Της Tara Lachapelle - Bloomberg

"Το μόνο που απαιτείται είναι το πέρασμα του χρόνου, μια εσωτερική ηρεμία": έτσι ξεκινά μια πρόταση στην καθιερωμένη ετήσια επιστολή του Warren Buffett προς τους ακολούθους του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο.

Μιλά για τα βασικά στοιχεία της επένδυσης σε ένα αγρόκτημα ή μια επιχείρηση, ωστόσο μοιάζει ως μια μεταφορά για τη συλλογικά μοναχική και απογοητευτική στιγμή στην οποία έχει βρεθεί ο κόσμος τον τελευταίο χρόνο. Με τη δική του οπτική των 90 ετών ζωής, ο Buffett υπενθυμίζει στους αναγνώστες ότι όλα αυτά δεν είναι παρά μια παροδική στιγμή στην πορεία της ζωής.

Ικανοποίηση προσδοκιών;

Ο πήχης στεκόταν ψηλά για τον Buffett αυτή τη φορά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα όσα συνέβησαν από την επιστολή του περασμένου έτους: μια κρίση δημόσιας υγείας, lockdowns, κοινωνική αναταραχή, επιδείνωση της ανισότητας του πλούτου, νέος πρόεδρος στις ΗΠΑ, ακραία πολιτική πόλωση η οποία οδήγησε "εξεγερμένους" να εισβάλουν στο Καπιτώλιο, κλιματικές καταστροφές όπως οι τραγικές συνθήκες παγετού και οι διακοπές ρεύματος στο Τέξας την περασμένη εβδομάδα, αναβίωση του Bitcoin και πρόσφατη αναταραχή στην αγορά η οποία προκλήθηκε εν μέρει από ένα ξέσπασμα απογοήτευσης με την κατάσταση του κόσμου.

Πέρασε τελικά ο Buffett πάνω από τον πήχη; Ίσως αυτό να είναι λάθος ερώτημα. Όποιος ήθελε να ακούσει τις σκέψεις του για τα ζητήματα του σήμερα ενδεχομένως να αισθανθεί απογοητευμένος - δεν αναφέρεται άμεσα σε κανένα από τα παραπάνω θέματα - ωστόσο αμφιβάλλω εάν οι οπαδοί του ένιωσαν έκπληξη εξαιτίας αυτού του γεγονότος ή απογοητεύτηκαν.

Ο Buffett ανταποκρίθηκε στην περίσταση κάνοντας ό,τι κάνει πάντα: εξηγεί τις αποφάσεις του, κάνει τους θριαμβικούς επινίκειους γύρους του, προσφέρει τις σκέψεις του σχετικά με επενδύσεις. Αν επιθυμούσατε κάτι διαφορετικό, δεν έχετε καταλάβει τίποτε και δεν γνωρίζετε τον Buffett.

Την τελευταία φορά που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway μίλησε δημοσίως ήταν στην τηλεδιάσκεψη των μετόχων της εταιρείας τον Μάιο, σε μια ασυνήθιστα μελαγχολική εκδήλωση στην οποία κάθισε σε ένα άδειο αμφιθέατρο, άλλοτε γεμάτο με τους απόλυτους λατρευτές - θαυμαστές του, αφήνοντας τους ακροατές να αναρωτιούνται αν συνεχίζει να αποτελεί τον "Προφήτη από την Ομάχα".

Νέα εμβληματικά πρόσωπα με επενδυτικές φιλοσοφίες διαμετρικά αντίθετες με εκείνη του Buffett έχουν γεμίσει έκτοτε το κενό, μεταξύ αυτών ο δισεκατομμυριούχος ισχυρός άνδρας της Tesla, Elon Musk, η φουτουριστική στη λογική της επιλογής μετοχών Cathie Wood και ο λεγόμενος "βασιλιάς των SPAC" Chamath Palihapitiya - ειδικά τη στιγμή που η μετοχή της Berkshire συνεχίζει να υστερεί σε απόδοση έναντι της αγοράς.

Σταθερό αφήγημα

Ωστόσο ο Buffett διαθέτει το αφήγημά του και εμμένει σε αυτό. Και ακριβώς σαν να προσπαθεί να υπενθυμίσει στους αναγνώστες της επιστολής του αυτή την πραγματικότητα, η επιστολή καταναλώνει χρόνο για να αφηγηθεί την ιστορία της Berkshire και την ίδια τη δημιουργία της: μια ανακάλυψη από πολιτεία σε πολιτεία των ΗΠΑ απλών Αμερικανών που δημιουργούσαν εξαιρετικές επιχειρήσεις - See’s Candies, Nebraska Furniture Market, Clayton Homes, Pilot Travel Centers - μετοχές των οποίων ο Buffett και ο - πλέον - 97χρονος συνεργάτης του, Charlie Munger, δεν μπορούσαν παρά να αποκτούν, συνεχίζοντας να τις θαυμάζουν.

Μερικές εξακολουθούν να διευθύνονται από απογόνους των οικογενειών που τις ξεκίνησαν. Αν αυτή επρόκειτο να είναι η τελευταία επιστολή του Buffett, θα ήταν μια σχετικά εύγλωττη παρακαταθήκη. Να ένα αξιοσημείωτο απόσπασμά της:

"Δεν υπήρξε άλλη τέτοια θερμοκοιτίδα για την απελευθέρωση των ανθρώπινων δυνατοτήτων όπως η Αμερική. Παρά ορισμένες σοβαρές διαταραχές, η οικονομική πρόοδος της χώρας μας ήταν εκπληκτική. Πέρα από αυτό, διατηρούμε τη συνταγματική μας φιλοδοξία να γινόμαστε συνέχεια "μια όλο και τελειότερη ένωση". Η πρόοδος σε αυτό το μέτωπο ήταν αργή, άνιση και συχνά αποθαρρυντική. Ωστόσο, έχουμε προχωρήσει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το ακλόνητο συμπέρασμά μας: ποτέ μην στοιχηματίζετε ενάντια στην Αμερική".

Bitcoin, Robinhood και Reddit

Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε Bitcoin, Robinhood ή Reddit, ωστόσο ο Buffett πλέκει το εγκώμιο τους μεμονωμένους επενδυτές του "ενός εκατομμυρίου και άνω" οι οποίοι κατέχουν μετοχές της Berkshire.

Ο ίδιος και ο Munger "αισθάνονται μια ιδιαίτερη υποχρέωση" απέναντι σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, επειδή οι πρώτοι επενδυτές τους, όταν άρχισαν να διαχειρίζονται χρήματα - πριν αποκτήσουν το Berkshire Hathaway το 1965 - ήταν απλοί άνθρωποι. Αποκαλούν πάντοτε "συνεταίρους" τους μετόχους της Berkshire και η εταιρεία σημειώνει ότι είναι ευχαριστημένη με τους συνεταίρους που διαθέτει, χωρίς να χρειάζεται να προσφύγει στη Wall Street με τον τρόπο με τον οποίο θα έπρατταν άλλες εταιρείες των οποίων οι μετοχές διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο.

Το γεγονός ότι η Berkshire δεν πραγματοποιεί ποτέ τηλεδιασκέψεις για τα αποτελέσματά της με αναλυτές ή δεν παρευρίσκεται σε συνέδρια επενδυτών, εκτός της δικής της ετήσια εκδήλωση, είναι μια κάπως αμφιλεγόμενη απόδειξη των παραπάνω.

Σχετικά με το θέμα του φαινομένου των day-traders του Reddit, ο Munger έθεσε το θέμα κάπως διαφορετικά αυτήν την εβδομάδα, δηλώνοντας στην Wall Street Journal: "Μισώ αυτό τον δελεασμό των ανθρώπων να συμμετέχουν σε κερδοσκοπικά όργια". Και, λαμβάνοντας ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μετόχων την Τετάρτη σχετικά με την Daily Journal, της οποίας προεδρεύει, ο Munger είχε επίσης έναν κακό λόγο να πει για τις SPAC (εταιρείες ειδικού σκοπού-εξαγορών). "Νομίζω ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος χωρίς αυτές", είπε. "Πρόκειται ακριβώς περί του γεγονότος ότι ο κλάδος της επενδυτικής τραπεζικής θα πωλεί σκ...α εφ' όσον τα σκ...α μπορούν να πωλούνται". Ο ίδιος είναι πραγματικά το γιν έναντι του γιανγκ του Buffett.

Καμία ανάλυση ή πρόβλεψη

Η μεγαλύτερη παράλειψη από την επιστολή του Buffett ήταν οποιαδήποτε ενδελεχής ανάλυση/πρόβλεψη σχετικά με τις αγορές και τις αποτιμήσεις, ενώ απουσιάζουν ενδείξεις ότι ίσως τείνει να δεχτεί τις υψηλότερες τιμές ως τη νέα κανονικότητα.

Στην πραγματικότητα, φαίνεται τα πράγματα να κινούνται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η Berkshire αναγκάστηκε να εγγράψει στον ισολογισμό της την απομείωση της αξίας της τελευταίας σημαντικής εξαγοράς της, της Precision Castparts, κατά 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κατασκευάστρια ανταλλακτικών αεροδιαστημικής χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία της Covid-19, καθώς τα ταξίδια σε μεγάλο βαθμό σταμάτησαν. "Πλήρωσα υπερβολικά πολλά για τη συγκεκριμένη εταιρεία", έγραψε. Δεν ακούγεται πρόθυμος να επαναλάβει ένα τέτοιο λάθος.

Αντ' αυτού, η Berkshire προχωρεί σε αγορά ιδίων μετοχών. Οι επαναγορές άγγιξαν σχεδόν τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Μιλώντας στους "συνεταίρους" του, έγραψε: "Αυτή η κίνηση αύξησε την ιδιοκτησία σας σε όλες τις επιχειρήσεις της Berkshire κατά 5,2%" και πρόσθεσε ότι οι αγορές ιδίων μετοχών συνεχίζονται και μετά το τέλος του περασμένου έτους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Berkshire αποκάλυψε επίσης ότι έχει αποκτήσει μεγάλα μερίδια στην Chevron και τη Verizon Communications. Τα αποθέματα μετρητών της εταιρείας - τόσο μεγάλα που έχουν γίνει μέρος του φολκλόρ του Buffett - μειώθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο στα 138 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόβα διαδοχής

Το θέμα της διαδοχής δεν αναφέρθηκε ούτε στο σημείωμα του Σαββάτου, ωστόσο ο Buffett αποκάλυψε ότι η εικονική "συνάντηση" του Μαΐου δεν θα πραγματοποιηθεί στην Ομάχα, όπως συνήθως, αλλά στο Λος Άντζελες, όπου ζει ο Munger, καθηλωμένος - πλέον - σε αναπηρική καρέκλα. Οι αντιπρόεδροι Greg Abel και Ajit Jain, στους οποίους έχει δοθεί μεγαλύτερη εξουσία τα τελευταία χρόνια, θα συμμετάσχουν επίσης στη διαδικασία των ερωταπαντήσεων. Ίσως θα πρέπει να αναμένονται περισσότερες ειδήσεις σχετικά με την επόμενη ημέρα της εταιρείας.

"Κανείς δεν θα ακούσει τον Buffett. Ο Buffett δεν έχει την ενέργεια να πει εκείνα που έλεγε πριν από 30 και 40 χρόνια το 2021. Και αυτό είναι ΟΚ, έχει βασικά κερδίσει το δικαίωμα να χαλαρώσει και να είναι ο ιερός "τράγος". Ωστόσο πρέπει να υπάρξουν και άλλοι που θα ενδυθούν αυτόν τον μανδύα και μάλιστα θα μιλήσουν ενώπιον της νεότερης γενιάς σε μια γλώσσα που να την καταλαβαίνει". Πρόκειται για δήλωση του Palihapitiya σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg στις αρχές του μήνα.

Ίσως το στυλ του Buffett να μην ταιριάζει με την τρέχουσα στιγμή, αλλά πρόκειται μόνον για μια παροδική συνθήκη. Η επένδυση σε αξία έχει κάνει τον κύκλο της, όντας άλλοτε εντός και άλλοτε εκτός μόδας και, καθώς αυτήν την εβδομάδα το sell-off σε χρηματιστηριακά προϊόντα πρόσκαιρης δυναμικής εντάθηκε, υπάρχει ισχυρή αίσθηση ότι μπορεί να επανέλθει ξανά στο να θεωρείται "in".

Σε κάθε περίπτωση, η "ενεργητικότητα" δεν είναι εκείνο που κέρδισε στον Buffett τη διασημότητα του. Ήταν περισσότερο η υπομονή, η πεποίθηση, η αίσθηση υποχρέωσης έναντι των συνεταίρων του και η απόρριψη πολύπλοκων προσαρμογών κέρδους που χρησιμοποιούνται συχνά για λόγους απόκρυψης και δημιουργίας σύγχυσης. Η συγκεκριμένη φιλοσοφία δεν πρέπει ποτέ να θεωρηθεί παρωχημένη.

capital.gr