Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η πρώτη ουσιαστική χαλάρωση των  capital controls, καθώς το μηνιαίο όριο αναλήψεων αυξάνεται στις 2.300 ευρώ, ενώ θα επιτρέπεται ελεύθερα και το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού κατάθεσης. Το μηνιαίο όριο αναλήψεων αυξάνεται στην πράξη για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015, που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου έχει  υπογραφεί από τον  υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και μέσα στη μέρα θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

Συγκεκριμένα εκτός από την αύξηση στα όρια ανάληψης με την ΠΝΠ θα επιτρέπεται σε όλους τους πολίτες να ανοίξουν νέο τραπεζικό λογαριασμό, ανεξάρτητα αν έχουν ήδη σε μία ή περισσότερες τράπεζες.

Επίσης αυξάνεται στα 2.300 ευρώ /ανά μήνα το ποσό που μπορούν να έχουν σε μετρητά όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό (από 2.000 ευρώ σήμερα).

Επιπλέον αλλαγή θα υπάρξει και σε ότι αφορά την  αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, και ειδικότερα αναδιαμορφώνεται χρονικά το όριο, αφού οι  πολίτες θα μπορούν να στέλνουν 2.000 ευρώ /ανά δίμηνο στο εξωτερικό (πχ για κάλυψη διδάκτρων) αντί των 1.000 ευρώ/ το μήνα που ισχύει σήμερα.

Τα τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι  η νέα χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι αποτελεί απόδειξη ότι  εδραιώνεται η εμπιστοσύνη και είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις αγορές αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες οι  συνθήκες της οικονομίας βελτιώνονται, ενώ βελτίωση υπάρχει και σ ότι αφορά την άντληση ρευστότητας. Την ίδια γνώμη έχει και ο  Διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας, ο οποίος στην  ετήσια Έκθεση του διαπιστώνει σημαντική πρόοδο στην πορεία της οικονομίας προς την ανάκαμψη.

«Η αύξηση των ορίων ανάληψης είναι απόδειξη ότι η χώρα έχει περάσει σε τροχιά ανάκαμψης» λένε οι τραπεζίτες και περιμένουν ότι θα ενισχυθεί η τάση επιστροφής χρημάτων στα γκισέ. «Η χαλάρωση είναι το σήμα ότι ενισχύεται η εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» υπογραμμίζουν.

Ηδη από τον Δεκέμβριο πέρυσι είναι «ελεύθερες» περιορισμών οι καταθέσεις χρημάτων που έρχονται από το εξωτερικό, όπως και το «νέο» χρήμα που βγήκε από στρώματα και θυρίδες και επέστρεψε στα τραπεζικά γκισέ. Στις περιπτώσεις αυτές οι πολίτες μπορούν να προχωρούν στην ανάληψη για το 100% του ποσού κατάθεσης.

Σε ότι αφορά το άνοιγμα λογαριασμού, σήμερα επιτρέπεται για την πληρωμή μισθοδοσίας, σύνταξης, επιδομάτων και με την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται διαθέσιμος λογαριασμός σε άλλη τράπεζα.

mononews.gr