Βιομηχανία και κατασκευές είναι οι δύο κλάδοι που οδηγούν τις οικονομικές εξελίξεις στη Θεσσαλία, καθώς φαίνεται πως λειτουργούν ως «σταθεροποιητές» για την ανάπτυξη στην περιφέρεια, αναφορικά με τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επεξεργάστηκε το thessaliaeconomy.gr, το 2014, το σύνολο των εν λόγω επενδύσεων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ, με …ενθαρρυντικές τάσεις, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Μαζί με τους δύο προαναφερόμενους κλάδους, επίσης οι κλάδοι γεωργίας-αλιείας-δασοκομίας, χονδρικού-λιανικού εμπορίου-μεταφορών-αποθήκευσης-καταλυμάτων-εστίασης δείχνουν, για το 2014, σημάδια μερικής ανασυγκρότησης, έστω και εάν αυτά κινούνται σε χαμηλά επίπεδα για την αλλοτινή δυναμική τους. 

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν τη δυναμική της Θεσσαλίας στην παραγωγή και μεταποίηση, δηλαδή στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, που δεν έχουν απορροφήσει ακόμη το «σοκ» της βύθισης της ελληνικής οικονομίας.  

Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι στον κλάδο «Ορυχεία, λατομεία, βιομηχανία, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού, κλιματισμού και νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης», οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ανήλθαν σε 152 εκατ. ευρώ, με μια αύξηση της τάξης σχεδόν 400%, σε σχέση με το 2013 –ενθαρρυντικό σημάδι, ακόμη κι αν πρόκειται για «ξεπάγωμα» κεφαλαίων, από την αμέσως προηγούμενη διετία της κρίσης. 

Πατήστε εδώ για να δείτε τον πίνακα σε μεγέθυνση*

Αύξηση της τάξης του 125% παρουσίασαν το 2104 οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στον κλάδο «Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών, μεταφορές και αποθήκευση, δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης», που ανήλθαν στα 115 εκατ. ευρώ –σαφώς πολύ πιο χαμηλά από την δυναμική του κλάδου στις αρχές της χιλιετίας, ωστόσο σε πολύ καλύτερα επίπεδα από τις αμέσως δύο προηγούμενες χρονιές. 

Να σημειωθεί ότι η ύφεση σάρωσε τη Θεσσαλία με καθυστέρηση περίπου ενάμιση-δύο ετών, άρχισε να εκδηλώνεται έντονα το 2011, ενώ η χειρότερη διετία –όπως απεικονίζεται από τα στοιχεία των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου- είναι, μέχρι στιγμής, η διετία 2012-2013. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι στον κλάδο των κατασκευών, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου είχαν ανέλθει μόλις σε 4 εκατ. ευρώ το 2012, για να ανακάμψουν αμέσως τα επόμενα δύο χρόνια. 

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι στον κλάδο «Τέχνες, διασκέδαση, ψυχαγωγία, άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, δραστηριότητες νοικοκυριών ως εργοδοτών, μη διαφοροποιημένες δραστηριότητες νοικοκυριών που αφορούν την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών για ίδια χρήση, δραστηριότητες ετερόδικων οργανισμών και φορέων» η καλύτερη χρονιά, από άποψη επενδύσεων παγίου κεφαλαίου ήταν το …2011, χρονιά που στο σύνολο των λοιπών κλάδων η οικονομική κρίση έφερνε κρίσιμα πλήγματα. Βεβαίως, αυτή η διαφοροποίηση έχει την εξήγησή της: η διαφαινόμενη ύφεση οδήγησε πάρα πολλά νοικοκυριά στο να αποκτήσουν κι ένα επιχειρηματικό προφίλ, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ οι επενδύσεις σε διασκέδαση-ψυχαγωγία στη Θεσσαλία, αποτελούν διαχρονικά πόλο έλξης επιχειρηματικής δραστηριότητας.  

Στον αντίποδα, το ισχυρότερο πλήγμα έχει δεχθεί ο κλάδος «Διαχείριση ακίνητης περιουσίας», καθώς ενώ το 2007 είχε ενεργοποιήσει επενδύσεις παγίου κεφαλαίου της τάξης των περίπου 2 δισ. ευρώ –το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί σε κλάδο της Θεσσαλίας από το 2000, στη διετία 2013-2014 κινούνται σε επίπεδα κάτω των 300 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε περιφερειακό επίπεδο, δεν περιλαμβάνουν –ακόμη- το 2015, χρονιά επιβολής των capitalcontrols, οπότε και θα διαφανεί πιο ξεκάθαρα η τάση των επενδύσεων στη Θεσσαλία. Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψη τα στοιχεία της εξαγωγικής προσπάθειας των θεσσαλικών επιχειρήσεων –υπενθυμίζεται ότι η Θεσσαλία πέτυχε το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα, της τάξης των 511 εκατ. ευρώ, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ελληνικές περιφέρειες, το 2015- οι εξελίξεις είναι αναμφίβολα ελπιδοφόρες. 

Μαρία Μίχου michou@thessaliaeconomy.gr