Το καλοκαίρι φεύγει αφήνοντας πίσω του τη νοσταλγία των διακοπών αλλά και εντυπώσεις από καινούργια πράγματα που τράβηξαν την προσοχή των Θεσσαλών, ειδικά εκείνων που προτιμούν τα παράλια της περιοχής του Πλαταμώνα.

Φέτος, στην παραλιακή ζώνη του Νέου Παντελεήμονα μια διαφορετική τουριστική επένδυση έχει κάνει την εμφάνισή της, «παντρεύοντας» αρμονικά την ιστορία ενός αιώνα με το σήμερα.

Ο χώρος της γνωστής στους ντόπιους εγκατελλειμένης γαλαρίας του τρένου, που χρονολογείται από το 1915 και αποτελεί ουσιαστικά το ανοιχτό βόρειο τμήμα της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής, σε συνέχεια του τούνελ της σήραγγας του Πλαταμώνα, έχει μετατραπεί από τον γνωστό ξενοδόχο της Πιερίας Γιώργο Τζόβα σε έναν εξαιρετικής αισθητικής χώρο αναψυχής (αναψυκτήριο-καφέ), τον Gallaria, που όχι μόνο σεβάστηκε το παρελθόν, αλλά και το ανέδειξε, συστήνοντάς το στους νέους ανθρώπους.

Αλλωστε, ο χώρος της Γαλαρίας θεωρείται μνημείο και χαρακτηριστικό δείγμα νεότερης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Ο Γιώργος Τζόβας, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στον τουρισμό, έχοντας το ξενοδοχείο «Poseidon Palace» στη Λεπτοκαρυά και ένα κάμπινγκ στον Νέο Παντελεήμονα, είχε μνήμες της Γαλαρίας από παιδί και δεν μπορούσε να τη βλέπει ετοιμόρροπη και εγκαταλελειμμένη.

Ετσι, τη μίσθωσε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ και θέλοντας να δημιουργήσει έναν πόλο ανάπτυξης για την περιοχή την αξιοποίησε με σύγχρονους όρους. Σεβόμενος μάλιστα την Ιστορία, έφτιαξε έναν χώρο κυριολεκτικά πάνω στις ράγες, δημιουργώντας και βαγόνια, που φιλοξενούν κάποιες από τις υπηρεσίες του καφέ-αναψυκτηρίου. Μπροστά από το Gallaria υπάρχει κι ένας πύργος, που λειτουργούσε το 1940 ως πολυβολείο για τη φύλαξη της σήραγγας.

Ο πύργος αυτός, μισοπεσμένος, αξιοποιήθηκε επίσης και σήμερα στέκει ξανά όρθιος να θυμίζει άλλες εποχές. Ενα από τα ατού του χώρου είναι η θάλασσα που σκάει ακριβώς μπροστά στο Gallaria. «Για μένα δεν είναι ένα απλό καφέ-αναψυκτήριο, αλλά μια παρακαταθήκη για την παραλία του Παντελεήμονα.

Αυτός ήταν και ο στόχος, η προσφορά στον τόπο όπου ζούμε ως οικογένεια» λέει ο κ. Τζόβας, ο οποίος σπεύδει να σημειώσει πως δεν έσπασε ούτε μία πέτρα από το μνημείο, αλλά το αποκατέστησε ώστε να συνεχίσει να γράφει ιστορία.

Η επιχείρηση δείχνει να έχει και οικονομική επιτυχία. Τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού δεν πέφτει καρφίτσα, ενώ και οι καθημερινές έχουν πολύ κόσμο και καλές εισπράξεις.

Τελικά οι καλές ιδέες, συνήθως ανταμείβονται από το κοινό...

Λ.Ε.