Η διαδρομή από τα Τρίκαλα μέχρι την Ξυνιάδα, στο οροπέδιο του Δομοκού, αποτελεί τον βασικό κορμό του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος γνωστότερου ως Ε65.

Αρχικά επρόκειτο να παραδοθεί στην κυκλοφορία στις αρχές Απριλίου, μαζί με τις σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα οι οποίες εγκαινιάστηκαν τελικώς εντός του χρονοδιαγράμματος. 

Ακολούθησε μια ανεπίσημη ενημέρωση ότι η παράδοση του Ε65 θα καθυστερήσει για λίγες ημέρες. Πέρασαν και οι λίγες ημέρες. Νέες διαρροές από την κατασκευαστική κοινοπραξία ανέφεραν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, λόγω απρόβλεπτων «αστοχιών», αλλά εντός του θέρους θα δοθεί προς χρήση. Τίποτα δεν έγινε.

Ακολούθησαν  δικαιολογίες, ανεπίσημες πάντα, περί κατασκευής «συνδετήριων οδών» του νέου δρόμου με τον υφιστάμενο, στην περιοχή του Δομοκού, λες και δεν ήταν αυτονόητο εξ΄αρχής ότι θα συνδέονταν με τον παλιό δρόμο που οδηγεί στην ΠΑΘΕ έξω από την Λαμία.

Ήδη μπαίνουμε στον χειμώνα και οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλίας, και όχι μόνο αυτοί, συνεχίζουν στερούνται έναν κλειστό και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, μήκους 80 χιλιομέτρων, ο οποίος λέγεται ότι είναι έτοιμος αλλά άγνωστο για ποιόν λόγο δεν παραδίδεται στην κυκλοφορία. Η ολιγωρία δεν παρατείνει απλώς την ταλαιπωρία των οδηγών που είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν την κλασσική διαδρομή Τρίκαλα – Καρδίτσα – Δομοκός, αλλά θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές με τα παραδείγματα να είναι πολλά.

Τελευταία κυκλοφορεί η φήμη, την οποία δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε, ότι η κατασκευάστρια εταιρεία καθυστερεί τεχνηέντως την παράδοση του Τρίκαλα – Ξυνιάδα μέχρι η ίδια να αναλάβει και την κατασκευή του νοτίου τμήματος του δρόμου (Ξυνιάδα – Λαμία 32χλμ ) ώστε να μην αναγκαστεί να μετακινήσει τα εργοτάξια που έχει εγκαταστήσει στην περιοχή!

Εκείνο που είναι πέρα για πέρα απαράδεκτο και τριτοκοσμικό είναι η αντιμετώπιση της κοινής γνώμης η οποία στερείται επίσημης ενημέρωσης για το θέμα. Η περιφέρεια Θεσσαλίας φέρει ευθύνη επ΄αυτού. Αν δεν γνωρίζει τι συμβαίνει έχει τον τρόπο να το μάθει ώστε με τη σειρά της να πληροφορήσει υπεύθυνα τον κόσμο που εδώ και μήνες περιμένει την παράδοση του δρόμου στην κυκλοφορία.

Αλλιώς να απευθυνθούμε στον αρμόδιο υπουργό κ. Σπίρτζη μήπως και μάθουμε κάτι περισσότερο…

Κώστας Τόλης