Η επιβολή προστίμου 88,8 χιλ. ευρώ - τον περασμένο Φεβρουάριο - από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη Neoset, προκάλεσε ερωτήματα, καθώς η επιπλοβιομηχανία έχει κηρυχθεί σε πτώχευση από τον Μάρτιο του 2014, δηλαδή από πριν από τρία χρόνια.

Η υπόθεση έφτασε στη Βουλή, μέσω αναφοράς του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν, πράγματι, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε, με μεγάλη καθυστέρηση, το πρόστιμο στη Neoset.

Η αναφορά στηρίχθηκε σε δημοσίευμα εφημερίδας που απέστειλε συνταξιούχος τραπεζικός στον κ. Νικολόπουλο.

Τι απαντά ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρη Κυριτσάκη που διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο.

Όπως προκύπτει από το κείμενο της απάντησης, η συνταξιούχος τραπεζικός φαίνεται να αποτελεί "παλιό γνώριμο" της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τον κ. Κυριτσάκη να σημειώνει ότι "ερανίζει δημοσιεύματα επί παντός θέματος και κλάδου” σχετικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Και προσθέτει χαρακτηριστικά: "είμαστε στη διάθεση της, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα επιθυμεί να προσέλθει στην Επιτροπή. Εξάλλου, μερικοί αριθμοί της Πατησίων μας χωρίζουν (η Επιτροπή εδρεύει στο 70 και αυτή δηλώνει κατοικία το 314), να δει το έργο της Επιτροπής, τις δεκάδες καταγγελίες που συνεχώς υποβάλλονται, τη δυσχέρεια συλλογής του αποδεικτικού υλικού για να τεκμηριωθεί μια υπόθεση. Τον περιορισμένο αναλογικά αριθμό των υπαλλήλων της Επιτροπής, αλλά και το εύρος των εμπεριστατωμένων εισηγήσεων και των αποφάσεων που αυτή εκδίδει, με ειδική αιτιολόγηση των αποφάσεων ούτως ώστε αυτές να επικυρώνονται από τα διοικητικά δικαστήρια”.

Ο κ. Κυριτσάκης διευκρινίζει ότι η Ε.Α. δημοσιεύει, κατά τη σειρά προτεραιότητά τους, όταν η υπόθεση καταστεί ώριμος από πλευράς αποδεικτικού υλικού και ολοκληρώνει, όπως και εν προκειμένω, την εκδίκασή της.

Σημειώνει ακόμη ότι για την πτώχευση μιας επιχείρησης στη διάρκεια της έρευνας, η Επιτροπή ούτε ευθύνη έχει ούτε και μπορεί να κάνει προβλέψεις. Επίσης, η πτώχευση μιας εταιρείας δεν αποτελεί λόγο για να αρχειοθετηθεί μια υπόθεση που έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά ούτε και η Επιτροπή μπορεί να απαλλάξει τις επιχειρήσεις από τις ευθύνες τους λόγω πτώχευσης, αφού το όποιο πρόστιμο επιβληθεί, νομιμοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο περιέρχεται η αξίωση, να καταταγεί ως πιστωτής κατά την εκκαθάριση της πτωχευτικής περιουσίας.

Το σήμα Neoset

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την απόφαση 3845/2016 αφαιρέθηκαν τα σήματα Neoset που χρησιμοποιούσαν 22 καταστήματα. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης έγινε άμεσα εκτελεστή και ως αποτέλεσμα τα καταστήματα, που έκαναν χρήση των σημάτων Neoset (επιπλοσυνθέσεις Neoset, Neoset κουζίνα, Skouropoulos, Neoset, Neowood, Νεοκατοικείν και Hotel furniture), υποχρεώθησαν στην αφαίρεσή τους.

Ωστόσο, η επιχειρηματική εκμετάλλευση του σήματος Neoset προς όφελος των πιστωτών της χρεοκοπημένης εταιρείας, αποτελεί αντικείμενο δημόσιας διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία παραμένει, ακόμη, σε εκκρεμότητα.

dimitris.delevegos@capital.gr