Στην εμπλοκή δέκα πρώην υπουργών στο σκάνδαλο της Novartis κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα της εισαγγελίας διαφθοράς για την υπόθεση. Οι εμπλεκόμενοι φέρεται να κατείχαν υπουργικές θέσεις την περίοδο 2006 -2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα κατέληξε σε ενδεχόμενες δωροδοκίες και απιστία δέκα πρώην υπουργών, μεταξύ των οποίων υπουργοί υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η εισαγγελέας διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης, παρέδωσαν μέρος της δικογραφίας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστεί, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε μόνο σε βάρος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis για δωροδοκία ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Η έρευνα που αφορά την εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο, καθώς και για το ενδεχόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται από τους εισαγγελείς διαφθοράς, ωστόσο δεν αποκλείεται στην εξέλιξη της έρευνας να προκύψουν ευθύνες και για άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Η πολύκροτη υπόθεση για τις πρακτικές του φαρμακευτικού κολοσσού σύμφωνα με πληροφορίες έχει ωριμάσει δικαστικά μετά από έρευνα ενός έτους, ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργασία με το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι αρχές, προέρχονται όχι μόνο από την Αμερική, η οποία έδωσε το know-how, αλλά και από τα δικά της ευρήματα, τα οποία φέρεται ότι «κούμπωσαν» από τις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, που αποφάσισαν να μιλήσουν στους εισαγγελείς διαφθοράς, όπως έκαναν άλλωστε και οι συνάδελφοί τους, ζητώντας «άσυλο» στις ΗΠΑ.

Διασταυρώθηκαν τα ευρήματα

Όσα αποκάλυψαν, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το news247, διασταυρώθηκαν από τα έγγραφα και τα ντοκουμέντα που κατασχέθηκαν τόσο από τα γραφεία της εταιρίας στην Ελλάδα (σ.σ με την απόλυτη συνεργασία της) αλλά και από τις εφόδους που έγιναν από την οικονομική αστυνομία σε 17 σημεία, σπίτια και γραφεία συνεργαζόμενων επαγγελματικά με την Novartis.

Αυτό που από την αρχή ενδιέφερε την Εισαγγελία Διαφθοράς είναι να ερευνήσει εάν η εταιρία, με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας, πουλούσε ακριβά τα φάρμακα στην Ελλάδα, ζημιώνοντας όχι μόνο τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά καθορίζοντας επιπλέον τις τιμές των φαρμάκων στην Ευρώπη, αφού η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 16 χωρών που μπαίνουν στο καλάθι διαμόρφωσης των τιμών, έναν θεσμοθετημένο σε πολλές χώρες δείκτη, βάση του οποίου διαμορφώνονται οι τελικές τιμές των φαρμάκων της εταιρείας σε πολλά άλλα κράτη.

Στο στόχαστρο μπήκαν οι αποφάσεις των μελών των επιτροπών που καθορίζουν τις τιμές, ενώ στο μικροσκόπιο μπήκαν και τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από την δικογραφία του ΚΕΕΛΠΝΟ που είναι εδώ και καιρό ανοιχτή.

Στον χορό μπήκε και το ΣΔΟΕ με ανοίγματα λογαριασμών στελεχών της εταιρίας, των μελών των επιτροπών, αλλά και εκατοντάδων γιατρών, μετά τις πληροφορίες για δωροδοκίες, προκειμένου να προωθούνται φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρίας.

Οι υποψίες των Αμερικανών άλλωστε, οι οποίοι άνοιξαν πρώτοι την έρευνα κινήθηκαν εξαιτίας των ισολογισμών, όπως λένε οι πληροφορίες, της εταιρίας στη χώρα μας, αφού οι τζίροι της Novartis σε μία χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων, ήταν πολύ μεγάλοι.

Και αυτό που θέλησαν να ερευνήσουν είναι εάν η ελβετική εταιρία, στην οποία ωστόσο έχουν μπει μεγάλα γερμανικά κεφάλαια, μετέρχεται παράνομων μεθόδων και πρακτικών για να αποκτά διείσδυση σε γιατρούς και νοσοκομεία.

Αυτό ήταν το νήμα που έπιασε και η ελληνική δικαιοσύνη, αναζητώντας την διάπραξη τυχόν παράνομων πράξεων.

Η πιθανή εμπλοκή και πολιτικών προσώπων στην υπόθεση αναμένεται να ανεβάσει τις επόμενες εβδομάδες το θερμόμετρο, ωστόσο όπως λένε νομικοί, ακόμη και εάν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της απιστίας, αυτό είναι παραγεγραμμένο, μετά τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το μόνο αδίκημα που δεν έχει παραγραφεί (μετά την νομολογία που δημιουργήθηκε με αφορμή τον Άκη Τσοχατζόπουλο) είναι αυτό του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εάν και εφόσον διακριβωθεί η ύπαρξη εμβασμάτων…

E.K.