Επιχειρήσεις από τον κατασκευαστικό και ενεργειακό κλάδο, την ευρέως νοούμενη τεχνολογία πληροφορικής, την παραγωγή καλωδίων, την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, όμιλοι μηχανολογικού, ηλεκτρολογικού και άλλου εξοπλισμού όπως γεωργικών μηχανημάτων, οχημάτων, εναέριων μέσων, οικοδομικών υλικών αλλά και όμιλοι εκπαίδευσης και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ακόμα και επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατασκευή δορυφόρων και την ψηφιοποίηση εγγράφων, είναι μεταξύ εκείνων που μπορούν να ωφεληθούν από τα έργα που περιλαμβάνει το σχέδιο ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκε χθες.

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου Ανάκαμψης δείχνει πως 6,026 δισ., από τα συνολικά 30,91 δισ., θα χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση, 2,1 δισ. την ψηφιακή μετάβαση, 5,2 δισ. την απασχόληση αλλά και την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Προστασία και 4,8 δισ. τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Από τα 30,91 δισ., τα 18,1 δισ. είναι επιδοτήσεις και επιπλέον 12,7 δισ. διαθέσιμα δάνεια. 

Κατασκευές

Προσεκτικότερη ανάγνωση των δράσεων τόσο της πράσινης όσο και της ψηφιακής μετάβασης δείχνει μεγάλη εμπλοκή του κατασκευαστικού κλάδου. Και αυτό επειδή πέραν των μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 1,9 δισ. οι κατασκευαστικές de facto εμπλέκονται και σε δεκάδες άλλα επιμέρους έργα. Αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αντιπλημμυρικά προϋπολογισμού 110 εκατ., ανάπλασης προϋπολογισμού 475 εκατ., νέα κέντρα πολιτικής προστασίας, μεγάλα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης συνολικού προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ., χωματουργικά στη Δυτική Μακεδονία 242 εκατ. (για την αποκατάσταση λιγνιτωρυχείων στη Δ. Μακεδονία), διάφορα έργα άρδευσης 200 εκατ. και βέβαια τμήμα από τον προϋπολογισμό του 1,65 δισ. για τις δράσεις του «Εξοικονομώ». Κατασκευαστικές αλλά κυρίως αγροδιατροφικές επιχειρήσεις όπως και επιχειρήσεις τεχνολογίας πληροφορικής αναμένεται να καρπωθούν ένα μεγάλο μέρος από τα 600 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος αναμένεται να μοιραστεί με συναφείς κλάδους κονδύλια άνω των 500 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό των σχετικών δικτύων και υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας και του Δημοσίου αλλά και της ανάπτυξης δικτύου 5G στους εθνικούς οδικούς άξονες. Ακόμα 161 εκατ. έχουν προϋπολογιστεί για την «ανάπτυξη μικροδορυφόρων, αξιοποίηση των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών και ενσωμάτωσή τους στην εθνική οικονομία». Πρόκειται για έργο που σχετίζεται με την «παροχή υποστήριξης σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, χαρτογράφησης, χωροταξικού σχεδιασμού, στη ναυτιλία, γεωργία καθώς και σε άλλους τομείς».

Δυσθεώρητος είναι όμως και ο προϋπολογισμός ενεργειακού ενδιαφέροντος με έργα που περιλαμβάνουν από την ανάπτυξη συστοιχιών αποθήκευσης ενέργειας, προϋπολογισμού 450 εκατ., μέχρι την υπογειοποίηση των ενεργειακών δικτύων. Σε αυτόν τον τομέα σημαντικό μερίδιο αναμένεται να πάρουν οι επιχειρήσεις παραγωγής καλωδίων, αφού μεταξύ άλλων η διασύνδεση των Κυκλάδων σχεδιάζεται να απορροφήσει 195 εκατ., η υπογειοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων σε κρίσιμες περιοχές και σε δάση 100 εκατ., άλλες υποθαλάσσιες διασυνδέσεις νησιών 90 εκατ., ενώ περί τα 75 εκατ. έχουν προϋπολογιστεί για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών. Κατασκευαστικές, ενεργειακές, εταιρείες παροχής ιατρικού και όχι μόνο εξοπλισμού αναμένεται να διαγωνιστούν για 1,8 δισ. που προβλέπεται για την αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών υγείας.

Τεχνολογία πληροφορικής

Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρέως νοούμενη τεχνολογία πληροφορικής αναμένεται να είναι ο τρίτος πάρα πολύ ευνοημένος κλάδος από τους πόρους του εθνικού σχεδίου, καθώς μόνο για την ψηφιοποίηση αρχείων του Δημοσίου έχουν προϋπολογιστεί 565 εκατ., ενώ για την ψηφιακή μετάβαση του Δημοσίου, που περιλαμβάνει αναβαθμίσεις σε κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, εφορίες, ασφαλιστικούς φορείς, κ.ά., έχουν προϋπολογιστεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Στα 220 εκατ. είναι ο προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί για την ανάπτυξη στόλου ηλεκτροκίνητων οχημάτων δημοσίου συμφέροντος αλλά και για χιλιάδες σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων ανά τη χώρα (ηλεκτροκίνηση συγκοινωνιών, φορτιστές παντού, ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία, ηλεκτρικά ταξί). Αλλα 115 εκατ. έχουν προϋπολογιστεί για την αγορά αεροσκαφών, ελικοπτέρων και πυροσβεστικών οχημάτων και άλλων συναφών μέσων για την πολιτική προστασία και όχι μόνο.  

Ψηφιακές δεξιότητες

Στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων μέσω της εκπαίδευσης, των πανεπιστημίων αλλά και του ΟΑΕΔ κατευθύνονται κονδύλια της τάξης των 2 δισ. Στην έρευνα και στην ανάπτυξη για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της χώρας κατευθύνονται 300 εκατ., ενώ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των μέσων της δικαιοσύνης περισσότερα από 230 εκατ. Από το σχέδιο δεν λείπουν και πολλά επιμέρους μικρότερα κονδύλια, όπως 43 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΚΑ, 45 εκατ. για τα έργα στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι, 100 εκατ. για την ανάπτυξη βιομηχανικών πάρκων και άλλα. 

Φυσικά για την ανάληψη των εν λόγω έργων, οι διαγωνισμοί για τα οποία, όπως έχει αναφερθεί, θα ωριμάζουν τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και από το ΤΑΙΠΕΔ, θα ανταγωνιστούν όχι μόνο ελληνικές αλλά και ξένες επιχειρήσεις. Και μάλιστα ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι εντονότερος από ποτέ, καθώς τα περισσότερα από τα έργα αυτά θα αποζημιώνονται με εμπροσθοβαρή τρόπο και όχι κατόπιν μεγάλων καθυστερήσεων όπως συνέβαινε διαχρονικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ηλίας Μπέλλος Καθημερινή