Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στην κοινωνία του Βόλου η δημόσια πρόταση του Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου Μάνθου Δραμητινού, να μετακομίσει το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ από το Βόλο, προκαλώντας ήδη την αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Βόλου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Με μακροσκελή ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο, εμμέσως πλην σαφώς, θέτει προ των ευθυνών του τον κ. Δραμητινό, ζητώντας του να παρουσιάσει δημοσίως τα τεκμηριωμένα στοιχεία που επικαλείται, όταν παρουσιάζει ως τεκμηριωμένη την ευθύνη για «αλλεργίες, πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, ανακοπές και πολλές μορφές καρκίνου στην χρόνια έκθεση από τα προϊόντα καύσης σκουπιδιών, όσο και να τα καλλωπίζουμε με τους όρους SRF η RDF, από μια γκάμα ρύπων που παράγονται από τους πεπαλαιωμένους φούρνους της τσιμεντοβιομηχανίας", όπως αναφέρει.

Όποιος προβαίνει σε παρόμοιες κρίσεις χωρίς στοιχεία, εμπαίζει την πόλη και λειτουργεί εις βάρος της απασχόλησης και των εργαζομένων, σημειώνει εμμέσως πλην σαφώς το ΕΚΒ, απευθυνόμενο τόσο στον Διοικητή του Νοσοκομείου αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον υπηρεσιακό ή θεσμικό παράγοντα, που όπως τονίζει «προβαίνει σε κρίσεις χωρίς να διαθέτει τα ανάλογα στοιχεία».

Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Δραμητινού, προκάλεσε την παρέμβαση επίσης του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Βόλου και πρώην προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας Ν. Χαυτούρα, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση αναφέρει πως «είναι απαράδεκτο για ένα θεσμικό εκπρόσωπο στον χώρο της υγείας, και μάλιστα στον Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου να βγαίνει ελαφρά την καρδία, χωρίς στοιχεία, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η επιδημιολογική μελέτη, και να παίζει με το σοβαρό θέμα της υγείας αλλά και κατ΄επέκταση με την απασχόληση».

«Μόνο σύγχυση προκαλεί με αποτέλεσμα τη δυσφήμιση της πόλης και ως εκ τούτου και μείωση του τουριστικού ενδιαφέροντος» σημειώνει από την πλευρά του το σωματείο επισιτισμού σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα καθώς ο διοικητής του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος αποτελεί τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα -μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας- για ζητήματα δημόσιας υγείας, από τους οποίους η κοινή γνώμη περιμένει να ακούσει επιστημονικώς τεκμηριωμένα στοιχεία για το θέμα.

ΕΚΒ: «Τεκμηριωμένα στοιχεία εδώ και τώρα»

Την απόλυτη τεκμηρίωση των απόψεων που θεωρούν τη «λειτουργία της ΑΓΕΤ ως προκαλούσα τεράστια προβλήματα στην δημόσια υγεία», αξιώνει η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

 «Και την αξιώνει όχι μόνον από εκείνους που εκφέρουν τις συγκεκριμένες απόψεις, αλλά και από εκείνους, που, ενώ τόσον καιρό τις ακούν, δεν προχωρούν –ως έχουν υποχρέωση– στη διακρίβωση της αλήθειας ή μη των ισχυρισμών, έτσι ώστε τα πράγματα να αντιμετωπισθούν όπως ορίζουν οι Νόμοι, όπως επιβάλλει η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, αλλά και όπως η απρόσκοπτη διασφάλιση του εργασιακού δικαιώματος χιλιάδων εργατικών οικογενειών, που ζουν από την ΑΓΕΤ.

Το Ε.Κ. Βόλου δεν κάνει εκπτώσεις όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται της Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Είναι και θα παραμείνει Θεσμικό Συνδικαλιστικό Όργανο Εργατοϋπαλλήλων, που επιβάλλεται να βγάζουν το ψωμί τους σε ασφαλείς συνθήκες εργασίας και προς τον σκοπό αυτόν έχει αναγάγει το ζήτημα τούτο σε πρώτιστο στόχο του.

Έχει κατ’ επανάληψιν (και έως σημείου κορεσμού) πρωτοστατήσει σε εκστρατείες ενημέρωσης και αφύπνισης των εργαζόμενων, των τοπικών Φορέων και των επιφορτισμένων με την προστασία των εργαζόμενων αρμόδιων Κρατικών Υπηρεσιών, και για τον λόγο αυτόν δεν ανέχεται, τώρα, να αντιμετωπίζεται ένα τόσον σοβαρό ζήτημα, με όρους άλλους εκτός από εκείνους που αποδεικνύουν ή καταρρίπτουν ισχυρισμούς ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των εργαζόμενων και των συμπολιτών από την καύση RDF από την ΑΓΕΤ.

Το ΕΚΒ καλεί τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου κ. Δραμητινό, ο οποίος υποστηρίζει την «βλαπτικότητα της λειτουργίας της ΑΓΕΤ», ζητώντας, μάλιστα, «να φύγει από τον Βόλο το εργοστάσιο», αλλά και όσοι έχουν στα χέρια τους, στα υπηρεσιακά συρτάρια τους ή στα πολιτικά γραφεία τους στοιχεία αδιάσειστα για το ότι οι εργαζόμενοι στην ΑΓΕΤ και οι κάτοικοι γύρω από αυτήν κινδυνεύουν από (παντοειδείς) ρύπους της, να δημοσιοποιήσουν εδώ και τώρα αυτά τα στοιχεία.

Αυτό και μόνον αυτό συνιστά πραγματική τεκμηρίωση -και άρα ορθό «δείκτη»- για τις περαιτέρω επιβαλλόμενες ενέργειες και όχι οι αναπόδεικτες «επιστημονικές» υποθέσεις, οι ενδεχομένως υποκειμενικές εκθέσεις και τα πορίσματα της ίδιας της Εταιρίας και οι εκάστοτε πολιτικοί («τροχιοδεικτικοί» των στοχεύσεων) λόγοι και αφορισμοί.

Το ΕΚΒ αγωνίζεται όχι μόνον για να έχουν οι εργαζόμενοι δουλειά, αλλά πρωτίστως για να είναι και γεροί και ασφαλείς όσοι δουλεύουν. Ως εκ τούτου, δεν επιτρέπει και σε κανέναν να «δουλεύει» τους εργαζόμενους ούτε να τους βάζει να εργάζονται για τους στόχους του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ν. Χαυτούρας: Με πυροτεχνήματα αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη

Σε γραπτή του δήλωση ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βόλου και πρώην πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΜ Ν. Χαυτούρας, με αφορμή την παρέμβαση του κ. Δραμητινού αναφέρει: «Δυστυχώς τα όσα είπε ο κ. Διοικητής του Νοσοκομείου, συνιστούν ένα κακόγουστο επικοινωνιακό πυροτέχνημα, που έχει στόχο να θολώσει τα νερά και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Είναι ανεύθυνο και ταυτόχρονα απαράδεκτο για ένα θεσμικό εκπρόσωπο στον χώρο της υγείας, και μάλιστα τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, να βγαίνει ελαφρά την καρδία, χωρίς στοιχεία, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η επιδημιολογική μελέτη, και να παίζει με το σοβαρό θέμα της υγείας αλλά και κατ’ επέκταση με την απασχόληση. Αν υπάρχουν επιστημονικές αναφορές και στοιχεία που εμείς οι υπόλοιποι αγνοούμε και γνωρίζει ο κ. Δραμητινός, παρ’ ότι ακόμη η επιδημιολογική μελέτη είναι σε εξέλιξη, να βγει να τα πει δημοσίως.

Ας σταματήσει να υποκρίνεται ότι «ξεχειλίζει από περιβαλλοντική ευαισθησία. Αν πράγματι νοιαζόταν θα αποδοκίμαζε την απόφαση που υπέγραψε ο σύντροφός του υπουργός Περιβάλλοντος και θα πίεζε ώστε να ανακληθεί. Δεν πείθει κανέναν με τα επικοινωνιακά σώου και τις δήθεν δημόσιες παρεμβάσεις τους. Περιμένουμε να πιέσει για να ολοκληρωθεί η επιδημιολογική μελέτη και να αναδειχτούν οι πραγματικές αιτίες των καρκινογενέσεων στην περιοχή. «Τα λόγια του αέρα» στα οποία αρέσκεται δεν βοηθούν την κοινωνία και την αλήθεια» καταλήγει ο κ. Χαυτούρας.

Πυρά από το Σωματείο Επισιτισμού

Το Σωματείο Επισιτισμού – Τουρισμού του Νομού Μαγνησίας, επίσης χθες το βράδυ τοποθετήθηκε σχετικά με την ανακοίνωση του διοικητή του Νοσ. Βόλου κ. Δραμητινού, τονίζοντας τα παρακάτω: «Η γνώμη του κ. Δραμητινού εκφράζει την επιστημονική του κατάρτιση και άποψη με στοιχεία (επιδημιολογικά ύλη) ή είναι καθαρά πολιτική τοποθέτηση, δεδομένου ότι δεν έχει βγει ακόμη ούτε το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου έπειτα από την εισαγγελική παραγγελία;

Αντί να προτείνουμε μεταφορά ή κλείσιμο του εργοστασίου σε μία εποχή με χιλιάδες ανέργους στην περιοχή μας, θα ήταν φρονιμότερο να ζητήσουμε εφαρμογή αυστηρών διατάξεων ελέγχου, αλλά και έλεγχο για την ορθή τήρησή τους, προκειμένου να μην συμβούν ‘’παρατράγουδα’’ του παρελθόντος όταν π.χ. τοποθετήθηκαν φίλτρα για τη σκόνη χωρίς ουσιαστικά να ελέγχεται από τους αρμόδιους φορείς η σωστή και ενδεδειγμένη λειτουργία τους.

Τέλος, θεωρούμε ότι η χρονική στιγμή των εκατέρωθεν ανακοινώσεων, χωρίς όπως προαναφέραμε επιστημονικές αποδείξεις, μόνο σύγχυση προκαλεί, με αποτέλεσμα τη δυσφήμιση της πόλης, και ως εκ τούτου και μείωση του τουριστικού ενδιαφέροντος», καταλήγει το σωματείο,.