Χαμηλή ανάπτυξη και συνεχείς απειλές διαβλέπει τα επόμενα χρόνια για τη διεθνή οικονομία το Economist Intelligence Unit, παρά την ανθεκτικότητα που καταγράφηκε απροσδόκητα φέτος.

Συγκεκριμένα, το EIU αναμένει διεθνή ανάπτυξη 2,1% το 2023 και 2,5% το 2024 έναντι 3,1% πέρυσι, με την οικονομία να παραμένει σε σταθερά επίπεδα τα επόμενα χρόνια. Για την Ευρωζώνη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των αναταράξεων από τον ρωσοουκρανικό πόλεμο, προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,8% φέτος και 1,4% του χρόνου, από 3,6% το 2022. Το EIU εκτιμά μάλιστα ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της εισβολής θα συνεχίσει να επιβαρύνει και φέτος την κεντρική Ευρώπη και τη Γερμανία, όπου οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θα δυσκολευτούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Για την περίοδο 2025-2027 το EIU διαβλέπει σταθεροποίηση των ρυθμών ανάπτυξης και για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και για την Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι με τις τρέχουσες συνθήκες θα αποφευχθεί το σενάριο ύφεσης, το οποίο θεωρούνταν εξαιρετικά πιθανό μέχρι πριν από μερικούς μήνες.

Στο πεδίο του πληθωρισμού αναμένεται μεγάλη αποκλιμάκωση φέτος στο 7,1% από 9,2% πέρυσι, με το ποσοστό βέβαια να συνεχίζει να βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Ακόμη πιο προβληματικό είναι ενδεχομένως το γεγονός ότι τουλάχιστον μέχρι και το 2027 αναμένεται να παραμείνει άνω του 3%, παρουσιάζοντας μικρή υποχώρηση από το 2025 και έπειτα. Αυτό αποδίδεται στην πρόβλεψη για υψηλές τιμές των εμπορευμάτων λόγω του πολέμου, στις αναταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και στο ακριβό αμερικανικό δολάριο. Στο πλαίσιο αυτό, το EIU προβλέπει ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο θα συνεχίσουν με την πολιτική σύσφιγξης.

Ειδικότερα, αναμένει ότι στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες τα επιτόκια θα κάνουν την κορύφωσή τους περίπου αυτή την περίοδο –στα μέσα του 2023– και θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα μέχρι το 2024. Βέβαια, οι προβλέψεις αυτές είναι πιθανό να ανατραπούν από διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν, σημειώνει το Economist Intelligence Unit. Σε αυτούς συγκαταλέγει την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, το σενάριο κοινωνικής αναστάτωσης λόγω του υψηλού πληθωρισμού, το ενδεχόμενο νέων εντάσεων στην Ταϊβάν, την πρόκληση καινούργιων τριγμών στον τραπεζικό τομέα μετά το «σοκ» του Μαρτίου, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πάντως, το EIU εκφράζει έντονες ανησυχίες για τους επόμενους μήνες σε ό,τι αφορά την επισιτιστική επάρκεια με την πιθανότητα κατάρρευσης της συμφωνίας για τα σιτηρά μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Reuters