Πέρυσι μίλησα για τη «συμφωνία αλήθειας», φέτος θα μιλήσω για την Ελλάδα του αύριο, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα τη ΔΕΘ. «Μπορούμε καλύτερα», τόνισε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν αξίζουμε να ζούμε στη μιζέρια και την φτωχοποίηση. Δεν μας αξίζει να πληρώνουμε τις αυταπάτες».

«Δεν θέλουν, δεν ξέρουν, δεν μπορούν, ας κάνουν στην άκρη. Στις δικές μας πλάτες, στην επόμενη κυβέρνηση πέφτει η ευθύνη να βγει η χώρα από την κρίση», τόνισε.

Η νέα Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ένα θερμοκήπιο ανικανότητας και αναξιοκρατίας, είπε. Η Ελλάδα διψά για ένα καλύτερο αύριο.

Οραματίζομαι μια Ελλάδα που ευημερεί, όχι μια χώρα σε μόνιμη κρίση, όπου θα κυριαρχεί ο φόβος και η απογοήτευση. Σε αυτή οι άξιοι επιβραβεύονται και οι αδύναμοι υποστηρίζονται.

Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και αξιολόγηση παντού. Όταν μιλώ για καταπολέμηση της ανεργίας δεν σκέφτομαι πολυεθνικές αλλά μικρές επιχειρήσεις που αν τους ρυθμιστούν τα δάνεια μπορεί να προσλάβουν ένα εργαζόμενο, σημείωσε.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έκανε αναφορές στην παιδεία και την υγεία και έκανε πολλές αναφορές σε συναντήσεις με πολίτες που είχε τους τελευταίους μήνες. Όταν μιλώ για κράτος ευέλικτο σκέφτομαι τη χήρα που πάει να βγάλει σύνταξη και τον επαγγελματία που συνθλίβεται όταν προσπαθεί να βγάλει μια άδεια, είπε

Οι πολίτες πρέπει να έχουν απαιτήσεις από τους πολιτικούς ηγέτες. Να λένε την αλήθεια, να είναι αξιόπιστοι και να νοιάζονται για το τι συμβαίνει στην τελευταία γωνιά της πατρίδας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν με ενδιαφέρει η εξουσία ως αυτοσκοπός.

Ολοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Τις σπουδαίες χώρες τις χτίζουν οι πολλοί, τόνισε. Πρέπει να απελευθερώσουμε τις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας μας από τον κρατισμό.

Θεωρώ μεγάλη πρόοδο το ότι οι άνθρωποι που δεν ρώτησαν ποτέ πώς θα σχίσει τα μνημόνια ρωτούν εμένα πώς θα φέρω επενδύσεις.

Οι προτεραιότητες

Οι προτεραιότητες είναι να δημιουργήσουμε δουλειές μέσω έκρηξης επενδύσεων και να μειώσουμε τη φορολογία. Παράλληλα νοιαζόμαστε να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες.

Όπως είπε, για τις ιδιωτικές επενδύσεις χρειάζεται κυβέρνηση που θα υλοποιήσει σχέδιο αλλαγών. Μια κυβέρνηση των καλύτερων.

Το νομοσχέδιο για αναδιοργάνωση της διοίκησης είναι έτοιμο και θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί. Το δεύτερο θα είναι το φορολογικό. Εχω δεσμευτεί, είπε, για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 26%, μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για το ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ.

Σήμερα δεσμεύομαι ότι ο φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για μια πενταετία.

Όπως είπε το τρίτο νομοσχέδιο αφορά την απλοποίηση της αδειοδότησης. Ξεκινώντας από τις στρατηγικές επενδύσεις κάθε δημόσια αρχή θα έχει αποκλειστικό χρονοδιάγραμμα για να ασκήσει τις αρμοδιότητές της.

Μίλησε για άμεση προτεραιοποίηση στα δικαστήρια σε ότι αφορά υποθέσεις που αφορούν επενδύσεις και όπως είπε θα αξιοποιηθούν και ιδιώτες, όπως φοροτεχνικοί, για να προχωρήσουν επενδύσεις. 

Όπως είπε η κυβέρνησή του θα προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και «εμβληματικές» ιδιωτικές επενδύσεις όπως οι Σκουριές και το Ελληνικό.

Τόνισε ότι ο τουρισμός μπορεί να φέρει επενδύσεις 20 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία αλλά σημείωσε ότι πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα και όχι την ποσότητα.

Αναφερόμενος στην αγορά ακινήτων ο αρχηγός της ΝΔ μίλησε για γενναία κίνητρα για ανανέωση των παλαιών ακινήτων προκειμένου να αυξηθεί με αυτό τον τρόπο η περιουσία των ακινήτων. Θα αναστείλουμε τον ΦΠΑ στην κατοικία για τρία χρόνια και θα δοθούν κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, υπογράμμισε.

Για τον πρωτογενή τομέα μίλησε για την ανάγκη υποστήριξης του επιχειρηματία αγρότη που καινοτομεί για να πετύχει ανταγωνιστική διεθνώς παραγωγή. Μίλησε για φορολογικά κίνητρα και αξιοποίηση της τεχνολογίας και της γεωθερμίας για να υπάρξει επανάσταση παραγωγικότητας στον αγροτικό τομέα.

Θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και με τροποποίηση της εξορυκτικής νομοθεσίας. «Άλλες Σκουριές δεν θα έχουμε. Οι δουλειές που χάνονται στην Χαλκιδική θα ανακτηθούν, αυτό είναι προσωπική δέσμευση».

Οι επενδύσεις

Οι επενδύσεις χρειάζονται χρηματοδότηση. Αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με προκλήσεις: αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, εξόφληση ληξιπρόθεσμων και τραπεζικό σύστημα. Ως προς το τελευταίο ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι κλειδί αποτελεί η συνολική παρέμβαση που έχει σχεδιάσει το κόμμα για τα κόκκινα δάνεια. Μόνο έτσι θα απελευθερωθεί ρευστότητα στην αγορά, τόνισε.

Εκανε λόγο για «λευκό μητρώο» επιχειρήσεων που θα προσφέρει ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις που δεν έχουν εργασιακές παραβάσεις. Είπε «όχι» στην επιχειρηματικότητα που στηρίζεται στη μαύρη εργασία και τους λαθρεπιβάτες του παρασιτικού καπιταλισμού και «ναι» στην επιχειρηματικότητα που καινοτομεί.

Το δημόσιο

Το κράτος συντηρείται από μια εξαντλημένη φορολογική βάση. Κανένας υπάλληλος δεν αξιολογείται, αυτό θα σταματήσει. Θέλουμε ένα κράτος μικρότερο και αποτελεσματικό, μόνο εμείς μπορούμε να το υλοποιήσουμε γιατί για εμάς το «δημόσιο» και το «κρατικό» δεν ταυτίζονται. Αν ένα αγαθό παρέχεται καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα εμείς δεν έχουμε ταμπού.

Μίλησε για αξιολόγηση δαπανών και προσωπικού. Τασσόμαστε υπέρ παραχώρησης λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Γιατί να μην παραχωρήσουμε στον ιδιωτικό τομέα υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως η μισθοδοσία του δημοσίου; αναρωτήθηκε.

Η φορολογία

Η ακραία φορολόγηση σήμερα οδηγεί περισσότερους στην φοροδιαφυγή. Όπως είπε είναι δύσκολο να πετύχουμε τα πλεονάσματα για τα οποία δεσμεύτηκε η παρούσα κυβέρνηση. Η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί. Η γενιά των 360 ευρώ στοιχειώνει την πατρίδα μας. Μπορούμε να αλλάξουμε το μίγμα αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να μειώσουμε τους στόχους για τα πλεονάσματα. Είμαι αποφασισμένος να πείσω τους εταίρους μας.

«Θα το πετύχω γιατί είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι».

Δεν μπορώ να αποδεχτώ τη φορολογική εξόντωση της κοινωνίας. Θα προτείνω στους εταίρους νέα ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. Θα προτείνω μεταρρυθμίσεις για μετά το 2018 με έμφαση τις αλλαγές στο Δημόσιο και όσο αυτές υλοποιούνται θα μειώνονται οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%.

Αυτό θα μας επιτρέψει σε πρώτο χρόνο να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών και να εισάγουμε κατώτερο φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ με 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί.

Όταν η οικονομία θα καταλήξουμε σε δυο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 23%. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε την πρώτη τετραετία αντί να είμαστε αποφασιστικοί και να μην λυγίσουμε στις πρώτες αντιδράσεις.

 Όπως είπε με χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορέσει να προχωρήσει ο ακατάσχετος λογαριασμός για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως η μισθοδοσία και η πληρωμή φόρων.

Οι πολιτικές για νέους και αδύναμους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη αλλαγών με σχολεία που ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν θα είναι κενό γράμμα. Αξίζουμε τεχνική εκπαίδευση που δεν θα είναι επιλογή ανάγκης. Θα ιδρύσουμε πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφέρεια, για τους καλύτερους μαθητές.

Όπως είπε το πανεπιστήμιο πρέπει να αναβαθμιστεί, με εγγύηση τη διαχειριστική αυτοτέλεια. Οι νόμοι Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου καταργούνται. Τα πανεπιστήμια θα αξιολογούνται και μέρος της χρηματοδότησης θα εξαρτάται από αυτό. Η πρακτική άσκηση θα γίνει κανόνας και το άσυλο θα αποκτήσει το πραγματικό του νόημα. Οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα πανεπιστήμια και οι φοιτητές δεν θα ψηφίζουν στις πρυτανικές εκλογές. Η ΔΑΠ θα επανιδρυθεί και δεν θα κολλήσει καμία αφίσα σε πανεπιστήμιο.

Στόχος μου είναι σε 10 χρόνια να δημιουργήσουμε τα καλύτερα πανεπιστήμια στην νοτιοανατολική Ευρώπη. «Ναι» και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα σταματήσουμε να είμαστε μια θλιβερή εξαίρεση σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα.

Ο αρχηγός της ΝΔ μίλησε για την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας των νέων και τόνισε ότι η αναίτια παράταση της κρίσης φτωχοποίησε τους Ελληνες.

Όπως είπε το μέρισμα της ευημερίας πρέπει να μοιραστεί με δίκαιο τρόπο. Στη σύγχρονη Ελλάδα κοινωνική πολιτική είναι η εξασφάλιση δουλειάς.

Υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχειρήσεων υπερισχύουν των κλαδικών. Κανένας συνδικαλιστής δεν χρειάζεται να ευλογήσει τη συμφωνία αν τα βρουν εργαζόμενοι-εργοδότες σε μια επιχείρηση. Για απεργία θα απαιτείται η συμφωνία του 50%+1 των εργαζομένων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους επιχειρηματίες να συμβάλουν και να επιστρέψουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η ΝΔ «είναι έτοιμη» και τους επόμενους μήνες θα εξειδικεύσει τις προτάσεις της.

Πίσω από τη στάχτη της κρίσης πρέπει να βρούμε τη φλόγα της δημιουργίας, κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σας ζητώ να με εμπιστευτείτε», γιατί υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον.