Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης το Μουσείο Σίτου της Μέλισσα Κίκιζας, παρουσία της διοίκησης της εταιρείας, συνεργαζόμενων παραγωγών, και επισήμων από την περιοχή της Λάρισας.

Το μουσείο, που στεγάζεται δίπλα από το εργοστάσιο της επιχείρησης (5ο χλμ Λάρισας – Φαρσάλων) αποτελεί έργο του επίτιμου προέδρου της εταιρείας Γιώργου Κίκιζα ο οποίος επί χρόνια συλλέγει και αναδεικνύει ως εκθέματα, παλαιά μηχανήματα της μακαρονοποιϊας, γεωργικά εργαλεία, αλλά και φωτογραφικό υλικό από την αγροτική ζωή στον θεσσαλικό κάμπο. Για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του συνεργάστηκαν μουσειολόγος και εξειδικευμένοι αρχιτέκτονες.

Η Μέλισσα Κίκιζας λειτουργεί εντός του εργοστασίου και την Ακαδημία Σίτου για συνεργαζόμενους καλλιεργητές, η οποία έχει συμπληρώσει δέκα χρόνια ζωής. 

Κάθε χρόνο παρακολουθούν τα σεμινάρια της Ακαδημίας περί τους είκοσι αγρότες ενώ ο πρωτεύσας έχει δωρεάν φοίτηση στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Ως τώρα έχουν αποφοιτήσει συνολικά 170 αγρότες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ακαδημία συνεργάζεται με 6 start ups του αγροτικού τομέα.

Το 2023, σε αντίθεση με το 2022 που ήταν μια δύσκολη χρονιά, επιφύλαξε σπουδαία νέα για την Μέλισσα Κίκιζας. Η εταιρεία αναδείχτηκε βασικός προμηθευτής της Walmart σε ζυμαρικά, ενώ ήδη έχει κλείσει δύο ακόμη καλές συμφωνίες για την αμερικανική αγορά, που θα αρχίσουν να τρέχουν από τον προσεχή Ιούνιο.

Έτσι, η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών αναδεικνύεται πλέον ως η καλύτερη εξαγωγική αγορά της παραδοσιακής ελληνικής βιομηχανίας ζυμαρικών. 

Ήδη ο αμερικανικός κολοσσός του λιανεμπορίου απορροφά περί τους 10.000 τόνους ετησίως, σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, με υψηλά περιθώρια κέρδους για την ελληνική εταιρεία: «Κερδίζουμε περισσότερα απ' ό,τι στην Ελλάδα» δηλώσε χαρακτηριστικά ο κ. Κίκιζας αναφερόμενος στην εν λόγω συμφωνία.

Από τον Δεκέμβριο του 2021 στην Μέλισσα Κίκιζας ανήκει και η εταιρεία τυποποίησης ελαιολάδου Terra Kreta. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 97% των πωλήσεων της Terra Kreta προέρχεται από την εξαγωγική της δραστηριότητα, τυποποιώντας 4.000 τόνους ελαιολάδου. Στη διάρκεια του 2022 οι πωλήσεις της ανήλθαν 21 εκ. ευρώ.

Η Μέλισσα θεμελιώθηκε το 1947 από το όραμα του Αλέξανδρου Κίκιζα να δημιουργήσει μια βιομηχανία τροφίμων, η οποία να αναδεικνύει τις πρώτες ύλες του τόπου μας μετατρέποντάς τες σε προϊόντα υψηλής ποιότητας. Σήμερα, έξι δεκαετίες αργότερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας Κίκιζα ηγείται μίας από τις σημαντικότερες εταιρίες τροφίμων στην Ελλάδα, με παρουσία σε περισσότερες από 45 χώρες.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr

Φωτο larissanet.gr