Στον έλεγχο του fund Deca Investments του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, η οποία κατέχει σημαντικό ποσοστό και στη θεσσαλική Lariplast, περνάει ο κλάδος τοματικών προϊόντων της Unilever στην Ελλάδα (Pummaro), σύμφωνα με πληροφορίες.

Η Deca φέρεται να κατέθεσε την καλύτερη προσφορά απ’ όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό πώλησης που διεξήγαγε η Alpha Bank. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η προσφορά που κατέθεσε η Deca φέρεται να ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ, τίμημα που θεωρείται αρκετά ικανοποιητικό για τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Στην κούρσα διεκδίκησης του Pummaro, που τζιράρει περί τα 12 εκατ. ευρώ ετησίως και κατέχει ηγετικό μερίδιο 40% στην κατηγορία passata, 20% στην κατηγορία της ψιλοκομμένης τομάτας και 7% στην κατηγορία του πελτέ τομάτας, είχαν εμπλακεί και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παραγωγικά στη Θεσσαλία.  

Όπως η εταιρεία Μέλισσα - Κίκιζας με μονάδα στη Λάρισα, στην οποία ανήκε το συγκεκριμένο brand μέχρι το 1999 οπότε και το πούλησε στη Unilever, αλλά και η εταιρεία Νομικός που δραστηριοποιείται στην κατηγορία με εργοστάσιο ντομάτας στα Φάρσαλα.

H Deca Investments έχει επενδύσει στρατηγικά ήδη στην Damavand, η οποία δραστηριοποιείται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, κυρίως τομάτας και χυμών φρούτων. H απόκτηση του Pummaro από την Deca αναμένεται να ανοίξει νέες προοπτικές για ανάπτυξη της εταιρείας εντός και εκτός συνόρων.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος Unilever ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου πως προχωρά στην επαναξιολόγηση του κλάδου των τοματικών προϊόντων στην Ελλάδα, διερευνώντας όλες τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Τελικά, αποφάσισε να εξετάσει την πώληση, αναθέτοντας τη σχετική διαδικασία στην Alpha Bank.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της Unilever Hellas για την χρήση του 2018, ο κλάδος τοματικών προϊόντων (Pummaro) της εταιρείας συνεισέφερε περισσότερο από το 1/5 των ετήσιων εσόδων που πραγματοποιούσε στην χώρα μας, το οποίο μεταφράζεται σε πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, από το εργοστάσιο της Γαστούνης στην Ηλεία όπου απασχολούνται 22 άτομα, εξάγεται χυμός τομάτας ως πρώτη ύλη για τα εργοστάσια της Unilever στην Αγγλία, Πολωνία, Γαλλία και Ολλανδία. Μια δραστηριότητα που παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια (μόνο το 2018 η αύξηση διαμορφώθηκε στο 158%).

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr