Διασφάλιση της ψηφιακής ταυτότητας

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι προσωπικές μας πληροφορίες είναι πιο πολύτιμες από ποτέ και η προστασία τους πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για όλους.

 

Είτε πρόκειται για τους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε για στοιχεία ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών ή ακόμη και για τη διεύθυνση ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου, η προστασία της ψηφιακής μας ταυτότητας είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνουμε ασφαλείς στο διαδίκτυο, καθώς οι απειλές αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τόσο για ιδιώτες, όσο και για οργανισμούς. Διαβάστε εδώ.

 

Παρακάτω έχουμε δημιουργήσει μία λίστα με μερικές απλές στρατηγικές για να κρατήσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες μακριά από λάθος χέρια.

Δημιουργήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Τι πιο εύκολο για πρώτο βήμα, είτε είστε βασικός, είτε πιο έμπειρος χρήστης του διαδικτύου. Μπορεί να φαίνεται βασικό, αλλά η χρήση ισχυρών, μοναδικών κωδικών πρόσβασης για κάθε λογαριασμό σας είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους αποτροπής μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε αγνώστους.

 

Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε κωδικούς με έναν συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων και να αποφύγετε τη χρήση εύκολων κωδικών, που μπορεί εύκολα να μαντέψει κανείς, όπως είναι για παράδειγμα τα γενέθλια ή το όνομα του κατοικίδιου ζώου σας.

Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων

Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων σε πολλές από τις συνδέσεις μας στο διαδίκτυο, είναι πρόκειται για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, είτε για πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

 

Είναι σημαντικό να προσθέσετε αυτό το επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στους λογαριασμούς σας, ενεργοποιώντας τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, όπου είναι δυνατόν.

 

Εφόσον κάνετε την ενεργοποίηση, αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν κάποιος καταφέρει να μαντέψει τον κωδικό πρόσβασής σας, θα χρειαστεί μια δεύτερη μορφή επαλήθευσης, όπως είναι ένας κωδικός που αποστέλλεται στο κινητό ή στο email σας, για να αποκτήσει τελική πρόσβαση.

Να είστε προσεκτικοί με το τι μοιράζεστε

Μια πολύτιμη στρατηγική για να κρατήσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες ασφαλείς. Να σκέφτεστε δύο φορές πριν μοιραστείτε προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο, είτε πρόκειται για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε για δημόσια σχόλια.

 

Είναι υψίστης σημασίας να αποφεύγετε να δημοσιεύετε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως είναι το πλήρες όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου σας ή ακόμη και οικονομικά στοιχεία, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

 

Και σε αυτή τη περίπτωση, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με το με ποιον μοιράζεστε αυτές τις πληροφορίες και να επαληθεύετε την γνησιότητα του αποδέκτη, είτε πρόκειται για εταιρία ή οργανισμό.

Διατηρήστε ενημερωμένο το λογισμικό

Βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές και το λογισμικό σας είναι πάντα ενημερωμένα με τις τελευταίες εκδόσεις ασφαλείας.

 

Είτε πρόκειται για το λειτουργικό σας σύστημα, το πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο, το λογισμικό προστασίας από ιούς ή τις εφαρμογές στο smartphone σας, η τακτική εγκατάσταση ενημερώσεων διασφαλίζει ότι είστε εξοπλισμένοι με τις πιο πρόσφατες προστασίες, έναντι των εξελισσόμενων απειλών στον κυβερνοχώρο.

 

Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε αυτή την ειδοποίηση που σας προτρέπει να ενημερώσετε το λογισμικό σας, δείτε το ως προληπτικό μέτρο για να διατηρήσετε τον ψηφιακό σας κόσμο ασφαλή και τις προσωπικές σας πληροφορίες ασφαλείς από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Χρησιμοποιήστε ασφαλή δίκτυα Wi-Fi

Η χρήση ασφαλών δικτύων Wi-Fi προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας για να διατηρήσετε τα δεδομένα σας ασφαλή από τους εισβολείς στον κυβερνοχώρο.

 

Όταν συνδέεστε σε ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, όπως αυτά σε καφετέριες ή αεροδρόμια, ουσιαστικά μεταδίδετε την online δραστηριότητά σας σε οποιονδήποτε βρίσκεται εντός εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων πιθανών χάκερ.

 

Γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιείτε ασφαλή, προστατευμένα με κωδικό πρόσβασης δίκτυα, όποτε είναι δυνατόν, ή να χρησιμοποιείτε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) για πρόσθετη κρυπτογράφηση.

Προσοχή στις απόπειρες ηλεκτρονικού "ψαρέματος"

Πρόκειται φυσικά για το γνωστό σε όλους phishing. Αυτές οι ύπουλες απάτες έρχονται συχνά με τη μορφή emails, μηνυμάτων ή ακόμη και τηλεφωνημάτων, που μεταμφιέζονται ως νόμιμες επικοινωνίες από αξιόπιστες πηγές, όπως τράπεζες ή πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

 

Ο σκοπός του phishing είναι να σας δελεάσουν με επείγοντα αιτήματα για ευαίσθητες πληροφορίες ή δελεαστικές προσφορές, ελπίζοντας να σας ξεγελάσουν και να δώσετε κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς πιστωτικών καρτών ή άλλα προσωπικά στοιχεία.

 

Αυτές οι απόπειρες πλέον έχουν γίνει πιο εξελιγμένες και πειστικές, γι' αυτό είναι σημαντικό να είστε σε εγρήγορση και να επαληθεύετε πάντα τη γνησιότητα των επικοινωνιών, πριν μοιραστείτε προσωπικές πληροφορίες.

Ανακεφαλαιώνοντας

Η διασφάλιση της ψηφιακής μας ταυτότητας, είναι πολύ σημαντική και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, γίνεται ολοένα και περισσότερο κρίσιμο ζήτημα.

 

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα για τη διαφύλαξη της προσωπικής σας διαδικτυακής ταυτότητας και την προστασία των δεδομένων σας στο διαδίκτυο.

 

Να θυμάστε, λίγη προσοχή είναι πολύ σημαντική στην αχανή έκταση του κυβερνοχώρου, που είμαστε επιρρεπείς σε κάθε κίνδυνο. Μείνετε ασφαλείς!