Ήδη στη χώρα δραστηριοποιούνται 25 εταιρείες που βρίσκονται στο οικοσύστημα ημιαγωγών και στόχος είναι αυτός ο αριθμός να διπλασιαστεί στις 50 τα επόμενα χρόνια και η χώρα να προχωρήσει από τον σχεδιασμό στις πιλοτικές γραμμές παρασκευής.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η χάραξη της εθνικής στρατηγικής για την είσοδο της Ελλάδας στη στρατηγικής σημασίας αγορά των ημιαγωγών, με σειρά από κίνητρα και τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει βάλει εδώ και καιρό στο επίκεντρο τον κλάδο των μικροτσίπ, θέλοντας να εντοπίσει τα σημεία στα οποία η χώρα μπορεί να διακριθεί και πού υστερεί, έτσι ώστε στη συνέχεια να διαμορφωθεί η κατάλληλη στρατηγική για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη του νέου οικοσυστήματος.

Όπως δήλωσε πρόσφατα η Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βασιλική Λοΐζου στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τους επόμενους μήνες θα δημιουργηθούν κίνητρα και το απαραίτητο νομικό πλαίσιο, ώστε σε συνεργασία με Ινστιτούτα και φορείς, η Ελλάδα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Η ίδια τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια συνολική εθνική στρατηγική στον τομέα των ημιαγωγών, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα καθώς θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETIA) και Διευθυντής Επιχειρήσεων στην ES Systems, Μανώλης Ζερβάκης χαρακτήρισε ως «χρυσή ευκαιρία» για επενδύσεις και συνεργασία, τον νόμο που ψήφισε η ΕΕ (European Chips Act- δέσμη μέτρων για την ασφάλεια του εφοδιασμού, της ανθεκτικότητας και της τεχνολογικής ηγεσίας της ΕΕ). Όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να διακριθεί στο σχεδιασμό RF και σε άλλους τομείς της αλυσίδας, να προσελκύσει ξένες εταιρείες και «να πάει στο επόμενο επίπεδο», δημιουργώντας ακαδημία κατάρτισης στελεχών, που θα καταστήσει τη χώρα μας «ευρωπαϊκό hub».

Ήδη στη χώρα δραστηριοποιούνται 25 εταιρείες που βρίσκονται στο οικοσύστημα ημιαγωγών και στόχος είναι αυτός ο αριθμός να διπλασιαστεί στις 50 τα επόμενα χρόνια και η χώρα να προχωρήσει από τον σχεδιασμό στις πιλοτικές γραμμές παρασκευής. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις καθώς υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στη βιομηχανία των ημιαγωγών. Θυμίζουμε πως έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για τα μικροκυκλώματα και την τεχνητή νοημοσύνη από την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ), τον Δημόκριτο και το Ινστιτούτο  Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ.

Η μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται για την Ελλάδα

Η αγορά των ημιαγωγών αλλάζει ραγδαία, με τις μεταβολές να είναι παγκόσμιες, ενώ πραγματοποιούνται συνεχώς νέες επενδύσεις, προσφέροντας μια σημαντική ευκαιρία στην Ελλάδα να εισέλθει σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα που η αξία του αναμένεται να ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα του σχεδιασμού μικροτσίπ, ενώ στη συνέχεια θα μπορούσε να αναπτύξει το αποτύπωμά της στο packaging και testing.

Στελέχη του κλάδου επισημαίνουν πως δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για την Ελλάδα, με τις εξελίξεις να πρέπει να είναι άμεσες και μέσα στο 2024 να έχουν τεθεί οι βάσεις για να αποκτήσει παρουσία η χώρα μας στην αγορά των ημιαγωγών. Παράλληλα το European Chips Act μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο που θα προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν και τα ανάλογα κριτήρια, καθώς όπως σημειώνουν η Ελλάδα συνδυάζει σταθερότητα, ευκαιρίες, αλλά και ανθρώπινο ταλέντο

Τονίζουν πως οι κρατικές ενισχύσεις και οι ευρωπαϊκές πολιτικές θα πρέπει να προωθήσουν ακόμα περισσότερο τον κλάδο στο άμεσο μέλλον, καθώς πλέον οι νέες κατευθύνσεις έχουν χαραχθεί και οι ημιαγωγοί μπορούν να φέρουν μεγάλες οικονομίες κλίματος, ενώ παράλληλα η πλατφόρμα που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τις δυνατότητες να μειώσει σταδιακά την εξάρτηση στον τομέα των ημιαγωγών.

Έλλειψη ταλέντου, αλλά υπάρχουν λύσεις

Ο γενικός διευθυντής της Ansys Hellas, Μπάμπης Μπακολιάς, στο Φόρουμ των Δελφών εξέφρασε την εκτίμηση, ότι τα chips είναι ο «δεινόσαυρος της βιομηχανίας», καθώς «δεν είναι trendy όπως η ΑΙ», τονίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι, ότι δεν έχουμε ταλέντα». Πρόσθεσε ότι για να γίνει πιο ελκυστική η βιομηχανία παραγωγής chips, πρέπει να πάρει τα ταλέντα από τα πανεπιστήμια και να τα φέρει στην αγορά, επισημαίνοντας ως πεδίο ανάπτυξης για την Ελλάδα τον τομέα του σχεδιασμού.

Η αγορά έχει επισημάνει την ανάγκη μετασχηματισμού των ερευνητικών οργανισμών της χώρας καθώς η ΕΕ και η Ελλάδα μπορούν να μπουν πιο δυναμικά στο κομμάτι της καινοτομίας. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανάγκη προσέλκυσης ερευνητικού προσωπικού υψηλού επιπέδου, αλλά και απαιτείται η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια να παραχθεί το ταλέντο που μας λείπει.

Ειδικά για την Ελλάδα, η πλατφόρμα σχεδιασμού συνιστά μια δραστηριότητα που συνεπάγεται επενδύσεις χαμηλού κόστους και απαιτεί καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Η χώρα μας έχει ανθρώπους και δυνατότητες, ωστόσο χρειάζεται η απαραίτητη κατάρτιση.

businessdaily.gr