Σε έναν νέο γύρο συρρίκνωσης του δικτύου των καταστημάτων και περιορισμού των θέσεων εργασίας έχει εισέλθει το τραπεζικό σύστημα του ν. Λάρισας. Το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους ο τραπεζικός «χάρτης» του νομού θα έχει εκ νέου διαφοροποιηθεί εξαιτίας των έντονων πιέσεων που ασκούν οι εποπτικές αρχές προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών τους. Έτσι σύντομα τα υποκαταστήματα της Πειραιώς, στον Αμπελώνα και Συκούριο, της Εθνικής στη συνοικία Φιλιππούπολη και της Eurobank της Τρίγωνης πλατείας, θα αποτελούν παρελθόν, ακολουθώντας την τύχη άλλων υποκαταστημάτων, όπως αυτά της Alpha Bank επί της Κύπρου, της Eurobank στη Γιάννουλη και στη Νεάπολη, τα οποία κατέβασαν φέτος ρολά.

Η αναδιάρθρωση του τοπικού τραπεζικού δικτύου, συντελείται ταχύτατα και σε ραγδαίους ρυθμούς με αποτέλεσμα σήμερα οι εργαζόμενοι στις 4 συστημικές τράπεζες στη Λάρισα να είναι μόνο 420 και τα καταστήματα του δικτύου σε όλο τον νομό να είναι μόνο 29. Τα αλλεπάλληλα «λουκέτα» έχουν συρρικνώσει δραματικά τον κλάδο, με αποτέλεσμα ο νομός Λάρισας να εμφανίζει έναν από τους υψηλότερους δείκτες συγκέντρωσης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας συγκριτικά με 10 χρόνια πριν όταν διέθετε συνολικά 57 καταστήματα.
Σήμερα η «Ε» δίνει μια εικόνα για τον αριθμό των καταστημάτων των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων του νομού και τον αριθμό των υπαλλήλων που σταδιακά επικεντρώνονται σε συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό ρόλο για μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, τόσο προς τον πελάτη-επιχειρηματία όσο και προς τον πελάτη της λιανικής τραπεζικής.

Η τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς στον νομό διαθέτει σήμερα 11 μόνο καταστήματα. Τα πέντε εξ αυτών στη Λάρισα, το e-branch στο κέντρο της πόλης επί της οδού Κύπρου, το κατάστημα επί της οδού Ι. Δραγούμη, δίπλα από το Δημαρχείο, όπου στεγάζεται και η Περιφερειακή Διεύθυνση της τράπεζας στη Θεσσαλία, το τρίτο επί της Μ. Αλεξάνδρου, το τέταρτο επί της Μανδηλαρά στην Τρίγωνη πλατεία και το πέμπτο στη συνοικία του Αγ. Γεωργίου. Περιφερειακά έχει άλλα έξι, σε Φάρσαλα. Ελασσόνα, Τύρναβο και Αγιά και του Αμπελώνα και Συκουρίου που όπως προαναφέραμε η απόφαση αναστολής λειτουργίας τους είναι ειλημμένη. Σήμερα ο αριθμός των εργαζομένων στην τράπεζα είναι 150 περίπου άτομα, ενώ άλλοι τέσσερις υπάλληλοι εργάζονται στην Περιφερειακή Διεύθυνση.
Να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία η Πειραιώς έχοντας απορροφήσει μια σειρά άλλων τραπεζών έκλεισε πέρα από τα δικά της, περίπου 20 καταστήματα στον νομό της Αγροτικής, της Γενικής, της Κύπρου, της Marfin, της Πανελλήνιας και άλλων. Να σημειωθεί επίσης ότι περίπου 50 πρώην εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς στον νομό Λάρισας, εργάζονται πλέον στην ξένη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων «INTRUM». Επίσης ο προγραμματισμός είναι από τα 537 καταστήματα που έχει πανελλαδικά να έχει κλείσει μέσα στο 2020 43 και 7 κινητά συνεργεία. Επίσης το 2021 σκοπεύει να κλείσει άλλα 50.

Η Εθνική τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει 390 καταστήματα πανελλαδικά και 8 στον νομό. Τα πέντε εντός της Λάρισας και τα τρία εκτός. Το κεντρικό της κατάστημα επί της οδού Παπαναστασίου απασχολεί 42 εργαζόμενους, ενώ του Σιδηροδρομικού Σταθμού 16 άτομα. Το τρίτο κατάστημα στον Αγ. Γεώργιο απασχολεί 13 εργαζόμενους, ενώ το κατάστημα στη Φιλιππούπολη 7 εργαζομένους. Για το συγκεκριμένο κατάστημα ο σχεδιασμός είναι να κλείσει στο προσεχές διάστημα. Επίσης υπάρχουν ακόμη το Χρηματοδοτικό Κέντρο , η διεύθυνση οργάνωσης και περιουσίας της τράπεζας που στεγάζονται επί της Ηρ. Πολυτεχνείου, σε κτίριο απέναντι από το ΑΤΑ, με 16 συνολικά εργαζόμενους καθώς επίσης και το ψηφιακό της κατάστημα «I BANK» επί της Πατρόκλου που απασχολεί 5 εργαζόμενους. Εκτός Λάρισας η Εθνική έχει καταστήματα στα Φάρσαλα, με 7 εργαζόμενους, στην Ελασσόνα με 11 εργαζόμενους και στον Τύρναβο με 6 εργαζόμενους. Συνολικά ο αριθμός εργαζομένων στην Εθνική τράπεζα στον νομό είναι 130. Σημειωτέον ότι την τελευταία 10ετία έχει κλείσει το κατάστημα στην Αγιά, το κατάστημα στην πλατεία Νομαρχίας, της Ηρ. Πολυτεχνείου δίπλα από το Κτηνιατρείο, του Αγίου Κωνσταντίνου καθώς και η μονάδα Μεσαίων Επιχειρήσεων.

H Alpha bank

Η Alpha Bank αυτή τη στιγμή διαθέτει επτά καταστήματα. Τέσσερα στη Λάρισα, το κεντρικό επί της Παπαναστασίου με 22 εργαζόμενους, της Χαραυγής με 6 εργαζόμενους, του Σιδηροδρομικού Σταθμού επί της Ηρ. Πολυτεχνείου με 6 εργαζόμενους, της Νεάπολης, επί της οδού Μεραρχίας, με 4 εργαζόμενους και τρία σε Φάρσαλα, Ελασσόνα και Τύρναβο όπου απασχολούν 16 συνολικά εργαζόμενους. Βέβαια υπάρχουν ακόμη 19 εργαζόμενοι που απασχολούνται στη μονάδα Καθυστερήσεων (κόκκινα δάνεια) και στο Κέντρο Χορηγήσεων Επιχειρηματικών Δανείων. Συνολικά αυτή τη στιγμή στην τράπεζα απασχολούνται περίπου 73 εργαζόμενοι, ενώ την τελευταία δεκαετία η διοίκηση της έχει κλείσει τα καταστήματα του Αγ. Κωνσταντίνου, της Κύπρου, της Φαρσάλων και της Γιάννουλης.

Η Eurobank

Η Eurobank έμεινε πλέον με 5 μόνο καταστήματα. Τα τρία εξ αυτών είναι εντός της Λάρισας, το κεντρικό επί της Μ. Αλεξάνδρου όπου απασχολεί 16 εργαζόμενους, στην Τρίγωνη πλατεία, επί της Ηλιοδώρου με 12 εργαζόμενους και της Ηρ. Πολυτεχνείου με 10 εργαζόμενους. Επιπλέον έχει κατάστημα στα Φάρσαλα με 4 εργαζόμενους και στην Ελασσόνα με 5. Ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στην τράπεζα είναι περίπου 67 καθώς απασχολούνται και άλλοι 20 στο Κέντρο Χορηγήσεων Επιχειρηματικών Δανείων και στην Περιφερειακή Διεύθυνση. Η τράπεζα την τελευταία δεκαετία έχει κλείσει το κατάστημα στη Νεάπολη, το κατάστημα του πρ. Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που στεγαζόταν στην Παναγούλη και το κατάστημα επί της Κύπρου.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και ίσως ταυτόχρονα με τις εξελίξεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού του τραπεζικού συστήματος. Οι τράπεζες ενσωματώνουν με ταχύτατους ρυθμούς τις νέες τεχνολογίες σε οριζόντιο επίπεδο και αλλάζουν ριζικά το τραπεζικό σύστημα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Άλλωστε η πανδημία έχει επηρεάσει τον τραπεζικό κλάδο επιταχύνοντας περαιτέρω την, ούτως ή άλλως, ταχεία ανάπτυξη των ψηφιακών καναλιών. Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι η αναπτυξιακή δυναμική των πιστωτικών ιδρυμάτων περνάει μέσα από την ψηφιακή τους μεταμόρφωση και σε αυτό το νέο τοπίο οι τράπεζες θα χρειαστούν νέο στελεχιακό δυναμικό εκπαιδευμένο στις σύγχρονες ψηφιακού DNA ανάγκες των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. «Το τραπεζικό κατάστημα σε λίγο θα έχει περισσότερο συμβουλευτικό ρόλο και λιγότερο συναλλακτικό. Εάν δεν το πετύχουμε αυτό, θα έχουμε αποτύχει» ανέφερε χαρακτηριστικά διοικητικό στέλεχος τράπεζας, δίνοντας το στίγμα που θα διέπει το νέο τραπεζικό σύστημα...

Αυλαία στα «γενναία» προγράμματα εθελουσίας

Στο μεταξύ αυλαία στα «γενναία» προγράμματα εθελουσίας εξόδου των τραπεζών πέφτει με την ολοκλήρωση του 2020. Φέτος οι τράπεζες έτρεξαν τα τελευταία γενναιόδωρα προγράμματα και από το 2021 και μετά οι αποχωρήσεις δεν θα συνοδεύονται από ισχυρά μπόνους, ο πήχης των προνομίων θα χαμηλώσει αισθητά και θα προσομοιάσει τα επίπεδα μιας κανονικής αποζημίωσης. Θυμίζουμε πως τον χορό των φετινών προγραμμάτων άνοιξε η Eurobank από την οποία θα αποχωρήσαν περίπου 750 εργαζόμενοι, ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς που στοχεύει στην έξοδο 1.000 εργαζομένων και αντίστοιχα κινείται μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας, που στοχεύει στη μείωση 800 θέσεων εργασίας. Στην Alpha Bank δεν αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, καθώς επί του παρόντος τρέχει το εγχείρημα της μεταφοράς 800 εργαζομένων (κατ’ ανώτερο) από την τράπεζα στην εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Cepal.

Γιώργος Νούλης Ελευθερία