Το μήνυμα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ευκαιρία αλλά και πρόκληση για τη χώρα μας εξέπεμψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Νίκας και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας στο 5ο ετήσιο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα μετά V: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα».

Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε πως αυτός που έχει το know how για να διαχειριστεί τα κεφάλαια είναι οι τράπεζες. «Αν ρωτάτε εάν η ελληνική διοίκηση μπορεί να αντιμετωπίσει μια είσοδο επενδυτικών κεφαλαίων της τάξης των 100 δισ. σε 4-5 χρόνια, η απάντηση είναι “όχι όπως είναι τώρα”. Δίνεται πάντως μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις (τομέα στον οποίο τα έχει πάει καλά) και να τις επιταχύνει. Οι μεγάλες επιχειρήσεις ετοιμάζονται και μπορούν να απορροφήσουν κονδύλια. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις», ξεκαθάρισε.

Από την πλευρά του ο κ. Ψάλτης, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εντούτοις αναγνώρισε πως οι προκλήσεις δεν απουσιάζουν. Ανέφερε, συγκεκριμένα, το ποσοστό απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων, «μέτωπο στο οποίο τόσο η δημόσια διοίκηση όσο και ο ιδιωτικός τομέας κατέγραψαν σημαντικές αστοχίες κατά το παρελθόν», την απρόσκοπτη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αναγνώρισε, ταυτόχρονα, πως η πρόσφατη παρουσίαση του Greece 2.0 από το οικονομικό επιτελείο δείχνει έναν νέο προσανατολισμό για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, ενώ υπογράμμισε ως εξαιρετικά θετική τη μεταρρυθμιστική προσήλωση της κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τον εξορθολογισμό του φορολογικού πλαισίου και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.

Η ενεργειακή κρίση

Οσον αφορά την ενεργειακή κρίση, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε πως «αυτό που θέλω να συγκρατήσετε είναι ότι αυτή είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται». Ο ίδιος εξήγησε ότι οι κοινωνίες υπό το βάρος του εκλογικού σώματος της κάθε χώρας –στην Ευρώπη πάρα πολύ, αλλά όχι μόνο εκεί– αποφάσισαν ότι πρέπει «χθες» να πάμε στην απανθρακοποίηση. Χωρίς σχέδιο, χωρίς επενδύσεις, χωρίς την εξασφάλιση του βασικού αγαθού της ενέργειας για τον πληθυσμό. «Εχουμε αποφασίσει ότι καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Ξέρετε πού είμαστε τώρα; Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχτούν ως καύσιμο μετάβασης το αέριο, ούτε έχουν γίνει οι επενδύσεις τρισεκατομμυρίων γι’ αυτήν τη μετάβαση. Το μόνο που έχει γίνει είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ξεχνάμε ότι όταν φυσάει λειτουργούν ή όταν έχει ήλιο λειτουργούν. Μετά σταματούν. Δεν υπάρχει η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση».

Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος, ο κ. Ψάλτης τοποθετήθηκε και για το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης που εμποδίζει την ανάκαμψη στην Ευρώπη, εκφράζοντας την άποψη ότι, υπό το ευνοϊκότερο σενάριο, θα ομαλοποιηθούν αυτές οι συνθήκες, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές νομισματικές αρχές παρακολουθούν από την αρχή πολύ στενά το θέμα.

Ο Θεοδωρόπουλος

Σκληρές αλήθειες ειπώθηκαν και από τον πρώην επικεφαλής της Chipita, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος δεν δίστασε να βγει κόντρα ακόμα και στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αντιμετωπίζεται περίπου ως πανάκεια που θα γιατρέψει όλες τις πληγές και ασθένειες της εγχώριας οικονομίας. Μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι πράγματι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ιδιαίτερα υψηλοί, ωστόσο, τόνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενισχύσει την ιδιωτική πρωτοβουλία με τους πόρους του Ταμείου δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα». Σημείωσε ότι ουσιαστικά τα χρήματα του Ταμείου αποτελούν χαμηλότοκο δανεισμό των επιχειρήσεων, αλλά το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η έλλειψη κεφαλαίων. Ο κ. Θεοδωρόπουλος υπενθύμισε τα αυτονόητα: ότι άλλοι είναι οι λόγοι που δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα -όχι η έλλειψη κεφαλαίων ή χρηματοδότησης. «Δεν νομίζω ότι οι δύο μονάδες διαφορά στο επιτόκιο που κανείς μπορεί να πετύχει αν χρησιμοποιήσει τα λεφτά του Ταμείου θα αποτελέσουν το κριτήριο για να γίνουν πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα», τόνισε, προβλέποντας ότι τελικά τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευθούν κατά κύριο λόγο σε μεγάλες επενδύσεις του δημόσιου τομέα.

Εκεί όμως που ο κ. Θεοδωρόπουλος ξεσπάθωσε ήταν για τις τράπεζες προσφέροντας κάτι που οι τράπεζες σπανίως συναντούν στο δημόσιο διάλογο: την πλήρη υποστήριξή του προς τα πιστωτικά ιδρύματα, αναφορικά με την κριτική που διατυπώνεται ότι δεν δίνουν δάνεια. «Οι τράπεζες είναι πνιγμένες στα λεφτά, παρακαλούν για να δώσουν δάνεια, όμως, οι επιχειρήσεις είναι αυτές που δεν έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν αυτά τα λεφτά. Και καλό είναι εμείς οι επιχειρηματίες να μην βγάζουμε, συνεχώς, από πάνω μας τις ευθύνες μας και τις φορτώνουμε σε άλλους. Δεν μας φταίνε οι τράπεζες. Μας φταίει ο κακός μας εαυτός. Μας φταίει το “μαύρο” κομμάτι της οικονομίας το οποίο δεν μας επιτρέπει να δείξουμε τα αποτελέσματά μας και μετά θέλουμε από την τράπεζα ή το κράτος λεφτά, έχοντας προηγουμένως κλέψει τα αποτελέσματά μας. Αν θέλουμε κάποτε να φτάσουμε κάπου, πρέπει να κάνουμε μια αυτοκριτική και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει έλλειψη χρημάτων, δεν φταίνε οι τράπεζες. Υπάρχουν τόσα χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν υπήρχαν ποτέ στο παρελθόν. Venture capital, funds που ψάχνουν παντού να μπουν σε επιχειρήσεις, ΤΑΝΕΟ. Εκατοντάδες χρηματοδοτικά εργαλεία. Οι επιχειρηματίες φταίμε που δεν μπορούμε να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις μας και τίποτα άλλο».    

thessaliaeconomy.gr