Το φίλτρο αέρα εμποδίζει την είσοδο οποιουδήποτε σφάλματος, σκόνης, σωματιδίων, άμμου ή σκουπιδιών στον κινητήρα και εγγυάται έναν αξιοπρεπή συνδυασμό αέρα και καυσίμου για να βοηθήσει την απόδοση Το φίλτρο αέρα σε ένα όχημα απομακρύνει την επικίνδυνη ρύπανση, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων και των σκουπιδιών, από τον αέρα που αναπνέετε στο εσωτερικό του οχήματος. Σημάδια για το πότε πρέπει να αλλάξετε το φίλτρο αέρα:

είναι φίλτρα αέρα σε διάφορα σχήματα:

πίνακες, σε σχήμα στρογγυλού ή βαρελιού. Κατασκευάζονται από ένα τσαλακωμένο υλικό που φιλτράρει τον αέρα και μπορεί να είναι κατασκευασμένο από βαμβάκι, κατασκευασμένο χαρτί ή αφρό. Τη στιγμή που ένα από τα φίλτρα σας βγαίνει εκτός λειτουργίας, μπορεί να δημιουργήσει μερικά προβλήματα και να επηρεάσει την εκτέλεση. Κάθε όχημα διαθέτει τέσσερα κύρια φίλτρα:

1. Το φίλτρο καμπίνας 

2. Το φίλτρο λαδιού

3.Φίλτρο καυσίμου

4.Air

Πώς λειτουργεί.

Τα φίλτρα αέρα καθαρίζουν τον αέρα που προσελκύεται από τον κινητήρα και αναμιγνύεται με το καύσιμο ώστε να δημιουργηθεί η σωστή αναλογία πίεσης. Δεδομένου ότι είναι θεμελιώδες να μην εισέρχονται ρύποι στο θάλαμο ανάφλεξης του κινητήρα, υπάρχει αξιόπιστα ένα φίλτρο αέρα εισαγωγής που βρίσκεται λίγο πριν από την πολλαπλή εισαγωγή: Ο αέρας περνάει μέσα από τη σήτα του φίλτρου. Καθώς ο αέρας περνάει, το μέσο (υλικό) του φίλτρου παίρνει σωματίδια όπως σκόνη, σκόνη, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, χώμα και αλλεργιογόνα. Μερικά είδη φίλτρων αέρα μπορούν να εξαλείψουν μικρόβια και λοιμώξεις από τον αέρα. τα περισσότερα τρέχοντα οχήματα διαθέτουν δύο φίλτρα αέρα - το φίλτρο αέρα του θαλάμου και το φίλτρο αέρα του κινητήρα, τα οποία φιλτράρουν τον αέρα που εισέρχεται στον θάλαμο και τον κινητήρα του οχήματός σας, ξεχωριστά. Το φίλτρο του καταφυγίου διατηρεί την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό του οχήματός σας, συλλαμβάνοντας μολύνσεις όπως υπολείμματα και αλλεργιογόνα πριν φτάσουν στη μύτη σας.

Εικόνα του φίλτρου αέρα από το antallaktikaexpert.gr

Σημάδια ότι πρέπει να αλλάξετε το φίλτρο αέρα του αυτοκινήτου σας

Όταν το φίλτρο αέρα βρωμίσει υπερβολικά, θα φράξει και ο κινητήρας δεν θα έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει αρκετό αέρα στο θάλαμο ανάφλεξης. Όταν συμβεί αυτό, ο κινητήρας θα χρησιμοποιεί περισσότερο αέριο και λιγότερο αέρα, γεγονός που θα επιφέρει λιγότερο τυχερή εκτέλεση και μείωση της φιλικότητας προς το περιβάλλον.

Το φίλτρο αέρα φαίνεται βρώμικο. 

Ανάβει η λυχνία ελέγχου κινητήρα. ...

Χαμηλότερη ιπποδύναμη. ...

Μαύρος, αιθάλης καπνός που βγαίνει από την εξάτμιση. ...

Μυρωδιά βενζίνης κατά την εκκίνηση του κινητήρα.

Βήμα προς βήμα οδηγίες για την αλλαγή του φίλτρου:

•Βάλτε μπροστά τη μηχανή σας.

- Οδηγήστε το όχημά σας σε δύο πλαγιές.

- Βρείτε το εξάρτημα του φίλτρου λαδιού και τοποθετήστε το δοχείο λαδιού κάτω από αυτό.

- Ξεβιδώστε το εξάρτημα με το χέρι.

- Στραγγίξτε το παλιό λάδι.

- Επανατοποθετήστε το καπάκι λαδιού.

- Καταργεί τα υπάρχοντα φίλτρα λαδιού.

- Λιπάνετε το νέο φίλτρο. 

- Ρίξτε το νέο λάδι.

- Τρέξτε τον κινητήρα και αναζητήστε διαρροές.

- Ελέγξτε τη στάθμη του λαδιού.

- Απορρίψτε σωστά το παλιό λάδι και το φίλτρο λαδιού.