Το ενδεχόμενο να στραφεί ακόμη και νομικά κατά της εταιρείας που περιμένει 19 χρόνια να επενδύσει στον Αλατά, εξετάζει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. Λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη στο γραφείο της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, από την οποία κλιμάκιο της δημοτικής αρχής ζήτησε να παρέμβει για το ΣΧΟΟΑΠ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πολυπόθητη τουριστική επένδυση, η Οικονομική Επιτροπή είχε αποφασίσει να αναθέσει σε δικηγόρο τη γνωμοδότηση για τα ενοίκια που οφείλει η επενδύτρια από το 2012 και, αν χρειαστεί, να καταγγείλει τη σύμβαση. Η ύπαρξη γνωμοδότησης κρίθηκε αναγκαία μετά τον έλεγχο που ξεκίνησε ο επίτροπος, που ζητά στοιχεία για τα ανείσπρακτα έσοδα από τα δημοτικά ταμεία. Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, τα ανείσπρακτα ανέρχονται στα 2,8 εκατ. ευρώ και χρονολογούνται από το 1998!

Την προηγούμενη εβδομάδα, κλιμάκιο του Δήμου Νοτίου Πηλίου, ζητούσε την παρέμβαση της υφυπουργού, Κατερίνας Παπανάτσιου, προκειμένου να γίνει επαναχάραξη στον Αλατά και επανακαταμέτρηση της έκτασης. Αυτό κρίνεται αναγκαίο, γιατί στο ΣΧΟΟΑΠ που εκπόνησε ο δήμος σε υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, για να ξεμπλοκάρει η τουριστική επένδυση, ο Αλατάς παρουσιάζεται ως νησίδα έκτασης 493 στρεμμάτων. Η ισχύουσα όμως νομοθεσία επιτρέπει τουριστικές επενδύσεις σε νησίδες άνω των 500 στρεμμάτων.

Το ενδεχόμενο να χαθεί μία επένδυση για επτά μόλις στρέμματα, σήμανε συναγερμό στη δημοτική αρχή που αναζητά λύσεις για να μην επέλθει… ναυάγιο.

Την ίδια ώρα όμως που γίνεται προσπάθεια να μη χαθεί η επένδυση, η Οικονομική Επιτροπή, με απόφαση που δημοσιεύεται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, αναθέτει σε δικηγόρο τις οικονομικές… διαφορές δήμου και επενδύτριας εταιρείας. Ζητά γνωμοδότηση «σχετικά με τις δικαστικές ενέργειες που θα πρέπει ν’ ακολουθηθούν από την πλευρά του Δήμου Νοτίου Πηλίου, αναφορικά με τα οφειλόμενα μισθώματα της ανωνύμου ξενοδοχειακής εταιρίας, η οποία έχει μισθώσει τη νησίδα «Αλατά» του Δήμου Νοτίου Πηλίου, με σκοπό την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδος κι εκμετάλλευση αυτής. Επιπλέον στη γνωμοδότηση θα προταθεί τρόπος – μέσο καταγγελίας της μισθωτικής συμβάσεως και απεγκλωβισμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου, εξαιτίας των οφειλομένων μισθωμάτων αλλά και της αδυναμίας της μισθώτριας να επιτύχει τον στόχο της ανέγερσης ξενοδοχειακής μονάδας». Ο δικηγόρος, στον οποίο ανατέθηκε η γνωμοδότηση επί του θέματος, θα είναι υπεύθυνος και «σε πιθανή μελλοντική συνάντηση με τους εκπροσώπους της μισθώτριας εταιρίας για την, κατ’ αρχήν, απόπειρα, εξωδικαστικής επίλυσης των θεμάτων που ανέκυψαν από την μίσθωση».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Μιλτ. Παπαδημητρίου, η εταιρεία οφείλει στα δημοτικά ταμεία ποσό 100.000 ευρώ από το 2012. Τα ενοίκια δεν έχουν καταβληθεί, επειδή στο συμβόλαιο με το οποίο παρατάθηκε το 2012 η μίσθωση του Αλατά, περιλαμβάνεται όρος βάσει του οποίου «τα ενοίκια θα βεβαιώνονται αλλά θα καταβληθούν μόλις εγκριθούν σχέδια της επένδυσης».

Παρά τον όρο, κρίθηκε αναγκαία η νομική γνωμοδότηση, καθώς τον τελευταίο ένα μήνα, τα οικονομικά του δήμου βρίσκονται υπό έλεγχο από τον επίτροπο.

Ανείσπρακτα 2,8 εκατ. ευρώ

Ο επίτροπος έχει ζητήσει από τις οικονομικές υπηρεσίες στοιχεία για ανείσπρακτες οφειλές, που για την περίπτωση του Δήμου Νοτίου Πηλίου αφορούν σε 2,8 εκατ. ευρώ και χρονολογούνται από το 1998. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, αφορά σε λογαριασμούς ύδρευσης που δεν έχουν καταβληθεί: είτε από μεγαλοοφειλέτες που φθάνουν να χρωστούν ακόμη και ποσά της τάξης των 10.000 ευρώ, είτε από πολλούς μικρούς οφειλέτες που αδυνατούν να τα καταβάλλουν.

Στους οφειλέτες αποστέλλονται συστημένα ειδοποιητήρια με τις οφειλές, γίνονται διακοπές στην υδροδότηση, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεσμεύονται ακόμη και ΑΦΜ ως μέσο πίεσης για την είσπραξη των οφειλόμενων. 

Ταχυδρόμος