«Ανάσα» σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά με αναστολή πληρωμών ως το τέλος του 2021 και διπλασιασμό δόσεων. Έγιναν οι ανακοινώσεις από το υπ. Οικονομικών, ακολουθεί σήμερα το υπ. Εργασίας.

«Ταμειακή ανάσα» 1,6 δισ. ευρώ για ακόμα οκτώ μήνες σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, επιχειρήσεις και εργαζόμενους για τα «κορονοχρέη» στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία δίνει η κυβέρνηση, προχωρώντας σε νέα αναστολή πληρωμών έως το τέλος του 2021 και σε αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή τους.

Μετά το «πάγωμα» φορολογικών οφειλών της περιόδου Μαρτίου - Ιουνίου και του ΦΠΑ Νοεμβρίου, σήμερα το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει μετάθεση των πληρωμών για τα τις εισφορές των κλειστών και πληττόμενων εργοδοτών για την περίοδο Φεβρουαρίου - Απριλίου του 2020 και για τις υπό αναστολή ασφαλιστικές οφειλές των κλειστών και πληττόμενων επαγγελματιών για την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαΐου 2020.

Στο φορολογικό πεδίο, το υπουργείο Οικονομικών παρατείνει έως τις 31 Δεκεμβρίου την πληρωμή των βεβαιωμένων αρρύθμιστων οφειλών στις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα που είχαν παγώσει έως το τέλος Απριλίου και αφορούν οφειλές που έπρεπε να πληρωθούν εντός των μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου, των οποίων οι ημερομηνίες καταβολής  παρατάθηκαν μέχρι τις 31 Αυγούστου, τις 30 Σεπτεμβρίου και τις 31 Οκτωβρίου 2020. Παράλληλα, για όσους βρίσκονται σε διακανονισμό με καταβολή της δόσης των χρεών που λήγουν εντός του Φεβρουαρίου η πληρωμή μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης. Από το μέτρο εξαιρούνται η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ και τα τέλη κυκλοφορίας.

Στη ρύθμιση του «παγώματος» των οφειλών έως το τέλος του 2021 εντάσσονται:

Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας που έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο,

ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.

 Τα χρέη που αναστέλλονται είναι:

Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε κανονικά από 11 Μαρτίου 2020 έως και 30 Απριλίου 2020 αλλά παρατάθηκε έως τις 31 Αυγούστου 2020.

Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Μαϊου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 αλλά έχει παραταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 30η Ιουνίου 2020 αλλά έχει παραταθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 11η-3-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-8-2020.

Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-4-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-8-2020.

Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-5-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 30η-9-2020.

Οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-6-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-10-2020.

Ο ΦΠΑ μηνός Νοεμβρίου που είχε ενταχθεί στο πακέτο των υπό αναστολή φόρων

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν από το 2022 αυτά τα χρέη σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%, πράγμα που σημαίνει ότι η πλήρης αποπληρωμή εκτείνεται έως και το 2025. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, οι ανωτέρω οφειλές επιβαρύνονται με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%. Προβλέπεται απώλεια της ρύθμισης, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει δύο (συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο  μηνών.

Επίσης οι καταβλητέες δόσεις μηνός Φεβρουαρίου από πληττόμενες εταιρείες ή εργαζόμενους σε αναστολή, μπαίνουν στο ψυγείο και προστίθενται στο τέλος της κάθε ρύθμισης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για έναν οφειλέτη - φορολογούμενο που είχε ρυθμίσει σε 120 δόσεις τα χρέη του μετά την αναστολή πληρωμής της οφειλής του Φεβρουαρίου οι δόσεις αυξάνονται σε 121. Στο τέλος της κάθε ρύθμισης έχουν προστεθεί και οι δόσεις οφειλών για τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι :

Η αναστολή είσπραξης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, αφορά τρέχουσες βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση (που δεν τελούσαν σε καθεστώς ρύθμισης), οι οποίες δεν πληρώθηκαν την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου 2020 από φυσικά και νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, καθώς αυτά έκαναν χρήση της παράτασης καταβολής και της αναστολής είσπραξης έως 30/4/2021 των οφειλών αυτών.

Η πληρωμή των παραπάνω οφειλών μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021), θα μπορεί να γίνει σε διπλάσιο αριθμό δόσεων (24 άτοκες δόσεις ή 48 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%), σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του περασμένου Οκτωβρίου (η οποία ήταν για 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%).

Τα παραπάνω χρέη, για τα οποία παρατείνεται η περίοδος αναστολής είσπραξης έως τις 31/12/2021, υπολογίζονται περί τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθούν και οι ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές των οποίων παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη, το συνολικό ποσό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο ποσό αυτό προστίθενται άλλα περίπου 600 εκ ευρώ, που σύμφωνα με το προϋπολογισμό αφορούν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν παγώσει και η πληρωμή τους αναμένεται να παραταθεί έως το τέλος του έτους.