Τα Τρίκαλα συνεχίζουν να μας εκπλήσουν στον τομέα της τεχνολογίας. Αυτή τη φορά η θυγατρική του Δήμου e-trikala τρέχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα όπου ένα μικρό ρομπότ μοιράζει τοπικές εφημερίδες, σε συνδρομητές, στο κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα με αυτοκινούμενα ρομπότ τεχνολογίας «YAPE», η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε από τον Μύλο των Ξωτικών, και αφορά στην αυτόματη οδήγηση και τις βιώσιμες μεταφορές στις πόλεις, με στόχο να καταδείξει αν αυτά τα αυτοματοποιημένα οχήματα μπορούν να κάνουν το τελευταίο μίλι της παράδοσης αντικειμένων.

Τα ρομπότ «YAPE» κυκλοφορούν στο κεντρικό πεζόδρομο της Ασκληπιού, κάνοντας διανομές εφημερίδων σε καταστήματα, με στόχο να συμβάλλουν στη μείωση των οχημάτων στους δρόμους, προάγοντας τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Παράλληλα, στον σχεδιασμό υπάρχει και η πρόβλεψη για την διανομή και άλλων μικρών αντικειμένων.

Το «YAPE», «εκπαιδεύεται» με λέιζερ και χαρτογραφημένη διαδρομή, όχι απλώς για να κινείται σε προκαθορισμένο πλαίσιο, αλλά και να «διαβάζει» τυχόν εμπόδια. Επομένως, θα μπορεί να προχωρά με βάση την κίνηση των πεζών, τα ποδήλατα και, γενικά, μη καθορισμένους παράγοντες.

Στόχος του προγράμματος είναι να δοκιμαστεί στην πράξη, σε ποιες συνθήκες μπορούν να λυθούν θέματα μεταφοράς προϊόντων σε κέντρα πόλεων, συνυπολογίζοντας την κίνηση, μετρώντας τους χρόνους, τα ηλεκτρικά φορτία, και όλα τα τεχνικά δεδομένα. Από την υλοποίησή του, θα εξαχθούν συμπεράσματα για τον τρόπο και το εύρος χρήσης παρόμοιων ρομπότ σε αστικό περιβάλλον, με πεζούς, οχήματα, κινητά εμπόδια και όχι μόνο σε κλειστά κέντρα εμπορίου ή σε ελεγχόμενους χώρους, όπου ήδη τα ρομπότ αυτά έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Z.H. thessaliaeconomy.gr