Συμφωνίες για προσέλκυση 40.000 ξένων εργατών ώστε να απασχοληθούν στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας και των κατασκευών, όπου καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις, προωθεί η κυβέρνηση με την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία από την Ευρώπη και την Ινδία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ από την Ασία. Η πρώτη συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί εντός Μαρτίου με την Ινδία και θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή αμέσως μετά.

«Πιστεύουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην υπογραφή συμφωνίας κινητικότητας για τη μετανάστευση, που θα επιτρέψει σε περισσότερους Ινδούς εργαζομένους να έρθουν στην Ελλάδα με οργανωμένο τρόπο». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του ελληνο-ινδικού επιχειρηματικού φόρουμ, με τίτλο «Exploring Economic Collaboration Between Greece and India: Future Prospects», προανήγγειλε πως σύντομα θα έχουμε μια συμφωνία για τη μετανάστευση μεταξύ των δύο χωρών. Πράγματι, η συμφωνία Ελλάδας - Ινδίας για τη μετανάστευση πρόκειται να υπογραφεί εντός του Μαρτίου και να έρθει στην ελληνική Βουλή για επικύρωση αμέσως μετά. Η συμφωνία με την Ινδία αποτελεί μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης που περιλαμβάνει συμφωνίες με συνολικά έξι χώρες, την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία από την Ευρώπη, την Ινδία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ από την Ασία, και έχει τελικό στόχο την προσέλκυση περίπου 40.000 πολιτών των χωρών αυτών για να καλύψουν πάγιες ανάγκες της χώρας σε εργατικό δυναμικό.

Οι συμφωνίες με αυτές τις έξι χώρες αποτελούν το δεύτερο βήμα της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη λύση του μείζονος προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών και των μεγάλων ελλείψεων στην αγορά εργασίας. Το πρώτο είχε γίνει με το περίφημο πλέον νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί την περίοδο των Χριστουγέννων και αφορούσε τη νόμιμη απασχόληση των ήδη διαμενόντων εδώ, φέρνοντας τότε τη σφοδρή αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά που έκανε λόγο για λανθασμένο μήνυμα που στέλνεται από τη χώρα μας, καθώς η τροπολογία συνιστούσε σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό «χαλάρωση» της μεταναστευτικής πολιτικής. Το τρίτο βήμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα αφορά την αναβάθμιση του διοικητικού μηχανισμού, ώστε να δίνονται πιο γρήγορα οι άδειες και οι ανανεώσεις αδειών διαμονής. Στόχος είναι η δημιουργία ενός συστήματος μέσω του οποίου θα μπορούν να αποστέλλουν οι περιφέρειες της Ελλάδας αιτήματα προς τις πρεσβείες και τα προξενεία του εξωτερικού για εύρεση εργατικού δυναμικού, κάτι που μέχρι τώρα γίνεται μέσω ταχυδρομείου και courier, γεγονός που αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία με μεγάλο κόστος. Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας θα γίνει με τα μέσα που διαθέτει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω του gov.gr, ώστε οι θυρίδες κάθε προξενείου να λαμβάνουν τη διαβίβαση των εγγράφων. Πρόκειται ουσιαστικά για την «ψηφιοποίηση των προξενείων», ένα μεγάλο έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2026.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία με την Ινδία, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει δύο σκέλη. Το πρώτο θα αφορά ανειδίκευτους εργάτες, απολύτως απαραίτητους για τις τουριστικές και αγροτικές εργασίες. Σε αυτή την περίπτωση η παραμονή που δικαιούνται είναι για πέντε χρόνια, με υποχρέωση όμως μετά το 18μηνο να επιστρέφουν στην πατρίδα τους για έξι μήνες και να γυρνάνε πίσω. Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας αφορά πρόσωπα με υψηλή ειδίκευση, στα οποία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Νέο Δελχί. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη συμφωνία με την Ινδία είπε πως «για κάποιους από αυτούς ενδεχομένως θα χρειαστεί αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους ή επανακατάρτιση ώστε να εργαστούν σε τομείς όπως οι κατασκευές, η γεωργία, ο τουρισμός, όπου ήδη αρχίσαμε να βλέπουμε ελλείψεις προσωπικού». Αυτή η κατηγορία της υψηλής ειδίκευσης θα έχει άδεια παραμονής για τρία συναπτά έτη.

Η απασχόλησή τους θα αφορά τους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού και των κατασκευών, όπου εντοπίζεται έλλειψη εργατικών χεριών.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr  (με πληροφορίες από Σταύρο Παπαντωνίου, Καθημερινή)