Στη δημιουργία δύο ενεργειακών κοινοτήτων σε Ιωάννινα και Κέρκυρα με σκοπό την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτροδότησης προχωράει ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός, Πίνδος. Στις συγκεκριμένες ενεργειακές κοινότητες συμμετέχουν 65 άτομα, μέλη και εργαζόμενοι καθώς και ο Συνεταιρισμός. Επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησης για την κατασκευή του πρώτου από τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 18 KW με έδρα τα Ιωάννινα και έως το τέλος του 2021 αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η αδειοδότηση για την κατασκευή του δεύτερου πάρκου επίσης 18 KW με έδρα την Κέρκυρα.

Ο Συνεταιρισμός έχει προγραμματίσει την υλοποίηση συνολικών επενδύσεων ύψους 27 εκατ. ευρώ για τα έτη 2020- 2024. Εξ αυτών ολοκλήρωσε ήδη το νέο εργοστάσιο προψημένων προϊόντων από κοτόπουλο, το οποίο εγκαινίασε το Σαββατοκύριακο. Η επένδυση για τη νέα εγκατάσταση ανήλθε στα 9,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 1,6 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε επένδυση των παραγωγών – μελών του Συνεταιρισμού, 3 εκατ. ευρώ προήλθαν από τον αναπτυξιακό νόμο 4399/16 και τα υπόλοιπα από τραπεζικό δανεισμό που χορήγησαν η Eurobank και η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. Η συνολική έκταση του οικοπέδου που φιλοξενεί το εργοστάσιο ανέρχεται στα 80 στρέμματα. Επίσης οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν συνολική επιφάνεια 7.000 τ.μ., ενώ περιλαμβάνει πέντε γραμμές παραγωγής και μονάδα βιολογικού καθαρισμού. Η παραγωγική μονάδα διαθέτει γραμμή παραγωγής έτοιμων ψημένων προϊόντων, νωπών ή κατεψυγμένων από κρέας κοτόπουλου, συμβατικού και ελευθέρας βοσκής. Επίσης διαθέτει γραμμή αποστέωσης κοτόπουλου, γραμμή παραγωγής κατεψυγμένου γύρου από κοτόπουλο, γραμμή παραγωγής μαριναρισμένων νωπών προϊόντων από κοτόπουλο και γραμμή παραγωγής έτοιμων γευμάτων από κοτόπουλο.

Έως και 50 νέοι κωδικοί προψημένων προϊόντων κοτόπουλου

Επί του παρόντος θα παράγονται 15 κωδικοί προϊόντων κοτόπουλου όπως κεφτεδάκια και μπιφτέκι από κοτόπουλο, cordon bleu από φιλέτο στήθος κοτόπουλου, σνίτσελ, κροκέτες. Μελλοντικά είναι προγραμματισμένο να παράγονται συνολικά 50 διαφορετικοί κωδικοί. Η παραγωγική δυναμική του ανέρχεται στην επεξεργασία 80.000 κοτόπουλων την ημέρα. Σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορεί να παράγει 1,2 τόνους την ώρα, έναντι περίπου 600 κιλών που είναι σε πρώτη φάση η παραγωγική της ικανότητα. Και στην περίπτωση της Πίνδου μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί η επίδραση που προέρχεται από τις τιμές των πρώτων υλών και των ζωοτροφών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των ζωοτροφών αυξήθηκαν κατά 50% από τον Σεπτέμβριο του 2020 στον Σεπτέμβριο του 2021, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Πίνδου, Λάζαρος Τσακανίκας. Ο Συνεταιρισμός προχώρησε σε αυξήσει προς τα σούπερ μάρκετ κατά περίπου 7%, οι οποίες ήδη ξεκίνησαν να μεταφέρονται στα ψυγεία, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Πίνδου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα επέλθει αποκλιμάκωση της αγοράς από τον Ιούνιο του 2022 και ύστερα.

Στον τομέα των διεθνών πωλήσεων ο Συνεταιρισμός διαθέτει προϊόντα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Σουηδία. Εκεί ταξιδεύουν κωδικοί όπως είναι ο κατεψυγμένος γύρος κοτόπουλου και το κατεψυγμένο φιλέτο κοτόπουλου. Ταυτόχρονα θα επιδιώξει να κινηθεί εξαγωγικά και με έτοιμα προψημένα προϊόντα κοτόπουλου από ειδικές εκτροφές και όχι από συμβατικά κοτόπουλα, επιδιώκοντας να αποκτήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Κύκλος εργασιών

2021: 280 εκατ. ευρώ (εκτ.)

2020: 264 εκατ. ευρώ

Παραγωγή νέου εργοστασίου

Σε πλήρη ανάπτυξη: 1,2 τόνοι/ώρα

Αυτή τη στιγμή: ~600 κιλά/ώρα

5 γραμμές παραγωγής

Συνολική επιφάνεια κτιρίων: 7.000 τ.μ

Γιώργος Λαμπίρης Foodreporter