Αύριο Τρίτη μπαίνει στην τελική ευθεία η πώληση κόκκινων δανείων από την Eurobank, η οποία και θα δώσει την εναρκτήρια τιμή στην αγορά. Θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες μέχρι το τέλος του έτους σε πωλήσεις κυρίως δανείων σε βαθύ κόκκινο και χωρίς εξασφαλίσεις, προκειμένου να αποφορτιστούν οι ισολογισμοί του κλάδου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank θα προκρίνει, όπως αναμένεται δύο ή τρείς ενδιαφερόμενους, και στην επόμενη φάση, σε απευθείας διαπραγματεύσεις θα επιλεγεί ο τελικός αγοραστής.

Η πώληση δανείων εξυγιαίνει τους ισολογισμούς από δάνεια με πολύ μικρό ποσοστό εισπραξιμότητας ενώ μπορεί να είναι επωφελής για τους δανειολήπτες. Τα funds που αγοράζουν τα δάνεια αφενός δεσμεύονται από τις συμβάσεις του οφειλέτη με την τράπεζα και αφετέρου είναι ευέλικτα ώστε επειδή αγοράζουν χαμηλά, μπορούν να προσφέρουν μεγάλο κούρεμα προκειμένου να εισπράξουν.

Παράγοντες της αγοράς μάλιστα βλέπουν την πρώτη αυτή πώληση σε επίπεδο της τάξης του 5% επί της ονομαστικής αξίας του δανείου. Η Eurobank έχει πραγματοποιήσει σχεδόν πλήρεις προβλέψεις για τα δάνεια αυτά και θα γράψει , όπως αναμένεται, μικρό κεφαλαιακό κέρδος.

Τα δάνεια είναι καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 2,9 δις.ευρώ και βρίσκονται σε πολύ μεγάλη καθυστέρηση ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει funds όπως τα Baupost, Cayan, EOS, Lindorff και LSM Partners.

Αφού εγκαινιαστεί η αγορά αναμένονται τους επόμενους μήνες ανάλογες κινήσεις από τις άλλες τράπεζες ενώ ήδη έχει ανοίξει τη σχετική διαδικασία η PQH, Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής των δεκαέξι υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, για την πώληση χαρτοφυλακίου απαιτήσεων leasing 360 εκατ. ευρώ.

Οι υποψήφιοι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον ως τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ κριτήριο για την επιλογή θα αποτελέσει το υψηλότερο τίμημα που θα καταβληθεί σε μετρητά.

Οι συμβάσεις leasing συνδέονται με εμπράγματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία και άρα υπάρχουν τα χαρακτηριστικά χαρτοφυλακίου με εξασφαλίσεις.

Αύριο Τρίτη το δ.σ. της Eurobank θα εξετάσει και τις δεσμευτικές προσφορές για την ρουμανική Bancpost, θυγατρική της τράπεζας. Με την επιλογή του αγοραστή ολοκληρώνεται η τελευταία μεγάλη αποεπένδυση του τραπεζικού κλάδου από διεθνείς εργασίες αφού οι υπόλοιπες κινήσεις αφορούν μικρότερες θυγατρικές τραπεζών.

Για την Bancpost έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το αμερικανικό fund Varde σε συνεργασία με την Rothschild ενώ το Varde ενδιαφέρεται και για τη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς στη Ρουμανία.

Για την Bancpost, σύμφωνα με τον ρουμανικό τύπο, το fund έχει ως ανταγωνιστή τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρουμανίας, την Banca Transilvania.

Eάν η τελευταία αποκτήσει τη θυγατρική της Eurobank θα φθάσει ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 16% και θα χτυπήσει την πρώτη θέση που έχει η BCR.