Συνθήκες ξεπεσμένης λατινοαμερικάνικης χώρας θυμίζει η άνεση με την οποία δρουν οι ληστές των επιχειρήσεων έξω από την Αθήνα. Είναι προφανώς οι ίδιοι που μπήκαν και στις αποθήκες διανομής της Λαρισινής γαλακτοβιομηχανίας «Όλυμπος» και απλά δεν μπόρεσαν να μεταφέρουν το χρηματοκιβώτιο της επιχείρησης το οποίο, παρεμπιπτόντως, όπως λένε οι πληροφορίες, είχε μόνο έγγραφα και όχι λεφτά καθώς οι περισσότερες εταιρείες δεν αφήνουν πια χρήματα στα γραφεία.

Το γεγονός όμως ότι η συγκεκριμένη συμμορία δρα ανενόχλητη, με ένα στρατό 7-8 οπλισμένων ατόμων, και εξουδετερώνει φύλακες μπαίνοντας σε τέσσερα εργοστάσια σε ένα βράδυ (!), δεν είναι εικόνα της Ελλάδας που ξέραμε. Είναι μια καινούργια πραγματικότητα με ακραία χαρακτηριστικά που γέννησαν οι παραφυάδες της οικονομικής κρίσης. Το κράτος μοιάζει ανοχύρωτο μπρος στο οργανωμένο έγκλημα το οποίο δείχνει να έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Η αστυνομία προσπαθεί, αλλά δεν μπορεί να υπερβεί εαυτόν. Απαιτείται ένας άλλος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του νέου εγκλήματος. Χρειάζονται χρήματα, εξοπλισμός και καλύτερη εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας. Ειδικά στην Αθήνα ο κόσμος τρέμει γιατί νοιώθει απροστάτευτος μπρος σε μια κτηνώδη βία που διαρκώς θεριεύει.

Ο φόβος όμως είναι ότι όλα αυτά που βιώνουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, θα τα ζήσουμε και εμείς στην επαρχία αν δεν γίνει αλλάξει κάτι και μάλιστα γρήγορα. Τότε θα αποχαιρετήσουμε οριστικά την Ελλάδα στην οποία μεγαλώσαμε…

Κ.Τ.