Μπορεί το ελληνικό Χρηματιστήριο να έχει ξεφύγει από την περίοδο των έντονων πιέσεων και ρευστοποιήσεων που χαρακτήρισαν το 2018 και ειδικά το β΄ τρίμηνο, σημειώνοντας από τις αρχές της φετινής χρονιάς σημαντική ανάκαμψη, η οποία το έχει φέρει στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων των αγορών διεθνώς, ωστόσο οι επιλογές που έχουν τα ξένα χαρτοφυλάκια για να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ολοένα και λιγοστεύουν. Η τελευταία εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από νέο κύμα εξόδου εισηγμένων εταιρειών από το Χ.Α., με το επόμενο διάστημα, και ειδικά τον Απρίλιο, να αναμένεται να κορυφωθεί αυτή η μεγάλη φυγή των εταιρειών, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν διαθέσεις νέων εισαγωγών.

Η «Κανάκης» ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ουσιαστικά οδηγείται στην έξοδο από το Χρηματιστήριο μετά και τη δημόσια πρόταση της νορβηγικής Orkla Food Ingredients, ενώ την έξοδο από το Χ.Α. «βλέπει» και το «Ιασώ» μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης από το αμερικάνικο fund Oaktree. Μέσα στην εβδομάδα αποφάσισε τη διαγραφή της από το Χ.Α. και η «Κρητών Αρτος», που εξαγοράστηκε πρόσφατα από το Switz Group, που διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά, ενώ αποχώρησε και η Αιολική Επενδύσεων μετά την πρόσφατη απόφαση για μετατροπή της εταιρείας σε αμοιβαίο κεφάλαιο.

Επιπλέον, την 1η Απριλίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για την Druckfarben μετά την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης από την Kazar Επενδυτική για την απόκτηση του υπόλοιπου 13,49% της εταιρείας. Την ίδια ημέρα θα τελεί υπό διαπραγμάτευση για τελευταία φορά στο ταμπλό του Χ.Α. και η Nexans μετά την εξαγορά της από τη μητρική της, ενώ Πρωταπριλιά είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για το «Υγεία» μετά την εξαγορά από τη Hellenic Healthcare. Επίσης, έπονται οι Μινωικές Γραμμές, καθώς ο βασικός μέτοχος έχει συγκεντρώσει πάνω από 95%) και οι ΕΛΤΕΧ Ανεμος και Grivalia λόγω συγχώνευσης (με «Ελλάκτωρ» και Eurobank αντιστοίχως), ενώ πιθανή είναι, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές και η αποχώρηση της Πανγαίας. Επίσης, εντός του 2019 αναμένεται η διαγραφή των «Νηρεύς» και «Σελόντα» από το ταμπλό.

Οπως σχολιάζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες στην «Κ», αν και η τάση αυτή χαρακτηρίζει και πολλές αγορές του εξωτερικού, αυτή η εξέλιξη σίγουρα δεν αποτελεί καλή είδηση για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο «πάσχει» από χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, ρηχότητα και πολύ περιορισμένο ενδιαφέρον των διεθνών funds. Οι λόγοι πίσω από τις αποφάσεις των εισηγημένων ποικίλλουν, ωστόσο πολλές από αυτές βασίζονται στο ότι, εξαιτίας των αδύναμων χαρακτηριστικών της ελληνικής αγοράς, δεν μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν τα ισχυρά μεγέθη τους.

Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που κατά τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρείες αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας (π.χ. Coca - Cola HBC, Βιοχάλκο). Παράλληλα, για κάποιες εταιρείες απλώς κλείνει ο κύκλος τους (όπως για τις Μινωικές), ενώ σε περιπτώσεις εταιρειών που εξαγοράζονται από funds ο βασικός μέτοχος δεν επιθυμεί πλέον να είναι η εταιρεία του εισηγμένη και στοχεύει σε κινήσεις/επενδύσεις βελτιστοποίησης των μεγεθών της με σκοπό την υπεραξία να την καρπωθεί ο ίδιος.

Ελευθερία Κουρταλή Καθημερινή