Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών “Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)” , η οποία αποκαλύπτει ότι τα Εθνικά Σχέδια είναι ελλιπή. «Τα κράτη μέλη έχουν εκπονήσει φιλόδοξα σχέδια σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά κανένα σχέδιο δεν είναι τέλειο», δήλωσε ο Maroš Šefčovič, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν τροποποιήσεις των Εθνικών Σχεδίων, δίνοντας περιθώριο στις χώρες της Ε.Ε. να υποβάλουν την τελική έκδοση του Σχεδίου πριν από το τέλος του έτους, ζητώντας από τα κράτη μέλη «ισχυρότερη φιλοδοξία, περισσότερες λεπτομέρειες πολιτικής και καλύτερα προσδιορισμένες επενδυτικές ανάγκες». Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες της ΕΕ έχουν περιθώριο μέχρι το Δεκέμβριο να τροποποιήσουν τα σχέδια. Σε ένα υπόμνημα, η Επιτροπή συνιστά σε κάθε χώρα να βελτιώσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις συνεισφορές της στην ενεργειακή απόδοση.

Σύμφωνα με την ΕΕ, η ανάπτυξη των ΑΠΕ μπορεί να μειωθεί κατά 1,6% έναντι του στόχου του 32% για το 2030. Τα καλά νέα είναι ότι η Επιτροπή εκτιμά ότι τα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα πετυχαίνουν μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Η Γαλλία και η Ισπανία κατατάσσονται στις δύο πρώτες θέσεις στον πίνακα επισκόπησης που καταρτίστηκε από την Επιτροπή, ο οποίος βαθμολογεί τις χώρες ως προς τη συνολική πρόοδό τους, τις επιδόσεις των επενδύσεων και τα μέτρα για το κλίμα.

Όπως είχαμε γράψει στο παρελθόν η αξιολόγηση του Ecologic Institute της Γερμανίας και της βρετανικής εταιρείας συμβούλων Climact, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του European Climate Foundation είχε επισημάνει πως κανένα σχέδιο δεν επιτυγχάνει μέχρι το 2050 μηδενικές εκπομπές αερίων. Μόνο η Ισπανία κατάφερε να περάσει τη βάση, στην σχετική αξιολόγηση, βαθμολογώντας τη με 52% σε ένα φάσμα δεικτών που περιλαμβάνει το συνολικό στόχο μείωσης του άνθρακα.

Όλα τα σχέδια των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε., βαθμολογήθηκαν κάτω από το 50%. Μετά την Ισπανία, η Γαλλία έρχεται δεύτερη, με 47%, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (44%) και τη Σουηδία (43%). Το Σχέδιο της Σλοβενίας για το κλίμα έρχεται τελευταίο με βαθμολογία 3%, ενώ η Σλοβακία (12%) και η Γερμανία (12%) δεν έχουν φιλόδοξους στόχους. Το μέσο όρο της ΕΕ ανήλθε στο 29%. Αν και η ανάλυση δείχνει ότι οι χώρες λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2030, «δεν ανταποκρίνονται ακόμη στις φιλοδοξίες που έχουν θέσει οι νομοθέτες της ΕΕ και η συμφωνία των Παρισίων», ανέφερε χαρακτηριστικά η μελέτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του WWF Ελλάς το ελληνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα χωλαίνει στα εξής θέματα:

• Παραμένει ένα χαμηλής φιλοδοξίας κείμενο, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του περιγράφει με αναλυτικό τρόπο την αποτυχία του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας να τηρήσει τη δέσμευση της Συμφωνίας του Παρισιού για τον 1,5 βαθμό.

• Δεν υπάρχει σχεδιασμός για τη σταδιακή απόσυρση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα. Μελέτη του WWF Ελλάς απέδειξε ότι την τελευταία δεκαετία ο Έλληνας καταναλωτής έχει πληρώσει 15,4 δισ. ευρώ σε άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις για τον λιγνίτη, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

• Οι στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας παρουσιάζεται φιλόδοξος χωρίς όμως να προκύπτει από το ΕΣΕΚ πως θα επιτευχθεί.

• Η απουσία προτάσεων πολιτικής για το target model για τις διασυνδέσεις θα επιφέρει επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά ενέργειας.

• Εκτός από μια γενικόλογη αναφορά στη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή απουσιάζει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζομένους στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας.

Φαίδρα Μαυρογιώργη energyin.gr