
Πολλές και ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις του προέδρου του ΣΕΒ κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου με αφορμή την παρουσίαση της έρευνας ο «Σφυγμός του Επιχειρείν». Ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη θωράκισης των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του αλουμινίου.
Όπως τόνισε, οι ευρωπαϊκές εταιρείες αλουμινίου επιβαρύνονται με μεγάλα κόστη δικαιωμάτων ρύπων, την ίδια στιγμή που εισάγεται αλουμίνιο από χώρες χωρίς καμία περιβαλλοντική μέριμνα. Το σωστό θα είναι να επιβληθεί σε αυτές τις εισαγωγές δασμός ίσος με τα κόστη των δικαιωμάτων ρύπων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.
Ερωτηθείς για το επικείμενο πακέτο παροχών της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, ο κ. Θεοδωρόπουλος διευκρίνισε πως δεν υπάρχει αίτημα μείωσης φορολογικών συντελεστών από τον ΣΕΒ. Αυτό που ζητάει ο μεγαλύτερος εργοδοτικός φορέας της χώρας είναι να μειωθεί η προκαταβολή φόρου, που είναι δυσβάστακτη και πλήττει τις επιχειρήσεις που αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς.
Για τη μείωση του ρυθμού των επενδύσεων που κατέγραψε η έρευνα χωρίς όμως να αναφέρει τις αιτίες, ο κ. Θεοδωρόπουλος εκτίμησε από τη δική του εμπειρία ότι αν ένας επιχειρηματίας είναι επιφυλακτικός για το μέλλον, το πρώτο που κόβει είναι οι επενδύσεις.
Αναφερόμενος στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αφού τόνισε πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εστίασε σε δύο παρατηρήσεις του ΣΕΒ κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης: «Δεν συμφωνούμε με το κριτήριο των θέσεων εργασίας για τις επενδύσεις αφού δεν υπάρχει ανεργία. Να ισχύει μόνο για τις παραμεθόριες περιοχές. Κριτήριο να είναι η αύξηση της παραγωγικότητας. Επίσης δεν συμφωνούμε να επιστρέψει ο έλεγχος των υπαγωγών στο κράτος. Κάναμε πρόοδο με το Ταμείο Ανάπτυξης. Δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα στις χρονοβόρες διαδικασίες».
Στα ενθαρρυντικά στοιχεία της έρευνας είναι ότι το 2025, 9 στις 10 επιχειρήσεις είτε θα αυξήσουν, είτε θα διατηρήσουν σταθερό το προσωπικό τους, ενώ πάνω από τις μισές επιχειρήσεις θα δώσουν αυξήσεις στους μισθούς.. Το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που θα προχωρήσουν σε αυξήσεις καταγράφεται στη Βιομηχανία (80%).
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr