Στις επιδόσεις των Ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών και πρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας Νίκος Μυρτάκης, μιλώντας στο 4o Συνέδριο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας – «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Μυρτάκης εστίασε στα επιτεύγματα των Συνεταιριστικών Τραπεζών όπως και της Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε τον ELA και πλέον σχεδιάζει το δικό της μέλλον χωρίς περιορισμούς. 

Ο βασικός κορμός των Συνεταιριστικών Τραπεζών, σημείωσε, βασίζεται στην Παγκρήτια Τράπεζα καθώς το ενεργητικό της διαμορφώνεται στο 55% του συνόλου και το 18% προέρχεται από την Τράπεζα Χανιών ενώ οι υπόλοιπες 7 Συνεταιριστικές τράπεζας συμμετέχουν με ποσοστά κάτω του 10%. 

Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στις ΜμΕ με το χαρτοφυλάκιο των δανείων να ανέρχεται στο 86,7% με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 20017. 

Συνολικά έχουν δοθεί περισσότερα από 2 δισ ευρώ δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες είχαν αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος κ. Νίκος Μυρτάκης τέσσερις συνεταιριστικές τράπεζες της Βόρειας Ελλάδος είναι στο στάδιο της συγχώνευσης έτσι ώστε να αποκτήσουν πιο ισχυρή τραπεζική οντότητα. Συνολικά διαθέτουν 345.000 μέλη και χρηματοδοτούν επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα. 

Το δίκτυο των Συνεταιριστικών Τραπεζών ανέρχεται σε 110 καταστήματα. 

Το 2017 το ενεργητικό τους αυξήθηκε κατά 4,45% σε σχέση με το 2016. 

Οι χορηγήσεις είχαν θετικό πρόσημο την χρονιά που πέρασε ενώ ο μέσος όρος των συστημικών τραπεζών ήταν αρνητικός. 

Ο κ. Νίκος Μυρτάκης είπε ότι τα μεγέθη των συνεταιριστικών τραπεζών δεν είναι αμελητέα και συνεχώς διευρύνουν την παρουσία τους στην τραπεζική αγορά προσελκύοντας καταθέσεις οι οποίες να σημειωθεί αυξήθηκαν κατά 7% στο σύνολο και η κερδοφορία τους ενισχύθηκε κατά 17%. 

Η Παγκρήτια Τράπεζα εμφάνισε αύξηση των καταθέσεων κατά 70 εκατ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε. 

Η μεγαλύτερη Συνεταιριστική Τράπεζα της χώρας με έδρα την Κρήτη διαθέτει περισσότερους από 84.000 συνέταιρους 

Το ύψος των χορηγήσεων έχει ανέλθει στο 1,6 δι.σ ευρώ και οι καταθέσεις ανέρχονται στο 1,1 δισ. ευρώ.

Διαθέτει 52 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων τα 45 είναι στην Κρήτη.