Έντονα προβλήματα στους πελάτες της επιχείρησης έχει δημιουργήσει η απεργία της ΟΜΕ - ΟΤΕ στην Cosmote καθώς πολλοί συνδρομητές της στην Μαγνησία, όπως και σε άλλους νομούς, παραμένουν χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ.

Σήμερα Παρασκευή οι εργαζόμενοι του Ομίλου στη Μαγνησία θα συγκεντρωθούν έξω από το κεντρικό υποκατάστημα στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και Σωκράτους, έχοντας εξασφαλίσει και την υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Η μεγαλύτερη δυσλειτουργία στην επιχείρηση, ορατή στην εξυπηρέτηση των πελατών, χονδρικής και λιανικής, δημιουργείται από την κινητοποίηση συνδικαλιστών που εμποδίζουν εργαζόμενους να εργαστούν κλείνοντας την είσοδο σε κεντρικά κτήρια ή σε καταστήματα. Αυτό προκάλεσε και την απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ να κάνει μηνύσεις σε όσους παρεμποδίζουν εργαζόμενους που επιθυμούν να πάνε στην εργασία τους, είτε γιατί διαφωνούν με την απεργία, είτε γιατί δεν αντέχουν οικονομικά τη συμμετοχή σε αυτή τόσες πολλές μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ξεπεράσει τις 1.200 οι βλάβες που έχουν σημειωθεί όλες αυτές τις ημέρες σε τηλεφωνικές συνδέσεις και υπηρεσίες ίντερνετ σε ολόκληρη τη Μαγνησία, χωρίς να μπορούν να επιδιορθωθούν, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στους πελάτες, οι οποίοι πληρώνουν κανονικά για υπηρεσίες που δεν τους παρέχονται.

Μάλιστα, “θύμα” αυτής της κατάστασης έχει πέσει και το Χιονοδρομικό κέντρο Βόλου, και για τον λόγο αυτό δε διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του.

Τα καταστήματα σε ολόκληρη τη Μαγνησία είναι κλειστά και το τηλεφωνικό κέντρο της COSMOTE δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα οι συνδρομήτές να μην έχουν τρόπο να εξυπηρετηθούν.

Νέες αιτήσεις δεν γίνονται πλέον, οι καθυστερήσεις στις αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί είναι τεράστιες και επιχειρήσεις που χρειάζονται απαραιτήτως τηλεφωνικές συνδέσεις παραμένουν μετέωρες.

“Είμαστε δέκα ημέρες χωρίς τηλέφωνο και κανείς δεν ανταποκρίνεται. Έχουμε πάθει τεράστια ζημιά. Θα καταστραφούμε. Τα έξοδά μας τρέχουν και αυτοί κάνουν απεργία” λέει στο TheNewspaper.gr καταστηματάρχης της Εστίασης στον Βόλο, ο οποίος έχει βάλει λουκέτο στο μαγαζί του, στο κομμάτι του delivery, το οποίο αποτελεί το 70% του τζίρου του.

Την ίδια ώρα, πελάτης κινητής τηλεφωνίας της COSMOTE ανέφερε: “Μου έχουν κάνει φραγή εξερχομένων κλήσεων επειδή άργησα να πληρώσω τον λογαριασμό λόγω απουσίας μου στο εξωτερικό. Πήγα και τον πλήρωσα σε κατάστημα “Γερμανό” στον Βόλο, που εξυπηρετεί, αλλά ακόμα εδώ και πέντε ημέρες δε μου έχουν συνδέσει το τηλέφωνο. Είμαι σε απόγνωση”.

 Το τι μέλλει γενέσθαι συνοψίζεται σε δύο βασικά σενάρια:

1. Να μην υπάρξει εκτόνωση και η αντιπαράθεση να συνεχιστεί και αφού λήξει η απεργία στις 12 Ιανουαρίου, χωρίς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για νέα ΣΣΕ. Σε αυτή την περίπτωση από τις 31.1.20 παύει να ισχύει στο σύνολό της η ΣΣΕ η ισχύ της οποίας παρατάθηκε μονομερώς για ένα μήνα από τη διοίκηση του ΟΤΕ. Αυτό θα σημαίνει ότι το τμήμα των εργαζομένων στον ΟΤΕ που σήμερα εργάζεται 35 ώρες την εβδομάδα θα γυρίσει στο 40ωρο με παράλληλη αύξηση της μισθοδοσίας του κατά περίπου 9,5%. Ωστόσο, το τελευταίο είναι επισφαλές καθώς από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει ΣΣΕ και όλες οι συμβάσεις θα είναι ατομικές κάποιες από τις οικονομικές παροχές μπορεί να διακοπούν και έτσι να μηδενίσουν το όποιο όφελος από την επιστροφή των μισθών στο επίπεδο του 2011 (τότε με ΣΣΕ είχε συμφωνηθεί η μέση μείωση 11% στους μισθούς και το 35ωρο). Σε αυτή την περίπτωση επίσης θα πάψει να ισχύει η αποφυγή απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους. Προφανώς μια συνεχής αναταραχή στην εταιρεία δεν βολεύει επί της ουσίας καμία πλευρά.

2. Να επέλθει εκτόνωση ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις της Ομοσπονδίας με τη διοίκηση του ΟΤΕ για νέα ΣΣΕ. Όπως εκτιμάται αυτό είναι δύσκολο να συμβεί όσο διαρκεί η απεργία και με δεδομένη την όξυνση που παρατηρείται. Ωστόσο, ακόμα και αν οι δύο πλευρές καθίσουν στο ίδιο τραπέζι η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη. Η απόσταση μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών είναι τεράστια. Η ΟΜΕ ΟΤΕ ζητά αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους, επαναφορά των μισθολογικών κλιμακίων και τριετή ΣΣΕ σε όλο τον όμιλο. Η διοίκηση του ΟΤΕ προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μονοετή ΣΣΕ ώστε να υλοποιήσει τον μετασχηματισμό του ομίλου που σχεδιάζει, μηδενικές αυξήσεις στους παλαιούς εργαζόμενους και έως 3% στους νέους εργαζόμενους.

Σχετικά με τους 6 φύλακες που επέμεναν μέχρι τέλος να μην υπογράψουν εθελουσία και απολύθηκαν στις 31.12.19, με τη λήξη της ισχύος της ΣΣΕ, χωρίς να πάρουν την επιπλέον αποζημίωση που τους αναλογούσε με βάση το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, η εκτίμηση είναι ότι η διοίκηση του ΟΤΕ δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες για αυτή την εξέλιξη και αν κάνει πίσω θα δώσει το λάθος μήνυμα, ειδικά ενόψει των αλλαγών που θέλει να εφαρμόσει στην οργάνωση του ομίλου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα νέα δεδομένα στην εξέλιξη των τεχνολογιών και στον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων. Το μόνον που πιθανολογείται ότι θα μπορούσε να δεχθεί, σε ένδειξη καλής θελήσεως προς την Ομοσπονδία, εφόσον αυτή διαφοροποιήσει τη στάση της, είναι να πάρουν οι 6 φύλακες την αυξημένη αποζημίωση που τους είχε προταθεί σε συνδυασμό με την πρόσληψή τους σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης.

thenewspaper.gr