Με αιχμή την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την σταδιακή άρση των φορολογικών βαρών το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα του '21 για την έξοδο από την κρίση.

Με τον «άγνωστο Χ» της πανδημίας να διατρέχει το κυβερνητικό σχεδιασμό για το 2021 το μεγάλο στοίχημα είναι η έξοδος της οικονομίας από το τούνελ της κρίσης και η ενεργοποίηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε συνδυασμό με τη σταδιακή άρση του φορολογικού βάρους.

Η λύση της εξίσωσης με βασικές παραμέτρους την ανάκαμψη, την επάνοδο της δημοσιονομικής πολιτικής σε τροχιά εξυγίανσης και τα τυχόν νέα αντίμετρα στην επιδημιολογική κρίση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Οι προκλήσεις και οι εστίες κινδύνου δημιουργούν ένα  ρευστό σκηνικό και ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τις εξελίξεις σε κρίσιμα μέτωπα όπως η αντιστροφή του υπέρογκου ελλείμματος, η ταχύτητα επενδυτικής αντίδρασης της οικονομίας και η αλλαγή της ψυχολογίας στην αγορά και τα νοικοκυριά.

Εν μέσω «ομίχλης» το οικονομικό επιτελείο πορεύεται με πλοηγό την υποχώρηση της πανδημίας μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους και την δραστική απόσυρση των μέτρων στήριξης, πράγμα που αυτόματα θα περιορίσει τη «μαύρη τρύπα» στο προϋπολογισμό. Παράλληλα με την επούλωση της υγειονομικής πληγής τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ποντάρουν στην γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που θεωρείται η βασική κινητήρια δύναμη για την  ανάκαμψη αλλά και την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Ωστόσο το 2021 ξεκινά με έντονους προβληματισμούς καθώς όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και θα παραμείνουν έτσι τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του έτους οπότε αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο τόσο για την έκταση και το ύψος των ζημιών από την πανδημία όσο και για την πορεία των κρίσιμων μεγεθών της οικονομίας και την αξιολόγηση των κυβερνητικών κινήσεων και επιλογών

Το βέβαιο είναι το τρέχον έτος η οικονομία θα πρέπει «να περάσει από 40 κύματα» που θα σημαδεύσουν τις εξελίξεις. Πρόκειται για ημερομηνίες - κλειδιά που αφορούν μεταξύ άλλων στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, στη πορεία του προϋπολογισμού και του ΑΕΠ, στις αξιολογήσεις από τους θεσμούς και τους ξένους οίκους, στα αναπτυξιακά προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, στις μεταρρυθμίσεις και στις παρεμβάσεις στη φορολογία.

Αναλυτικότερα το χρονολόγιο με τους βασικούς σταθμούς έχει ως εξής:

Ιανουάριος

1. Στις 10 Ιανουαρίου «κληρώνει» για το χρονοδιάγραμμα και το είδος της καραντίνας.

2. Στις 12 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

3. Στις 25 Ιανουαρίου η εκκίνηση της 9ης αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς που όμως δεν συνδέεται με εκταμιεύσεις κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

4.  Στις 22 Ιανουαρίου αναμένεται η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch.

Φεβρουάριος

5. Στις 11 Φεβρουαρίου αναμένεται η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις χειμερινές προβλέψεις για τα κράτη - μέλη.

6.  Στις 25 Φεβρουαρίου αναμένεται δημοσιοποίηση από τους θεσμούς των βασικών συμπερασμάτων της 9ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας.

Μάρτιος

7.   Πρώτο κρίσιμο τεστ αξιολόγησης της πορείας του προϋπολογισμού του 2021 με ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των κεντρικών στόχων.

8.   15 Μαρτίου Συνεδρίαση του Eurogroup με την Ελλάδα να βρίσκεται στην ατζέντα και να αξιολογείται με βάση την έκθεση των θεσμών, για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις («κόκκινα δάνεια», αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, πορεία ιδιωτικοποιήσεων,  μεταρρυθμίσεις  στο Δημόσιο, σχέδιο για νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κ.α).

9.   Εκκίνηση 6ου και πιο στοχευμένου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής.

10.  Ανακοίνωση πρώτων εκτιμήσεων από την ΕΛΣΤΑΤ της πορείας του ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο 2020 και συνολικά για το έτος με το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών να προβλέπει ύφεση 10,5%.

11.  Υποβολή τελικού εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης στην Κομισιόν.

12.  Εκκίνηση πρώτου έργου από τον τομέα της ενέργειας («Εξοικονομώ») στη βάση των προδιαγραφών που ορίζει το σχέδιο της Ανάκαμψης. Θα ξεκινήσει με κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

13.  Στις 19 Μαρτίου η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS.

Απρίλιος

14. Έναρξη 10ης αξιολόγησης από τους θεσμούς στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Η αξιολόγηση συνδέεται με δόση 644,42 εκ. ευρώ από SMPs και ANFAs (11η δόση).

15.   Ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2020 από τη Eurostat στις 23 Απριλίου.

16.  Στις 30 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία αναστολής πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που δημιουργήθηκαν κατά το πρώτο και δεύτερο lockdown της πανδημίας.

17.  Στις 23 Απριλίου η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&Ps.

Μάιος

18.  Δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

19.  Στις 17 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup όπου με βάση την 10η έκθεση αξιολόγησης από τους θεσμούς θα αποφασιστεί η εκταμίευση της 11ης  δόσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.  Παράλληλα υπό  το φως των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν θα αξιολογηθεί η γενική ρήτρα διαφυγής (δημοσιονομική ευελιξία) που θα ισχύσει και το 2021 υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

20.  Ενεργοποίηση της έκτακτης ρύθμισης για την εξόφληση των κορωνοχρεών σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

21.   Στις 21 Μαΐου αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s.

Ιούνιος

22. Εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου για μεσαίες, μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με περιουσία άνω των 350.000 ευρώ.

23  Νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων και επέκταση του συστήματος σε πάνω από 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα.

24. Έγκριση από την Κομισιόν του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης.

25. Ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ της πορείας του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ιούλιος

26. Προκαταβολές 3,5 δισ. ευρώ  από το Ταμείο Ανάκαμψης.

27. Ενεργοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών.

28. Έναρξη 11ης αξιολόγησης από τους θεσμούς στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας ( δεν συνδέεται με δόση SMPs και ANFAs).

Αύγουστος

29. Υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ έτους 2021 με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Σεπτέμβριος

30. Ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ της πορείας του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

31.  Στις  23 Σεπτεμβρίου η δημοσιοποίηση από τους θεσμούς της 11ης έκθεσης των θεσμών με τα βασικά συμπεράσματα.

Οκτώβριος

32.  Κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού 2022 στη Βουλή.

33. Ανακοίνωση οριστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ της πορείας της οικονομίας για το έτος 2020.

34. Εκκίνηση 12ης αξιολόγηση από τους θεσμούς στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία συνδέεται με δόση 644,42 εκατ. ευρώ από SMPs και ANFAs.

Νοέμβριος

35.  Κατάθεση τελικού σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή.

36  Δημοσιοποίηση (25 Νοεμβρίου) βασικών συμπερασμάτων από την Κομισιόν στη βάση της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

37. Φθινοπωρινές προβλέψεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 Δεκέμβριος

38. Πρώτο χρονικό ορόσημο έργων που έχουν ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο της Ανάκαμψης.

39. Εκταμίευση 12ης προτελευταίας δόσης από κέρδη ελληνικών ομολόγων Τελευταία εκταμίευση Ιούνιος του 2022.

40. Ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ  της πορείας του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Κώστας Αντωνάκος Businessdaily.gr