερικανικούς δασμούς, την οποία ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι θα κάνει την επόμενη εβδομάδα, πριν προβούν σε οποιαδήποτε δράση.

Αλλά ως ένδειξη του φόβου που έχουν οι ειδικοί του εμπορίου ότι η κίνηση του κ. Τραμπ για τους δασμούς θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί σε εμπορικό πόλεμο, που θα έπληττε δεκάδες δισ. δολαρίων στο εμπόριο ανά τον κόσμο, η κ. Malmstrom προειδοποίησε ότι η ΕΕ δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να ανταποκριθεί, απηχώντας τις προειδοποιήσεις και από άλλες χώρες που ενδέχεται να επηρεαστούν, όπως η Βραζιλία και ο Καναδάς.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε, σύμφωνα με την ίδια, η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να χρησιμοποιήσει νόμο εθνικής ασφάλειας για την εφαρμογή των δασμών.

Αυτή η κίνηση θα έθετε τέλος, είπε, σε εκεχειρία δεκαετίας όσον αφορά τη χρησιμοποίηση ενός «παραθύρου» στους παγκόσμιους κανόνες εμπορίου, που προορίζεται να χρησιμοποιούνται μόνο σε περιόδους πολέμου ή άλλες εθνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η κ. Malmstrom είπε επίσης ότι η κίνηση Τραμπ διακινδυνεύει να υπονομεύσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να προτρέψει τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

«Η επιβολή ευρύτατων μέτρων όπως αυτό, γενικά δεν είναι ο δρόμος προς τα εμπρός», είπε. «Διακινδυνεύουμε να δούμε ένα επικίνδυνο φαινόμενο ντόμινο».

Η ΕΕ συμμετείχε ήδη σε συζητήσεις με άλλες χώρες για την πρόκληση στον ΠΟΕ με τους δασμούς ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που ανακοίνωσε ο κ. Τραμπ την Πέμπτη, είπε η κ. Malmstrom.

Ωστόσο σημείωσε ότι η ΕΕ ήταν προετοιμασμένη να αναλάβει πιο άμεσες ενέργειες, ενώ σε κάθε περίπτωση στον ΠΟΕ ενδέχεται να πάρει χρόνια.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκτροπή του χάλυβα που προορίζεται για τις ΗΠΑ προς την ΕΕ και να προσθέσουν στα δεινά της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χάλυβα.

Ως αποτέλεσμα η κ. Malmstrom είπε ότι η ΕΕ είναι πιθανό να ξεκινήσει δική της έρευνα διασφάλισης των εισαγωγών, σε μία κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη να επιβάλει τους δικούς της δασμούς σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, ένα κράτος-μέλος μπορεί να λάβει μέτρα διασφάλισης για τον προσωρινό περιορισμό των εισαγωγών ενός προϊόντος, αν ένας εγχώριος τομέας απειλείται από αύξηση των εισαγωγών. Η ΕΕ επίσης εξέταζε ξεχωριστά διμερή αντίποινα κατά αμερικανικών αγαθών, είπε η κ. Malmstrom.  

«Είναι λυπηρό γιατί πιστεύαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε», είπε. «Πιστεύουμε ότι θα πληγωθούμε άδικα και ότι αποτελούμε παράπλευρες απώλειες σε ένα δίλημμα που έχουν οι ΗΠΑ, το οποίο μοιραζόμαστε».

Η απόφαση του κ. Τραμπ είπε ότι θα αποτελούσε απειλή στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις και θα υπονόμευε τις παγκόσμιες προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος της κινεζικής υπερπαραγωγής χάλυβα και άλλων μετάλλων, που έχουν οδηγήσει σε πτώση των τιμών τα τελευταία χρόνια.

Η ΕΕ, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ τον Δεκέμβριο ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για την καταπολέμηση των προβλημάτων υπερεπάρκειας και παραβιάσεων πνευματικής ιδιοκτησίας. Ωστόσο, αυτή η συμμαχία ήταν πλέον αμφίβολη, είπε η κ. Malmstrom.

Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν σε μια στρατηγική για να απαντήσουν σε οποιουσδήποτε δασμούς των ΗΠΑ, σε συνάντηση των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ στη Βουλγαρία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε η κ. Malmstrom και αυτή και το προσωπικό της προετοίμαζαν μέτρα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια πιθανή απόφαση την επόμενη εβδομάδα.

Ο Chad Bown, πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι οι δασμοί του κ. Τραμπ θα εφαρμοστούν στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων πέρυσι ή περίπου 2% των εισαγωγών των ΗΠΑ.

Αυτό, είπε ο κ. Brown, σήμαινε ότι οι ΗΠΑ εκτίθενται σε δυνητικά σημαντικά αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους, με πολλούς αγρότες και άλλες βιομηχανίες να ανησυχούν ήδη για το πώς θα ανταποκριθεί η Κίνα στις εμπορικές δράσεις του κ. Τραμπ.

Ο Rod Hunter, ο οποίος υπηρέτησε ως ανώτερος διευθυντής Διεθνών Οικονομικών στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του προέδρου Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι η Κίνα θα είναι, κατά ειρωνεία, ο μεγαλύτερος νικητής των δασμών που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Όπως και η ΕΕ, πολλές χώρες θα εκνευριστούν από την απόφαση του κ. Τραμπ και θα το δουν ως παραβίαση των παγκόσμιων εμπορικών κανόνων, ανέφερε ο κ. Hunter. «[Η Κίνα είναι] η πηγή του προβλήματος, αλλά όλο το επίκεντρο θα μετατοπιστεί στη συνοχή του ΠΟΕ για την αμερικανική δράση».

Shawn Donnan (Ουάσιγκτον) euro2day.gr