Νέα κόκκινα δάνεια 3 έως και 4 δισ. ευρώ λόγω COVID σε σύνολο 20 δισ. ευρώ που μπήκαν σε μορατόριουμ, δείχνουν τα στοιχεία των τραπεζών με βάση τα ετήσια αποτελέσματα που δημοσίευσαν τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Πρόκειται για το 15%-20% των δανείων που πήραν αναστολή καταβολής δόσης εντός του 2020, πολλά από τα οποία έχουν ήδη λήξει και έχουν επανέλθει σε καθεστώς μερικής ή ολικής εξυπηρέτησης. 

Η εξέλιξη των καθυστερήσεων με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσαν η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς –η Εθνική Tράπεζα ανακοινώνει αύριο ετήσια αποτελέσματα– επαληθεύει τις εκτιμήσεις των τραπεζών ότι τα κόκκινα δάνεια της COVID δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ. Ο στόχος μένει να επαληθευθεί από τη διάρκεια της πανδημίας καθώς και από παράγοντες όπως το κατά πόσον τα δάνεια που έχουν πάρει μέχρι σήμερα κάποιας μορφής διευκόλυνση θα αποφύγουν οριστικά την αθέτηση. Αυτό γιατί, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία των τραπεζών, σανίδα σωτηρίας αποτελεί το πρόγραμμα «Γέφυρα» στο οποίο έχει ήδη ή πρόκειται να ενταχθεί το 20% των δανείων που μπήκαν σε μορατόριουμ. Συγκεκριμένα, ένα 10% των δανείων έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ άλλο ένα 10% εκτιμάται ότι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2», που αφορά την επιδότηση των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων όσων επιχειρήσεων ή ελεύθερων επαγγελματιών έχουν πληγεί από την πανδημία. 

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank έχει εντάξει το 10% από τα 5,5 δισ. ευρώ των δανείων που έχουν μπει σε αναστολή στο πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών, ενώ άλλο ένα 10% έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς της δόσης (step up) που έχει εφαρμόσει η τράπεζα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η τράπεζα, το 63% των δανείων που είχαν πάρει αναστολή καταβολής δόσης εξυπηρετείται κανονικά, ενώ το ποσοστό αυτών που βρίσκονται σε κίνδυνο προσδιορίζεται στο 18%. Εως και τον Φεβρουάριο του 2021 το 86% των 5,5 δισ. ευρώ που είχε θέσει σε αναστολή η Alpha Bank έχει επανέλθει σε καθεστώς εξυπηρέτησης, είτε μέσω κάποιας μορφής διευκόλυνσης είτε όχι. 

Τα αντίστοιχα στοιχεία της Eurobank δείχνουν ότι από το σύνολο των 4,9 δισ. ευρώ που είχαν μπει σε μορατόριουμ στην Ελλάδα, έχουν ήδη λήξει τα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 700 εκατ. ευρώ αναμένεται να λήξουν εντός του 2021. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας, σε ρίσκο εκτιμάται ότι θα βρεθεί το 20% των 4,9 δισ. ευρώ, ενώ ποσοστό της τάξης του 20% επωφελείται ή πρόκειται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα Γέφυρα 1 και 2. Σε step up πρόγραμμα έχει ενταχθεί μόλις το 5%, ενώ το 42% έχει ξεκινήσει και αποπληρώνει κανονικά τις οφειλές του, χωρίς πρόσθετη στήριξη. 

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς είχε θέσει σε μορατόριουμ δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ από τα οποία τον Μάρτιο του 2021 είναι ακόμη ενεργά 1,4 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» έχουν ενταχθεί δάνεια 500 εκατ. ευρώ, ενώ στο «Γέφυρα 2» και σε προγράμματα σταδιακής καταβολής δόσης εκτιμάται ότι θα ενταχθούν δάνεια 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 25% των δανείων σε αναστολή. Από το σύνολο των 5 δισ. ευρώ ένα ποσοστό της τάξης του 5% (200 εκατ. ευρώ) έχει ήδη «κοκκινίσει», ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τράπεζας, το ύψος των νέων αθετήσεων εκτιμάται στο 15%, ήτοι στα 800 εκατ. ευρώ και το 45% εκτιμάται ότι θα μπορέσει να αποπληρωθεί κανονικά χωρίς να χρειαστεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα διευκόλυνσης.

Ευγενία Τζώρτζη Καθημερινή